Savcı lobisi

İkinci dalganın paralel savcısı Muharrem Akkaş dosyadan el çektirdi. Ardından bildiri dağıttı... İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı ise sert çıktı: Başıboş savcılar kaos yaratır. 2 yıldır hiçbir bilgi verilmeden yürütülen soruşturmalar var!

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 27 Aralık 2013 Güncelleme 27 Aralık 2013, 01:46
Savcı lobisi

İÇİNDEKİLER

Türkiye, 17 Aralık operasyonu ve arkasındaki küresel bağlantılara kilitlendi. Başbakan Tayyip Erdoğan, "Devlette paralel yapı olmaz. İnlerine gireceğiz" dedi. İşte Türkiye paralel devletin marifetlerini izlerken, dün paralel devletin savcısı kendini ele verdi.

FISILTI GAZETESİ!
Rüşvet operasyonunun 2. dalgasının yapılacağı, çok sayıda tanınmış ismin gözaltına alınacağı söylentisi dün kulaktan kulağa yayıldı. Soruşturmayı üslerinden habersiz yürüten Savcı Muammer Akkaş, dosyadan el çektirildi. Akkaş ardından gazetecilere bildiri dağıttı. Kafasına buyruk takılan savcıya üstünden, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı'dan sert yanıt geldi.

YALAN BİLGİLER
İşte Çolakkadı'nın açıklamasından satır başları:
Bir savcımız tarafından yalan yanlış bilgiler verildi. Soruşturmayı başsavcılar başlatır ya da yetki verdiği vekiller ve cumhuriyet savcıları yapar.
Başsavcılığımızda 200 savcı var. Bu 200 savcı rastgele kendi kendine ne soruşturma başlatır ne de bitirir. Başıboş savcılar ülkede kaos yaratır. Talimatımızda diyor ki, 'Soruşturmaların hukuka uygun yürütülmesi için gizliliğe riayet edilir.'
Biz basın açıklaması yaparsak yaparız. Sorumluluklara riayet etmeyip elindeki soruşturma bilgilerini medyaya aktaranların soruşturması başka savcılara verilir.
Medyanın gücüyle savcı çalışır mı? Soruşturmalar böyle orta yerde yapılabilir mi? Medyaya aktarmak suç değil mi?

DOSYA ELİNDEN ALINDI
17 Aralık'ta olduğu gibi 25 Aralık'taki ikinci operasyonda da başsavcılık by-pass edilmek istendi. Terörle Mücadele Kanunu ile yetkili savcı Muammer Akkaş, 24 Aralık Salı günü Mali Şube Müdürlüğü ekiplerine operasyon emri verdi. Gözaltı listesi belirlendi. Ancak İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok, gözaltı talimatında başsavcılığın imzası olmadığını tespit etti. Durumu İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı'ya bildirdi. Çolakkadı da bu soruşturmadan kendisinin ve başsavcı vekilinin haberi olmadığını tespit etti. Bunun üzerine soruşturma dosyası Muammer Akkaş'ın elinden alındı.

KORSAN HSYK
İstanbul Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturmaya Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu da katıldı. Kurul, "Savcılar bir yanlışlık yaparsa bunu biz araştırırız" dedi. AK Partili Mustafa Şentop ise buna sert çıktı. Şentop, "HSYK, korsan bildiri yayınladı. Eskiden asker adına bildiri yayımlanırdı, şimdi HSYK yayımlıyor. Siyasi sonuç almak için yargıyı istismar etmeyelim" dedi.