İşte olayların bilançosu!

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Diyarbakır'da 10 kişinin hayatını kaybettiği, 37 kişinin yaralandığı sokak olaylarının bilançosu hakkında açıklamalarda bulundu.

Giriş Tarihi 09 Ekim 2014, 00:00 Güncelleme 09 Ekim 2014, 18:29
İşte olayların bilançosu!

İÇİNDEKİLER

Diyarbakır Valiliği Toplantı Salonu'nda gerçekleşen basın açıklamasında konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, olaylarda 124 bina, 15 banka şubesi, 34 okul, 17 özel araç, 20 resmi araç, 5 parti binası ve şehrin güvenliğini sağlamak için kullanılan 36 MOBESE kameranın zarar gördüğünü söyledi. Bakan Eker, "Maalesef bu saldırılar ve olaylarda Diyarbakır'da 10 vatandaşımız hayatını kaybetti. Otopsileri yapılarak tamamlandıktan sonra cenazeler sahiplerine teslim edildi. 37 yaralının tedavisi sürüyor. 124 bina saldırıya uğrayarak zarar gördü. 15 banka şubesi, 10'u kullanılamaz hale gelen 34 okul hasar gördü. Bunlardan 8'i Diyarbakır il merkezinde 26'sı ise taşra ilçelerinde bulunmaktadır. Resmi binalardan PTT bank ve diğer bankalar ile kamu kurumlarında yağma olayı yaşandı. Özel market ve dükkanlarda da yağma var. 17 özel araç, 20 resmi araç, 5 parti binası, 36 şehrin güvenliğini sağlamada kullanılan MOBESE kameralar zarar gördü dedi.

SAĞDUYULU DAVRANIŞLARINDAN DOLAYI GÜVENLİK KUVVETLERİNE TEŞEKKÜR

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, olaylar boyunca sağduyulu davranarak büyük bir metanet ve sabır örneği sergileyen güvenlik kuvvetlerine teşekkür ettiğini açıkladı. Eker, "Bu olaylarda güvenlik kuvvetleri gerek olaylara sebebiyet verdiği, olaylara karıştığı tespit edilen ve gerekse sokağa çıkma yasağını ihlal suçundan Diyarbakır merkezinde 80, taşra ilçelerinde 36 olmak üzere 116 kişiyi gözaltına aldı. 294 kişiye de ilgili mevzuat gerekçesiyle işlem yapıldı. Ayrıntılı hasar tespit çalışmaları yapılıyor. Bunun sonucunda da terörden zarar görenlere ödemeleri yapılacak. Esnaf ve tüccar, iş yeri evi saldırıya uğrayanlara geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Bu zaman içerisinde Diyarbakır'da bulundum. Güvenlik kuvvetlerimiz olağanüstü gayret ve metanetle bütün kışkırtma ve doğrudan hedef alınmalarına rağmen sabırla görevlerini yaptı, kendilerine bu olağanüstü gayretleri sebebiyle teşekkür etmek istiyorum diye konuştu.

BU SALDIRILARIN HİÇ BİR GEREKÇESİ YOKTUR
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Diyarbakır'da yaşanan bu olayların ve saldırıların hiçbir gerekçesinin olamayacağını söyledi. Bakan Eker, "Bu şekildeki saldırıların, ölümle sonuçlanan bu durumun bize göre hiçbir gerekçesi yoktur. İnsanların bir konu ile ilgili tepkilerini ortaya koyacakları demokratik hakları vardır, bunun uygulanmasını saygıyla karşılarız ama bunu gerekçe gösterip yakıp, yıkmak hukuka da vicdana da sığacak bir konu değildir. Dileriz ki bu hasarla kalınır dedi.

DİYARBAKIR'DA SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI KALDIRILDI
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy ve güvenlik kuvvetleri ile yaptıkları görüşmeler sonucunda sokağa çıkma yasağını kaldırmaya karar verdiklerini söyledi. Bakan Eker, "Şu anda şehirde sükunet ve sağduyu var. Sokağa çıkma yasağının sona erdirilmesi kararı aldık. Allah bir daha bu tür olayları bize yaşatmasın ifadelerini kullandı.