Millet Köşk'te!

Milletin adamı Recep Tayyip Erdoğan, milletin meclisinde yemin ederek göreve başladı. 12'inci Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Köşk'e çıkışı yurt genelinde büyük bir coşku ve sevinçle kutlandı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 29 Ağustos 2014 Güncelleme 29 Ağustos 2014, 02:11
Millet Köşk’te!

İÇİNDEKİLER

Türkiye Büyük Millet Meclisi dün tarihi bir güne tanıklık etti. İlk kez halk oyları ile seçilen 12'nci Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, milli iradenin kalbinin attığı TBMM Genel Kurulu'nda yemin edip görevine başladı. Meclis Genel Kurulu tarihi oturumu için saat 14.00'te TBMM Başkanı Cemil Çiçek başkanlığında toplandı.

ÖNCE MAZBATASINI ALDI
Genel Kurul Salonu'nun Başkanlık Divanı kürsüsünün arkasındaki kapıdan Genel Kurul Salonu'na giren Erdoğan'ı AK Partili milletvekilleri ve davetliler ayakta alkışladı. MHP ve BDP'li milletvekilleri de Erdoğan salona girince ayağa kalktı. Cemil Çiçek, cumhurbaşkanı seçilmesine dair çerçeveli tutanağı Erdoğan'a sundu. Çiçek, "Anayasa, İçtüzük ve Cumhurbaşkanı Seçim Kanunu gereği takdim ediyorum. Milletimizin verdiği bu kararın, ülkemiz, milletimiz, devletimiz, demokrasimiz ve zatıalileriniz için hayırlı, uğurlu olmasını, Cenab-ı Allah'tan niyaz ediyorum. Allah yardımcınız olsun" dedi. Salondan "Amin" sesleri yükseldi. Başkanlık Divanı kürsüsünde mazbatasını alan Erdoğan, Genel Kurul Salonu'nda milletvekillerinin konuştuğu kürsüye indi. Erdoğan, Anayasa'nın 103'üncü maddesinde yer alan metni okuyarak yemin etti ve resmen Cumhurbaşkanlığı görevine başlamış oldu.

ANITKABİR'İ ZİYARET ETTİ
Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası İstiklal Marşı'nı seslendirdi. Erdoğan daha sonra kendisine eşlik eden Ayşenur Bahçekapılı ile birlikte salondan ayrıldı. Ayrılırken Çiçek ve Divan'da bulunanların ellerini sıktı. Erdoğan, protokol gereği Genel Kurul'da kutlamaları kabul etmedi. İstiklal Marşı okunurken, TBMM'de bayrak direğine Cumhurbaşkanlığı forsu çekildi. Daha sonra Anıtkabir'i ziyaret eden Erdoğan, ardından Köşk'e giderek Cumhurbaşkanlığı görevini Abdullah Gül'den devraldı. Tayyip Erdoğan'ın görevine resmen başladığı saatlerde milyonlar büyük coşku yaşadı.

AYRILIRKEN MÜSTERİHİM
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Köşk'teki devir teslim töreninde yaptığı veda konuşması duygusal anlara sahne oldu. Gül, eşi Hayrunnisa Gül'e uzun uzun teşekkür ederken, Cumhurbaşkanı Erdoğan için "kardeşim" ve "dava arkadaşım" ifadelerini kullandı. Görevi Erdoğan'a şeref duyarak teslim ettiğini belirten Gül şunları söyledi:

'40 YILLIK DAVA ARKADAŞIM'
Türk halkı tarafından Türkiye'nin 12. Cumhurbaşkanı seçilen Tayyip Erdoğan, değerli kardeşimle 40 yılı aşan bir dava arkadaşlığımız dostluğumuz ve mesaimiz var. Böyle bir arkadaşıma devrediyorum. Son 14 yıl boyunca önce partimizi beraber kurduk. Türkiye'nin yönetiminde değişik pozisyonlarda beraber çalıştık. Gururla söylemeliyim ki bu 12 yıl cumhuriyet tarihinin en parlak dönemleri arasında yer aldı. Tarihi, ekonomik, siyasi, sosyal reformlara imza attık. Bölge ve dünya barışına küresel sorunların çözümüne el birliği ile katkı bulunmaya çalıştık. Değerli kardeşim Erdoğan'ın liderliğinde Türkiye'nin bu yolda ilerleyeceğine inancım tamdır. Görevi devrederken müsterihim, tıpkı 11 yıl önce başbakanlık görevimi devrettiğim gibi."

ESKİ DEVİR KAPANDI
12. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çankaya Köşk'ünde yapılan törenle 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den görevi devraldı. Erdoğan, Cumhurbaşkanı olarak yaptığı ilk konuşmada, "Milletin emanetine son nefesime kadar sımsıkı sarılacağım" dedi. Eski Türkiye döneminin kapandığını söyleyen Erdoğan "Büyük Türkiye dönemi başladı" ifadesini kullandı ve ekledi:

'KUTUPLAŞMAYA İZİN VERMEYİZ'
"2 bin yıllık Türk tarihinde ilk kez devletin başını millet seçti. Bugün kapanan dönem eski Türkiye dönemidir. Kapıları açılan yeni dönem ise yeni ve büyük Türkiye dönemidir. Eski Türkiye'de çeteler vesayet vardı. Sabırla gerçekleştirdiğimiz her bir reformla bu sorunları geride bıraktık. Bugünden itibaren kutuplaşmaya izin vermeden Cumhuriyetin 100. yıl dönümünde 2023 hedeflerine odaklanacaktır."

