İsrail'e tepki çığ gibi

İsrail'in Gazze'ye düzenlediği kara saldırısı tüm yurtta düzenlenen gösterilerle protesto edildi.

Giriş Tarihi 18 Temmuz 2014, 00:00 Güncelleme 18 Temmuz 2014, 18:15
İsrail’e tepki çığ gibi

İÇİNDEKİLER

İsrail'in Gazze'ye düzenlediği kara saldırısını protesto eden bir grup, İsrail'in Ankara Büyükelçiliği konutu önünde cuma namazı kıldı.

Özgür-Der ve İHH üyesi bir grup, İsrail Büyükelçiliği konutunun bulunduğu Atatürk Bulvarı'na öğle saatlerinde geldi.

Grup, trafiğe kapatılan bulvarın, Şehit Ersan Caddesi ile kesiştiği noktada toplandı.

"Katil İsrail Ankara'dan defol", "Siyonist elçilik kapatılsın", "Hamas'a selam direnişe devam" şeklinde slogan attı.

Kur'an-ı Kerim okunan eylemde grup Filistin ve tevhid bayrağı taşıdı.

Kadınların da aralarında bulunduğu grup daha sonra bulvara serilen hasırlar üzerinde cuma namazı kıldı.

Öte yandan İsrail'in Ankara Büyükelçiliği'nin bulunduğu yere gelen 6 kişilik bir grup, elçiliğin kapısı önüne yürümek istedi. Grup, elçilik önünde güvenlik önlemi alan polisle kısa süreli bir arbede yaşadıktan sonra buradan ayrıldı.

Gazze'de hayatını kaybedenler için Hacı Bayram Veli Camii'nde gıyabi cenaze namazı kılındı, dualar edildi.

Ünlülerden İsrail'e öfke yağdı

İstanbul

Fatih Camisi'nde cuma namazını kılan kalabalık bir grup, İsrail'in Gazze'ye saldırılarını protesto etmek için Saraçhane Parkı'na doğru yürüyüşe geçti.

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı ile Özgür-Der öncülüğünde bir araya gelen gruplar, cuma namazını Fatih Camisi'nde kıldı. Namaz sonrası cami önünde toplanan gruptakiler, Saraçhane Parkı'na doğru yürümeye başladı.

Gruptakiler, sık sık "Müslüman zulme boyun eğmez", "İstanbul'dan Gazze'ye selam", "Katil İsrail Filistin'den defol", "Hamas'a selam direnişe devam", "Yaşasın ümmet dayanışması" sloganları attı.

Yürüyüş, Saraçhane Parkı'nda yapılacak basın açıklamasının ardından sona erecek.

Gazze için gözyaşı döktüler!

Zonguldak

Zonguldak'ta, Filistin Halkıyla Dayanışma Platformu üyeleri, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto etti.

Cuma namazı sonrasında kent merkezindeki Madenci Anıtı önünde toplanan platform üyeleri, afiş ve pankartlarla bir süre İsrail aleyhine slogan attı.

Platform Sözcüsü Halim Taşdelen, Müslümanlardan zulümlere ve zalimlere karşı sessiz kalmamalarını istedi.

Kırşehir

Kırşehir'de, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında ölen Filistinliler için gıyabi cenaze namazı kılındı.

Cacabey Camii'nde kılınan cuma namazının ardından vatandaşlardan, zor şartlar altında yaşamını sürdüren Gazzeliler için bağış toplandı.

Daha sonra İsrail'in saldırılarında hayatını kaybeden Filistinliler için gıyabi cenaze namazı kılındı. Namaza AK Parti İl Başkanı Salih Çetinkaya, Memur-sen İl Temsilcisi Necati Yılmaz, Ahibir Sivil Toplum Kardeşlik Platformu üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Elazığ

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları, Elazığ'da protesto edildi.

İzzetpaşa Camisi avlusunda toplanan grup, Cuma namazının ardından gıyabi cenaze namazı kıldı. Namaz sonrası basın açıklaması yapan Anadolu Gençlik Derneği Elazığ Şube Başkanı Recep Koca, Filistin'de yaşananları ve İslam ülkelerinin olaya sessiz kalmasını kınadıklarını dile getirdi.

Koca, ''Sayın Başbakan, adeta bir sivil toplum örgütünün ilçe başkanı gibi hiçbir yaptırımı olmayan açıklamalar yapıyor. İslam aleminin bu saldırılar karşısında nerede olduğunu soruyor. Biz de sayın Başbakana buradan soruyoruz; 'Siyonist terör örgütü İsrail katliam yaparken siz neredesiniz, Türkiye nerede?'''

Bu sözlerin ardından, gruptan bazı kişiler "bu işe siyaset karıştırmayın" diyerek tepki gösterdi.

Sözlü tartışmayla başlayıp kavgaya dönüşen olaya çevik kuvvet polisleri müdahale etti.

Kayseri

Kayseri'de cuma namazı çıkışında, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları protesto edildi.

