11 Eylül korkusu

10 gündür kayıp Malezya uçağıyla ilgili 'terör' iddiaları bir kez daha alevlendi. Uçağın 11 Eylül benzeri bir saldırı için kaçırıldığı, işin içinde pilotların da olduğu iddia edildi...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 18 Mart 2014 Güncelleme 18 Mart 2014, 01:11
11 Eylül korkusu

İÇİNDEKİLER

Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'dan Çin'e gitmek üzere 227 yolcu ve 12 kişilik mürettebatla 8 Mart günü havalandıktan kısa bir süre sonra kaybolan Boeing 777 yolcu uçağının, 11 Eylül benzeri bir saldırı kapsamında kaçırılmış olabileceği iddia edildi. Yetkililer terör şüphesi nedeniyle araştırmanın yeniden pilot, yolcular ve yer ekibi üzerine yoğunlaştığını duyurdu. Malezya Havayolları Basın Sözcüsü Ahmed Cevheri Yahya'nın dün yaptığı açıklamalar, uçağın yardımcı pilot tarafından kaçırıldığı ihtimalini kuvvetlendirdi. Yahya uçaktan alınan son mesaj olan "Hadi bakalım, iyi geceler" cümlesinin, yardımcı pilot Farik Abdulhamid tarafından sarf edildiğini duyurdu. Abdulhamid'in yerle ve sivil havacılık radarlarıyla iletişimi kestikten 12 dakika sonra kuleye "Hadi bakalım, iyi geceler" dediği, o andan sonra da uçaktan hiçbir haber alınamadığı belirtildi. Bu arada İsrail Hava Kuvvetleri'nin eski savaş pilotlarından Eran Ramot ise uçağın "Bangladeş'e indirildiğini, Afganistan sınırına yakın bir yerde gizlendiğini ve yolcuların hala hayatta olduğunu düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

634 PiST VAR

Sivil radarlar tarafından fark edilmeden 7 saat daha havada kaldığının ortaya çıkması, Kuala Lumpur-Pekin seferini yapan yolcu uçağının "ne yaptığını iyi bilen kişiler" tarafından kaçırıldığı senaryosunu doğruluyor. Uzmanlara göre uçak bin 500 metrenin bile altındaki bir irtifada, dağlık bölgelerin üzerinden uçarak sivil radarlara yakalanmamayı başardı. Uçağın sanılandan 7 saat daha fazla havada kaldığının tespit edilmesi ise arama çalışmalarının geniş bir alana yayılmasına neden oldu. Boeing 777 tipi büyük bir yolcu uçağı iniş yapabilmek için en az 1.5 kilometrelik bir piste ihtiyaç duyduğu belirtildi. Uçağın bu 7 saat içinde varmış olabileceği yerlerde, bu özelliği taşıyan iniş pistlerinin sayısının ise 634 olduğuna dikkat çekildi.

EVDEKİ İPUÇLARI

Malezya Ulaştırma Bakanlığı, pilot Zahari Ahmed Şah (53) ve yardımcı pilot Faruk Abdul Hamid'in (27) başkent Kuala Lumpur'daki evlerinde yapılan aramada, ilginç bilgilerin bulunduğu belirtildi. Yetkililer, bulunan bazı ipuçlarının Malezya İçişleri Bakanlığı'na teslim edildiğini ve gerekli açıklamanın yarın yapılacağını söyledi.