GÜL'E DEVLET NİŞANI

Erdoğan, Köşk'teki törenin ardından 11. Cumhurbaşkanı Gül'e devlet şeref madalyası ve Cumhurbaşkanlığı forsunu takdim etti. Şeref madalyasını Gül'ün yakasına takarken, madalyanın iğnesi bir süre açılmayınca Emine Erdoğan ve Hayrunnisa Gül arasında renkli diyaloglar yaşandı. Erdoğan çifti, törenin ardından Gül çiftini araçlarına kadar uğurladı. Erdoğan ve Gül önde yürürken eşler geride kalınca Erdoğan'ın "geride kaldınız" sözleri Hayrunnisa Gül ve Emine Erdoğan'ı güldürdü. Hayrunisa Gül Erdoğanlar'a "Yolunuz açık olsun" dedi.

CUMHUR İLE İRTİBAT AÇILDI
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Anıtkabir Özel Defteri'ne 'Aziz Atatürk' diye başlayan yazısı dikkat çekti: "10 Kasım 1938'de vefatınızın ardından cumhurbaşkanlığı makamı ile cumhur arasındaki irtibat maalesef zayıfladı. Cumhur ile başkanı arasına mesafeler girdi. Halk oyuyla seçilmiş ilk cumhurbaşkanının göreve başladığı bugün, Türkiye'nin küllerinden doğduğu, yeni Türkiye'nin inşa ve imar sürecinin güç kazandığı bir gündür."

MİLLİ İRADEYE SAYGISIZLIK
Erdoğan'ın Meclis Genel Kurulu'ndaki yemin töreni CHP'nin içtüzük fırlatma eylemine sahne oldu. Tören öncesi CHP usül tartışması başlattı. CHP Grup Başkanvektili Engin Altay, Meclis Başkanı Cemil Çiçek'ten söz istedi. Çiçek söz vermeyince, CHP'li Altay elindeki Anayasa ve Meclis İçtüzüğü kitapçığını Başkanlık Divanı'na doğru fırlattı. CHP milletvekilleri Genel Kurul salonunu topluca terk etti. Altay'ın bu davranışını AK Partili'lerin yanı sıra Selahattin Demirtaş da eleştirdi.

DAVUTOĞLU'NA YETKİ VERDİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakanvekili ve AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nu Çankaya Köşkü'nde kabul etti. 62. Hükümet'i kurma görevini verdi. Saat 22.00'da başlayan görüşme, yarım saat sürdü. Erdoğan ile Davutoğlu yeni kabinedeki isimlerin belirlenmesinde dikkat edilecek temel kriterlere ilişkin görüş alışverişinde bulundu. Davutoğlu, oluşturulacak yeni kabineyi bugün saat 11.30'da Köşk'e çıkarak Erdoğan'ın onayına sunacak.

VATANDAŞTAN SEVGİ YAĞMURU
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Anıtkabir'e gelişinde yol boyunca vatandaşların sevgi gösterileriyle karşılandı. En üst düzey olan bir numaralı törenin gerçekleştirildiği Anıtkabir'de Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Tören Kıtası ile Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Bandosu da görev yaptı. Bazı vatandaşlar ise Erdoğan için helallik pankartları açtı.

YOL BOYUNCA HELİKOPTERLİ ÇEKİM
ABD Başkanı Barack Obama'nın yemin töreninde yapılan yayının bir benzeri TRT tarafından Erdoğan için yapıldı. Erdoğan'ın Keçiören'deki evinden TBMM'ye, oradan da Çankaya Köşkü'ne kadar adım adım, her an TRT'nin tüm haber kanallarından canlı yayınla aktarıldı. Motosikletli kameramanlar aracılığıyla, bizzat Erdoğan'ın konvoyunun içinden, helikopterle de havadan canlı yayın yapıldı.

DEVİR TESLİME DÜNYANIN İLGİSİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Köşk'e çıkışını 5'i devlet başkanı, 9'u Cumhurbaşkanı, 8'i de Başbakan düzeyinde olmak üzere çok sayıda yabancı davetli izledi. 11'inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, tüm konukları kapıda karşıladı. Konuklar arasında en dikkat çeken isimlerin başında Fener Rum Ortodoks Kilisesi Patriği Bartholomeos ve Musevi Cemaati Hahambaşı Isak Haleva geldi.

AİLE DE İZLEDİ

Yemin törenine Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay Başkanları, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, kuvvet komutanları, bürokratlar, eski vekiller de katıldı. Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, kızları Esra Albayrak, Sümeyye Erdoğan, oğlu Bilal Erdoğan ve eşi Cumhurbaşkanı'na ayrılan locadan töreni gururla izledi.

Zübeyde YALÇIN- Evrin GÜVENDİK- Uğur BECERİKLİ- Hazal ATEŞ- Eda IŞIK- Mehmet Ali BERBER