Hunat Camisi önünde toplanan grup adına açıklama yapan Anadolu Gençlik Derneği Kayseri Şube Başkanı Vacit Kip, Türkiye'nin İsrail'e fiili yaptırımlarda bulunması gerektiğini söyledi.

Grup buradaki açıklamanın ardından Cumhuriyet Meydanı'na kadar slogan kadar yürüdükten sonra olaysız dağıldı.

Ordu

Ordu'da cuma namazı çıkışında, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları protesto edildi.

Anadolu Gençlik Derneği (AGD) üyeleri, İmamhatip Camisi'nde kılınan cuma namazının ardından, caminin önünde toplandı. Gruptakiler ellerinde İsrail'in Gazze saldırılarını anlatan gazeteler taşıdı.

Grup daha sonra İsrail'e yönelik çeşitli sloganlar atarak dağıldı.

Van

Van'da Müslüman Kardeşlerle Dayanışma İnisiyatifi, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırıları protesto etti.

İskele caddesi üzerindeki Hz. Ömer Camisinde Cuma namazı çıkışı avluda toplanan Müslüman Kardeşlerle Dayanışma İnisiyatifi üyeleri, İsrail'e tepki göstererek "Hamas'a selam direnişe devam", "Katil İsrail" sloganları attı.

Okunan dua ve sonrasında kılın gıyabi cenaze namazıyla protesto gösterisi son buldu.

İnisiyatif üyeleri daha sonra Van'daki BM Ofisi önünde yarın akşam iftar verileceğini ve burada sessiz oturma eylemi düzenleneceğini duyurdu.

Erzurum

Erzurum'da Lala Paşa Camisi önünde cuma namazının ardından toplanan bir grup, ellerinde "Müslüman zulme boyun eğmez", "Filistin'e dua, İsrail'e beddua", "Mazlumlar ayağa kalkmadan, zalimler diz çökmez", "Ölen insanlar mı, insanlık mı" yazılı pankart ve dövizler açarak İsrail aleyhine çeşitli sloganlar attı.

Burada dua edilmesinden sonra saldırılarda hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kılındı.

Grup ardından, ellerindeki pankartlarla sloganlar atarak, Cumhuriyet Caddesi'ni trafiğe kapatıp, Yakutiye Kent Meydanı'ndan Havuzbaşı'na kadar yürüdü.

Kocaeli

İzmit ilçesinde Anadolu Gençlik Derneği (AGD) üyesi grup, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto etti.

İsrail karşıtı slogan atan ve dövizler taşıyan grup, Sabri Yalım Parkı'nda toplandı.

Grup adına açıklama yapan AGD Kocaeli Şube Başkanı Samet Gürsoy, İsrail'in çok sayıda zırhlı araç ve tankla gerçekleştirdiği kara harekatıyla yerle bir edilen sivil yerleşim bölgelerinde ilerlemeye çalıştığını söyledi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki Moon'un "İsrail ,sivil kayıpları önlemeye çalışmalı" açıklamasına değinen Gürsoy, açıklamanın BM'nin katliama çanak tuttuğunun göstergesi olduğunu anlattı.

Grup, açıklamanın ardından saldırılarda hayatını kaybedenler için dua etti.

Bitlis

Bitlis'te cuma namazının ardından kentteki Ulu Cami önünde bir araya gelen grup, İsrail aleyhine yazdıkları Kürtçe ve Türkçe pankartları açarak, "kahrolsun İsrail" ve "katil İsrail" sloganları attı.

Daha sonra Kuran'ı Kerim tilaveti okundu ve İl Müftüsü Abdulkerim Akbaba, Filistinli Müslümanlar için dua etti.

Protestoya, Tatvan Belediye Başkanı Fettah Aksoy'da destek verdi.

Adıyaman

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları, Adıyaman'da da protesto edildi.

Cuma namazı sonrasında, Adıyaman Bağımsız Sivil İnisiyatifi Platformu öncülüğünde, Ulu Cami önünde toplanan kalabalık grup, ellerinde pankartlarla İsrail aleyhinde sloganlar atarak Demokrasi Parkı'na yürüdü.

Açıklamanın ardından hayatını kaybeden Filistinliler için gıyabi cenaze namazı kılındı, ardından dua edildi.

Bursa, Balıkesir, Yalova, Çanakkale

İsrail'in Gazze saldırıları, Bursa, Balıkesir ve Yalova'da cuma namazları sonrası toplanan gruplar tarafından protesto edildi. Ayrıca Balıkesir ile Çanakkale'nin Lapseki ilçesinde, saldırılarda ölen Filistinliler için gıyabi cenaze namazları kılındı.

Antalya

İsrail'in Gazze'ye saldırıları, Antalya ve Isparta'da protesto edildi.

Cuma namazının ardından Muratpaşa Camisi önünde toplanan Akdeniz Dayanışma Platformu öncülüğündeki grup, Filistin'de hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kıldı.

Dua edilmesinin ardından Anadolu Gençlik Derneğinden bir gruba, Başbakan Erdoğan'ın saldırılara duyarsız kaldığı yönünde attıkları slogan nedeniyle tepki gösterildi. Gruplar arasında yaşanan gerginlik, polislerin araya girmesiyle yatıştırıldı.

