Arınç'tan Bakanlar Kurulu sonrası açıklamalar

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç Bakanlar Kurulu toplantısına ilişkin açıklamalarda bulundu

Giriş Tarihi 13 Ekim 2014, 00:00 Güncelleme 13 Ekim 2014, 21:06
Arınç’tan Bakanlar Kurulu sonrası açıklamalar

İÇİNDEKİLER

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu'nda acil eylem planının 1. aşamasının sunumunun yapıldığını ve olumlu bulunduğunu söyledi.

Arınç'ın açıklamalarının satır başları şöyle:

Fikri Mülkiyet kanun tasarısı, elektronik ticaret, perakende işletmeler kanunu, tahkim konusu, CMK'da yapılacak değişiklikler, yargının özlük hakları ile ilgili tasarı ve Yüksek öğretim personel kanununda değişiklik yapılmasına ilişkin tasarılar ele alınmıştır.

YAŞANAN ŞİDDET OLAYLARI
Öncelikli konulardan biri de son dönemlerde yaşanan şiddet olayları olmuştur.. İçişleri Bakanlığı başkanlığında bir İzleme Kurulu oluşturulmuştur. Adalet Bakanı ve İçişleri Bakanları güvenlik kuvvetlerinin karşılaştığı olumsuzluklar bir rapor halinde bakanlar kuruluna sunulmuştur.

İÇ GÜVENLİK REFORMU
Güvenlik Kuvvetleri'ne verilen bir takım yetkiler bulunmaktadır. Ancak bu farklı kurumların insiyatifinde bulunmaktadır. Kapsamlı bir iç güvenlik reformunun hazırlanması için çalışma yapılması ihtiyacı ortaya çıktı.

4 askeri personolin şehit olduğu askeri helikopterin düşmesiyle ilgili takibat başlatıldı. Sivas'ta Çevik Kuvvet polisinin şehit olduğu trafik kazasından dolayı şehitlere Allah'tan rahmet yaralılara geçmiş olsun diliyorum.

GAZETECİLERİN SORULARINA CEVAPLAR
Okullar ve kamu binalarına yapılan saldırılara ilişkin bir soruya Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre 6'sında başlayan olaylarda çok acı yaşanmıştır. Canavarca his saikiyle yapılan eyleme idam cezası veriliyordu. Bugün, çatılardan atılan, sakallı diye öldürülen insanımız bulunmaktadır.

AK PARTİ BİNALARI YAKILDI

6 Ekim'de HDP Genel Merkezi'nden 'halklarımıza sokağa çıkma' çağrısı yapılmıştır. 6 Ekim'den 11 Ekim'e kadar 20 ilde şiddet içeren olaylar meydana gelmiştir. Kamu karaçları ve işyerleri tahrip oldu. Olaylarda vahşet ön plandadır. Kamu malları ve şahıslara ait işyerleri talan edilmiştir. AK Parti ve HÜDAPAR binaları yakılmıştır.

Olaylarla ilgili 8'i yabancı 1454 kişi gözaltına alınmıştır. Bu olayda organize bir hareket yapıldığı, kimin nereye gideceği, kimin nerede olduğuna ilişkin adrese dayalı şiddet yapılmıştır.

İNCİRLİK İDDİALARI
ABD'nin İncirlik hava sahası ve İHA'ların kullanılmasına ilişkin izin konusunda birileri kendi kamuoyuna farklı mesaj vermek istemiş olabilir ya da kendi temennisini dile getirmiş olabilir.

Türkiye IŞİD karşıtı koalisyonda görev almaktadır. Ancak İncirlik'le ilgili yeni bir karar yoktur. Sadece Eğit -Donat konusunda mutabakat vardır.

OLAYLARDA HDP'Lİ BELEDİYELERİN TAVRI
Kamu binaları ve özel sektör teşekküllerine yapılan her türlü zarar Maliye Bakanlığı ve Valilikler bünyesinde çalışmalar yapılacaktır. Bununla birlikte bu zararların tazminine ilişkin atılacak adımlar da bulunmaktadır. Sivil şahısların zararlar derhal yerine getirilecektir. Malesef HDP'li belediyeler yangına müdahale için itfaiye araçlarını vermemişlerdir. Yolları da taşlar ve barikatlarla kapatılmıştır. Can güvenliği bahane gösterilerek şöförler uzaklaştırılmış bu tavırlar kayıt altına alınmıştır.

TERÖRLE MÜCADELE HUKUKUNA ÖNCELİK VERİLECEK

Polis ve askerin yetkilerine ilişkin düzenlemelerde AB ve ABD'de yapılan uygulamalar yakından incelenmektedir. Özgürlük ve hukuk esas alınacaktır. Ancak terörle mücadelede hukuka öncelik verilecektir.

TÜRKİYE BU KONUDA HAKLI ÇIKMIŞTIR
Suriyeli muhaliflerin eğit donat konusu bizim için yeni bir unsur değil, Türkiye bu konuda haklı çıkmıştır. Suriye'de ılımlı muhalefetin yetersiz kalması yüzünden radikal unsurlar sahayı doldurdular. Ilımlı muhalefet güçlü olsaydı bugün bu acılar yaşanmazdı. Bugün batılı ülkeler Türkiye'nin haklı olduğunu kabul ediyorlar ve bu konuda Türkiye'de nasıl yapılacağına ilişkin görüşmeler yapılıyor. Ancak bu konuda sadece Suriyelilerin eğitilebileceği bir ortamı ortaya çıkarmak istiyoruz. Ancak henüz yer konusu kesinleşmiş değil.

Barzani'nin bugünkü açıklamalarını olumlu buluyorum. Türkiye'nin durumu ve yardımlarına ilişkin sözleri yerindedir.

HSYK YORUMU
HSYK seçimlerine yargıçlar katılmıştır. Yüksek Seçim Kurulu kesin olmayan seçim sonuçlarını açıkladı. Yargıçlara yakışır ağır başlılıkla bir seçim yapılmıştır. Yargıda Birlik Platformu'nun adli yargıda tam liste olarak seçimi kazanmıştır.