UYAP'ta paralel oyun!

Başbakan Erdoğan için 'dönemin başbakanı' denilen 25 Aralık soruşturmasında görevlendirilen Başsavcıvekili Oktay Erdoğan, UYAP üzerinden dosyayı kendi üzerine almak isteyince UYAP sistemi gizli bir el tarafından kilitlendi.

Giriş Tarihi 10 Haziran 2014, 00:00 Güncelleme 10 Haziran 2014, 19:55
UYAP’ta paralel oyun!

İÇİNDEKİLER

Başbakan'ın 'örgüt lideri' olarak gösterildiği ve polis fezlekesinde 'dönemin başbakanı' ifadesinin kullanıldığı darbe soruşturmasının savcı Muammer Akkaş'ın elinden alınmasının ardından UYAP sisteminin 3,5 saat kilitli kaldığı ortaya çıktı.

Paralelin intikam listesiParalelin intikam listesi

UYAP'A MÜDAHALE ETTİLER

Başbakan Erdoğan'ın yakın çevresi, hükümet üyeleri, Anadolu sermayesinin temsilcisi iş adamlarını hedef alarak üçüncü köprü, havalimanı gibi yatırımların önünü kesmeye hazırlanan savcı Akkaş, 25 Aralık 2012'de İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne 41 kişilik bir gözaltı listesi göndermişti. İstanbul Emniyeti, gözaltı kararlarının hukuksuz olduğunu belirterek operasyona direnmiş ve darbe girişiminin önüne geçmişti. O günlerde İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı olan Turan Çolakkadı, dosyanın Akkaş'tan alınmasına karar verdi. Kararın ardından TMK 10. Maddesiyle yetkili Cumhuriyet Başsavcıvekili Oktay Erdoğan, 25 Aralık dosyasını UYAP üzerinden kendi uhdesine almak istedi. Ancak o an gizli bir el devreye girerek adliyedeki UYAP sistemini kilitledi.



PARALEL ELLER UZANDI

Saat 17.00 sularında başlayan dosya transferi 21.30'a kadar tamamlanamayınca durumdan Adalet Bakanlığı haberdar edildi. Bakanlıkta görevli üst düzey bir bürokratın devreye girmesiyle saatlerdir kilitli olan UYAP sistemi açıldı ve dosyanın Akkaş'tan alınma işlemi böylece tamamlanabilmiş oldu.

Paralel vurgunParalel vurgun

3,5 SAAT KİLİTLİ KALDI

Başsavcıvekili Erdoğan'ın dosyayı sistemden kendi üzerine almak istediği 3,5 saat içinde 25 Aralık soruşturmasının evraklarında değiştirme yapılıp yapılmadığı ise incelendi. Transfer gerçekleşmeden dosyanın kopyasının da alındığı belirlendi. UYAP sisteminin adli işlemler için hayati bir önemi bulunuyor. Savcılar soruşturmalarda UYAP üzerinden görevlendiriliyor, gelen ve giden tüm evraklar, deliller ve tapeler UYAP sistemine yükleniyor. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı da 25 Aralık soruşturmasında usulsüzlük yapıldığını açıklamıştı. Soruşturma dosyası Akkaş'ın elinden alındıktan sonra dönemin özel yetkili savcısı Akkaş adliye önünde gazetecilere bildiri dağıtmıştı.

YENİ ŞAFAK