Daha sonra grup, tekbir ve ellerindeki "Kahrolsun İsrail", "Filistin halkı yalnız değildir", "Siyonist elçilik kapatılsın, İsrail ile tüm ilişkiler kesilsin", "Katil İsrail Filistin'den defol", "Gazze'nin feryadına sessiz kalmayacağız" yazılı dövizlerle Kapalı Yol'a yürüdü.

Basın açıklamanın ardından dua edildi. Dua sırasında bazı vatandaşlar duygulu anlar yaşadı.

Isparta

Isparta'da Cuma namazının ardından Mimar Sinan Camisi önünde toplanan Anadolu Gençlik Derneği üyeleri ile vatandaşlar, "Kahrolsun İsrail", "Müslüman uyuma kardeşine sahip çık" şeklinde slogan attı.

Alanya

Alanya'da Cuma namazının ardından Emine Özmüftüoğlu Camisi bahçesinde toplanan vatandaşlar, İsrail saldırılarında hayatını kaybeden Filistinliler için gıyabi cenaze namazı kıldı, ardından dua etti.

Grup adına konuşan Anadolu Gençlik Derneği Alanya temsilcisi Sıddık Uyar, İsrail'in gece yarısı karadan, denizden ve havadan Gazze'ye saldırarak vicdanları sızlattığını söyledi.

Müslümanların gördüğü zulümden İslam Birliği'nin kurulmasıyla kurtulacağını savunan Uyar, İsrail'in hedeflerine ulaşamayacağını, zamanı geldiğinde bölgeyi terk edeceğini söyledi.

Grup, açıklamanın ardından dağıldı.

Muş

Muş İlmi Araştırma Geliştirme ve Din Alimleri Derneği üyeleri ve vatandaşlar, İsrail'in Gazze saldırılarını protesto ederek, Cuma namazı sonrası gıyabi cenaze namazı kıldı.

Samsun

Samsun İnsan Hakları ve İnsani Yardım Hareketi (SİYAH) üyeleri, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto etti.

Cuma namazı sonrasında Büyük Cami önünde toplanan vatandaşlar, afiş ve pankartlarla bir süre İsrail aleyhine slogan attı.

Şanlıurfa

Şanlıurfa'da bir grup, Gazze'de hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kıldı.

Şanlıurfa İHH İnsani Yardım Vakfı öncülüğünde yüzlerce kişi cuma namazı sonrası Balıklıgöl Yerleşkesi'nde toplandı. Burada Filistin'de hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kılan grup, dua etti.

Eyleme AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Kaçar da katıldı.

Kahramanmaraş

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kılındı.

Kahramanmaraş Özgür-Der girişimi grubu üyeleri ile vatandaşlar, Ulu Cami'de cuma namazının ardından gıyabi cenaze namazı kıldıktan sonra "Hamas'a selam, direnişe devam", "Kahrolsun İsrail" şeklinde slogan attı.

Sakarya

Sakarya'da Anadolu Gençlik Derneği üyeleri, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto etti.

Cuma namazı sonrası Orhan Camisi önünde toplanan grup, İsrail aleyhine "Müslüman uyuma, kardeşine sahip çık", "Muhammed'in ordusu, kafirlerin korkusu" sloganı attı.

Konya, Adana

İsrail'in Gazze saldırıları Adana, Mersin, Hatay ve Osmaniye'de sivil toplum örgütlerince protesto edildi.

Konya ve Aksaray'daki camilerde cuma namazı sonrasında, İsrail'in Gazze saldırıları protesto edildi, hayatını kaybeden Filistinliler için gıyabi cenaze namazı kılındı. Eylemler sırasında bazı grup üyeleri Filistin için gözyaşı döktü

İzmir

Cuma namazı sonrası Basmane Meydanı'ndaki Saadet Partisi İzmir İl Başkanlığı önünde toplanan grup, Filistin bayrakları ile bir süre İsrail aleyhine sloganlar attı.

Grup adına basın açıklaması yapan Saadet Partisi İl Başkanı Bayram Sakartepe, Filistin halkının İsrail'in sistematik olarak yürüttüğü işkence ve katliamlarına maruz kaldığını söyledi. Dünya ülkelerinin terör estiren İsrail'i sadece seyretmekle yetindiğini belirten Sakartepe, "Müslüman devletlerin yapması gereken tek şey birlik olmaktır" dedi.

Basın açıklamasının ardından İsrail bayrağını yakan grup, daha sonra olaysız dağıldı.

Denizli

Denizli'de ise cuma namazının ardından Delikliçınar Yeni Camisi'nin bahçesinde toplanan bir grup, İsrail'in Gazze saldırılarında hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kıldı.

İsrail aleyhine sloganlar atan grup adına açıklama yapan Anadolu Gençlik Derneği Denizli Şube Başkanı Ahmet Eryıkmaz, masum Filistin halkına yönelik saldırıların son verilmesini istedi.