İşte çözüm süreci için yol haritası

Çözüm sürecinde hükümet somut adımlar için kolları sıvadı. ‘Süreç izleme’ ve ‘müzakere heyetleri’ için yasal dayanak hazırlayan planın nihai hedefi eve dönüş ve silahların bırakılması.

Giriş Tarihi 06 Ekim 2014, 00:00 Güncelleme 06 Ekim 2014, 13:28
İşte çözüm süreci için yol haritası

İÇİNDEKİLER

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Süreci bitirenler bedelini ağır öder" dediği çözüm sürecinde hükümetin son olarak attığı kararlı adamlarla sünecin önünde hiçbir bahane kalmadı. Süreç izleme ve müzakere heyetleri de dahil her türlü yasal adım atıldı. PKK ve HDP'nin içindeki şahin kanat Kobani'deki gelişmeleri bahane etse de artık sığınabilecekleri gerçekçi hiçbir engel bulunmuyor.

Devlet, PKK'ya silah bıraktıracak çözüm sürecinin somut meyvelerini alacak somut adımlar için kolları sıvadı. Zaman zaman provokasyonlarla kesilmeye çalışılan süreçte hükümetin kararlı duruşu ile sorunlar atlatılırken, Meclis'te kurulan Çözüm Süreci Komisyonu başta olmak üzere, eski yerleşim yerlerinin isimlerinin geri verilmesi, bazı üniversitelerde Kürtçe bölümlerin açılması, okullarda ana dilde eğitim imkânının tanınması gibi birçok hak yasal güvence altında alındı.

Meclis'te atılan en önemli adım ise Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun'un çıkartılması oldu. Bu yasanın uygulama ilkelerini düzenleyen Bakanlar Kurulu kararı geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'de yayımlandı.

RESMİ GAZETE'DE DE YAYINLANDI

Böylece Çözüm süreci devletin resmi politikası olarak kayıtlara geçti. Buna göre, Çözüm sürecini güvenceye alan ve artık bir 'devlet politikası' haline gelen yasal düzenleme ile birlikte oluşturulacak eylem planıyla önümüzdeki aylarda, Mahmur'daki örgüt üyelerinin soruşturulmaması, silah bırakan PKK'lıların siyasete girişleri ve hasta mahkûmların bırakılması gibi yöntemler Hükümetçe belirlenecek. Bu adımlarla PKK'nın silahsızlandırılması, cezaevlerindeki ve dağdaki PKK'lıların eve dönüşleri amaçlanıyor. Ayrıca dağdan inen PKK militanlarına sosyal ve psikolojik destek verilmesi de resmiyet çerçevesinde hedefleniyor.

ÇÖZÜM SÜRECİ KURULLARI GELİYOR

Uygulama kapsamında iki önemli kurul oluşturuldu. Buna göre, Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında Çözüm Süreci Kurulu oluşturuldu.Kurul, strateji ve politikaları belirleyerek koordinasyonu sağlamakla yükümlü olacak. SekretaryayıKDGM sağlayacak.

Sürecin üçüncü aşamasında Kurumlararası İzleme ve Koordinasyon Komisyonları oluşturulması planlanıyor. Bu komisyonda sorumlu kuruluşlardan en az müsteşar yardımcısı düzeyinde temsilci komisyonlarda görev alacak. Bu komisyonlar, kendi görev alanlarıyla ilgili bakanlıklar, kurum ve kuruluşlar, STK'lar, özel sektör temsilcileri ve uzmanların katılımıyla çalışma grupları oluşturabilecek. KGDM, kendisine gelecek raporları derleyerek Çözüm Süreci Kurulu'na verecek.

YOL HARİTASININ 11 ALTIN KURALI

Çözüm sürecinde yeni aşamayı tanımlayan ikili yapının takip edeceği 11 ana başlık olacak:

-Siyasi alana, siyasi kurum ve aktörlere yönelik çalışmalar.

-Hukuki düzenlemeler ve insan hakları.

-Ekonomik tedbirler.

-Kültürel programlar.

-Sosyal programlar.

-Toplumsal destek çalışmaları.

-Güvenlik ve silahsızlandırma.

-Eve dönüşler ve sosyal yaşama katılım ve uyum çalışmaları.

-Psikolojik destek ve rehabilitasyon çalışmaları,

-Kamuoyu bilgilendirme ve kamu diplomasisi çalışmaları.

Kurul'un görevleri ise şöyle olacak:

-Strateji ve politikaları belirlemek, uygulamayı izlemek, değerlendirmek ve ilgili kurum ve kuruluşlar arası koordinasyonu sağlamak.

-Çalışma alanlarında görev alacak ilgili kurumları belirlemek.

-Uygulama sonuçlarına ilişkin raporları değerlendirecek.

Hamza Erdoğan / STAR