Mahkemeden telekulakçılara ret!

Emniyetteki "paralel yapı" iddialarına ilişkin yürütülen "casusluk" soruşturmasında, tutuklanmaları istemiyle nöbetçi hakimliğe sevk edilen ve savcılıkça serbest bırakılan 49 şüpheliye ilişkin yapılan gözaltı süresinin dolduğuna yönelik itiraz, İstanbul 2. Sulh Ceza Hakimliğince, mahkemenin bu hususta karar vermeye yetkili ve görevli olmadığı gerekçesiyle reddedildi.

Giriş Tarihi 27 Temmuz 2014, 00:00 Güncelleme 27 Temmuz 2014, 20:03
Mahkemeden telekulakçılara ret!

İÇİNDEKİLER

İstanbul 2. Sulh Ceza Hakimliği tarafından hazırlanan kararda, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu'nun soruşturması kapsamında alınan gözaltı kararlarına, eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün'ün de aralarında bulunduğu şüphelilerin avukatlarınca itiraz edildiği ve talebin incelendiği belirtildi.

Soruşturma sonucunda dün bazı şüphelilerin tutuklama istemiyle İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildiği, diğer itiraz eden şüphelilerin ise serbest bırakıldığının anlaşıldığını aktaran mahkeme, söz konusu itiraz dilekçelerinin toplu olarak cumhuriyet başsavcılığınca üst yazıyla mahkemeye gönderildiğini ve dün saat 13.00 itibariyle havale edildiğini kaydetti.

Mahkeme, şüpheli avukatlarının, "gözaltı süresi geçtiği halde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca şüpheliler hakkında herhangi bir karar verilmediği, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 5/3, Anayasa'nın 19/3 ile Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 91 ve 101. maddelerine aykırı davranılarak şüphelilerin özgürlüğünün kısıtlandığı, azami gözaltı sürelerinin dolduğu" gerekçeleriyle müvekkillerinin salıverilmelerini talep ettiklerini aktararak, itirazla ilgili CMK'nın 91. maddesi ile Yakalama, Gözaltına Alma ve İfade Alma Yönetmeliği'nin 4 ve 13. maddelerinin birlikte değerlendirildiğini ifade etti.

"MAHKEME İTİRAZ İÇİN YETKİLİ DEĞİL"

Değerlendirme sonucunda, "yakalanan kişinin cumhuriyet savcılığınca bırakılmadığı takdirde soruşturmanın tamamlanması için gözaltına alınabileceği ve gözaltı süresinin, yakalama yerine en yakın hakim ve mahkemeye gönderilmesi için zorunlu süre hariç tutulmak kaydı ile yakalama anından itibaren 24 saati geçemeyeceği"nin anlaşıldığını kaydeden mahkeme, "yakalama yerine en yakın hakim ve mahkemeye gönderilmesi için zorunlu sürenin 12 saatten fazla olamayacağı, toplu olarak işlenen suçlarda delillerin toplanmasındaki güçlük ve şüpheli sayısının fazlalığı da nazara alınarak her defasında bir günü geçmemek kaydı ile bu sürenin üç gün süre ile uzatılabileceğine" de vurgu yaptı.

Verilen kararlara ilişkin itiraz yolunun açık olmadığını belirten mahkeme, gözaltı süresi geçtiği halde şüphelilerin serbest bırakılmadığı veya sorguya sevk edilmediğine dair oluştuğu iddia edilen fiili durumu itirazen incelemeye ve bu hususta karar vermeye hakimliklerinin yetkili ve görevli olmadığının anlaşıldığını ifade etti. Mahkeme, tüm şüpheli avukatlarının itirazlarının reddine karar verdi.