Arınç'tan genel af açıklaması

Başbakan Yardımcısı Arınç, bazı davalarda yeniden yargılanmayla ilgili, "Bir genel af veya af beklentisi içinde kimse olmasın" dedi.

Giriş Tarihi 03 Ocak 2014, 00:00 Güncelleme 03 Ocak 2014, 12:26
Arınç’tan genel af açıklaması

İÇİNDEKİLER

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Başbakanlık muhabirleriyle TRT Genel Müdürlüğünde kahvaltıda bir araya geldi.

Başbakan Yardımcısı Arınç, burada yaptığı konuşmada ''Ben 2014'ün AK Parti Hükümeti bakımından yeniden bir başarı yılı olacağına, bütün bu sıkıntıların, bu flu ortamların ortadan kalkacağına yürekten inanıyorum. Sancılar yaşanabilir, elbette birtakım olaylar hiç beklenmedik şekilde farklı biçimlerde ortaya çıkabilir. Bunların hepsi birer sınamadır. Bu sınamalardan başarıyla çıkacağız. Türk halkı bu bilince sahip ve bugünkü rakamlarla da zaten sandığa gidildiğinde yeniden bir güven tazelemesi olabileceğini de görebiliyorum'' dedi.

Başbakan Yardımcısı Arınç, bazı davalarda yeniden yargılanmayla ilgili, "Bir genel af veya af beklentisi içinde kimse olmasın" dedi.

Arınç, tutuklu milletvekillerinin Anayasa Mahkemesine başvurusuyla ilgili de "Tahliyelerin mutlaka bir an önce yapılması gerekir" diye konuştu.

Mehmet Ali Şahin'in Yargıtaydaki bir davaya ilişkin ifadeleri
Başbakan Yardımcısı Arınç, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in Yargıtaydaki bir davaya ilişkin ifadeleriyle ilgili ise "Şüphesiz önemli bir olay sayılabilir. Dolayısıyla Yargıtayın bunu kendi içerisinde araştırması ve varsa herhangi bir kötüye kullanma görevlerini, bu konuda bir işlem yapabilmesi için Mehmet Ali Şahin Bey'in bir yazıyla bunu duyurması, Sayın Şahin'in de bu konudaki bilgilerini Yargıtay'a aktarması gerekiyor'' şeklinde konuştu.

"Fişleme yapmadık"
Bülent Arınç, "Fişleme yapmadık bunu ahlak dışı sayarız" dedi.

Başbakan Yardımcısı Arınç, "İade-i muhakeme yani yargılamanın iadesi hukukumuzda yer alıyor. Bazı şartlar yerine geldiğinde yargılamanın iadesi mümkün olabilir. Yargılamanın iadesi sadece bitmiş davalar için mümkündür. Devam eden davalar konusunda yargılamanın iadesi söz konusu değildir. Ceza davalarında delil serbestisi esası vardır. Delil getirmek serbesttir. Dava bitene kadar şüpheli veya avukatı 'şuna da bakılsın şu da dinlensin' diye talebte bulunursa mahkeme bunu değerlendirir" diye konuştu.

Arınç, "Her kurumda bir kıyımın olduğunu söylemek doğru değil. Şahsen bunu da reddediyorum. Her kurumda idari tasarruflar da yapılabilir.

HSYK'nın yapısının değiştirilmesi tartışmaları
Başbakan Yardımcısı Arınç, HSYK'nın yapısının değiştirilmesi tartışmalarına ilişkin de "HSYK'yı böyle bir davranış yüzünden eleştirmek başka, sizi şöyle yapacağız böyle yapacağız filan şeklinde birtakım faraziyeler, varsayımlar üzerinde konuşmak başka. Sayın Başbakan da eleştirmiştir bu konuyu, ben de eleştirdim, Adalet Bakanı da eleştirdi. Ama bu yarın HSYK'yı değiştireceğimiz, Anayasa'yı değiştireceğimiz, kanun çıkaracağımız anlamına gelmez. HSYK için bu tür davranışlara devam etmesi veya kendi görevlerini ihmal etmesi tehlike olarak söz konusuysa şüphesiz bu zaman içinde değerlendirilir, HSYK ile ilgili yapılacak çalışma varsa gündeme gelir. Şu anda böyle bir çalışmanın olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim" diye konuştu.

Arınç, ''Hukuk devletiysek hukuk devleti içerisinde herkesin kendi yetkisini ve sorumluluğunu bilmesi gerekir. Anyasa'daki eşitlik ilkesini ve toplumdaki ayrımcılığın kesinlikle yasaklandığını da bilmesi lazım. Eğer paralel yapı veya devlet içerisindeki çeteler vesaire bunlar son yıllarda çok konuşulduğu için belki ağızlarımıza geliyor. Bu kadar olmasa bile bir güce sahipse bunu kendi amaçları doğrultusunda kullanıyorsa bize düşen ve bizden sonra gelecek her hükümete düşen onlarla mücadele etmektir. Onları hukuk çizgisine çekmektir" dedi.