MOSSAD istedi paralel polis dinledi

Paralel yapıya yakın polislerin, İsrail istihbaratından gelen ve somut verilere dayanmayan ihbarları bile soruşturma konusu yapıp onlarca kişiyi bu kapsamda dinlediği ortaya çıktı

Giriş Tarihi 05 Temmuz 2014, 00:00 Güncelleme 05 Temmuz 2014, 13:30
MOSSAD istedi paralel polis dinledi

İÇİNDEKİLER

Paralel yapıya hizmet eden polislerin MOSSAD'dan gelen talimat gibi ihbarlarla soruşturma yaptığı anlaşıldı. Buna göre 17 ve 25 Aralık operasyonları ardından görevden alınan emniyet görevlileri, İsrail İstihbarat teşkilatı MOSSAD'dan gelen "ucu açık ihbarlarla" soruşturmalar yürüttü, bu soruşturmalarda da onlarca kişiyi dinledi. SABAH'ın ulaştığı belgelere göre MOSSAD'ın emniyete gönderdiği soyut ihbarlar sorgusuz sualsiz işleme konup birçok kişi teknik ve fiziki takibe alınmış.

TELEFON NUMARASI BİLE VERDİLER
Hükümeti hedef alan 17 ve 25 Aralık operasyonları ardından görevden alınan polislerin, MOSSAD'dan gelen soyut ihbarları bahane ederek savcılıktan soruşturma izinleri aldıkları, böylece çok sayıda kişiyi dinledikleri belirlendi. SABAH'ın ulaştığı belgelere göre, MOSSAD'ın emniyete gönderdiği "soyut ihbarlar" sorgusuz sualsiz işleme konup birçok kişi dinlenmiş. Önleme dinlemesi yapılması gereken ihbarlar, o dönemin özel yetkili savcılarının izinleriyle soruşturmaya dönüştürülmüş böylece onlarca kişi dinlenmiş.

MOSSAD 2013 yılında İran Devrim Muhafızları Kudüs Güçleri'nin Lübnan Hizbullah liderlerinden İmad Mugniyah'ın suikasta uğramasının yıldönümü vesilesiyle, Türkiye'de eylem yapma ihtimali olduğunu bildirdi. İhbarda bazı isimler de zikredildi. Hatta cep telefonu numaraları bile ihbar metninde yazıldı. MOSSAD çoğu yabancı olan bu kişilerin bir ara Türkiye'de bulunmalarını da bahane yaptı. MOSSAD'ın iddiasına göre bu isimler Pesah bayramı sebebiyle yurtdışı tatiline gidecek İsrail vatandaşlarını hedef alabilirlerdi. Gürcistan, Hindistan ve Tayland'da yapılan eylemler örnek gösterildi.

BİLGİ YOK ZAN VAR...
MOSSAD'ın yazısında İran Devrim Muhafızları Kudüs Güçleri'nin Türkiye'de bir eylem planı olup olmadığının bilinmediği özellikle belirtilerek, Türkiye'deki faaliyetlerinin engellenmesi adına bu ihbarın yapıldığı kaydedildi. Emniyet Genel Müdürlüğü ihbarı, koruma ve güvenlik tedbirleri alınması için İstanbul Emniyeti'ne gönderdi.

Fakat İstanbul Terörle Mücadele Müdürlüğü önleme dinlemesi yapmak yerine hemen savcılığa koşup soruşturma numarası aldı. MOSSAD'ın verdiği telefonlar ve bu telefonlarla bağlantısı tespit edilen çok sayıda isim de böylece dinlemeye alındı. Fakat ne bir eylem gerçekleşti ne de bir suç delili elde edilebildi.