Böcek siparişi paralel istihbarattan

Başbakanlığa yerleştirilen dinleme böceklerinin Emniyet İstihbarat’a ait olduğu kesinleşti. Böcekleri satan firmaya ulaşan soruşturmayı yürüten polisler, Erdoğan’ı dinleyen böceklerin de arasında olduğu 5 cihazın Emniyet İstihbarat’a satıldığı bilgisini aldı.

Giriş Tarihi 21 Haziran 2014, 00:00 Güncelleme 21 Haziran 2014, 11:56
Böcek siparişi paralel istihbarattan

İÇİNDEKİLER

Başbakan Erdoğan'ın çalışma ofisine konulan böceğin Emniyet İstihbaratı tarafından yerli bir firmadan alındığı tespit edildi. Satın almayı firma yetkilileri de doğruladı. Öte yandan dinleme cihazlarını yerleştirdikleri iddia edilen iki şüphelinin "Almanya'ya gideceğiz" diyerek izin aldıkları ancak Almanya üzerinden ABD'ye iki kez birlikte gittikleri de belirlendi.

SUSMA HAKKINI KULLANDILAR
"Casusluk" suçlamasıyla yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan zanlıların Emniyet'teki işlemleri tamamlandı. Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince adliyeye getirilen zanlılar, Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçları Soruşturma Bürosunda görevli cumhuriyet savcılarına ifade verdi. Böcekleri yerleştirdikleri iddia edilen 3 koruma polisinin emniyetteki ifadelerinde susma haklarını kullandıkları öğrenildi. Başbakan Erdoğan'ın ofisinde bulunan dinleme cihazlarının yerli bir firmadan alındığı tespit edildi. Firma yetkilileri çalışma ofisinde bulunan dinleme cihazlarından beş tanesini Emniyet İstihbarata sattıklarını doğruladı. Firma, dinleme cihazlarına ilişkin faturayı soruşturmayı yürüten savcılığa gönderdi. Başbakanlık Teftiş Kurulu raporunda Başbakan Erdoğan'ın ofisinde bulunan dinleme cihazının özellikleri de yer aldı. Cihazda; mikrofon, sesin dışarı yansıtılmasını sağlayan verici ve enerji kaynağı için adaptör bulunuyor. Adaptör bölümünde cihazın menşei gösteren çip yer alıyor. Dışarıdan herhangi bir alıcı ile rahatlıkla dinleme yapılabiliyor. Böceğin 1 ay boyunca dinleme amaçlı olarak aktif tutulduğu da tespit edilmişti.

ALMANYA DEYİP ABD'YE GİTTİ
Öte yandan böceği yerleştirdiği iddia edilen iki korumanın "Almanya'ya gidiyoruz" diye izin alıp, Almanya üzerinden iki kez ABD'ye gittikleri belirlendi. İki korumadan birinin aynı yöntemle bir kez de yalnız olmak üzere 3 kez ABD'ye gittiği tespit edildi. Şüphelilerin yurtdışına çıkış fotoğraflarının da dosyaya konulduğu öğrenildi.

BÖCEK ZANLILARI ADLİ KONTROLLE SERBEST
Başbakan Erdoğan'ın çalışma ofisine dinleme cihazı yerleştirdikleri iddia edilen 11 şüpheliden 6'sı savcılık tarafından serbest bırakılırken, 5'i hakkında ise tutuklama talebinde bulunuldu. Ankara 9. Sulh Ceza Mahkemesi ise soruşturmanın uzun süredir devam ettiğini, delillerin çoğunun toplandığını belirterek şüphelileri adli kontrol şartıyla salıverdi. Suçlamaları kabul etmeyen Ali Ö, Ahmet T, İlker U, Sedat Z ve Enes Ç, her Pazartesi ve Cuma en yakın karakola giderek imza verecek. Mahkeme heyeti ayrıca sanıklara yurt dışına çıkış yasağı da koydu.

TÜBİTAK'TAN BÖCEK RAPORU YALANLAMASI

TÜBİTAK, Zaman gazetesinde yayımlanan "2,5 yıl sonra yeni TÜBİTAK raporuyla gözaltı" başlıklı haberin, tamamen yalan olduğunu bildirdi. TÜBİTAK'tan yapılan açıklamada, Haberde, 'TÜBİTAK'a atanan yeni ekip apar topar bir böcek raporu hazırladığı ve buna göre operasyon başlatıldığı'nın savunulduğu belirtildi. Açıklamada, "Ancak TÜBİTAK-BİLGEM Başkanlığındaki görev değişiminin ardından yeni bir rapor yazılmamıştır. Haberin merkezine oturtulan ve başlığa taşınan 'yeni TÜBİTAK raporu' diye bir rapor hiç var olmamış, kurumumuzu yıpratmak ve kamuoyunu yönlendirmek için maksatlı bir şekilde kaleme alındığını düşündüğümüz haber, tamamen gerçek dışı bilgilerle oluşturulmuştur" denildi.

Kaynak: Star Gazetesi