Asghar Farhadi: Yılmaz Güney'i çok seviyorum

"Bir Ayrılık" adlı filmiyle en iyi yabancı film ve en iyi özgün senaryo dallarında Oscar kazanan İranlı ünlü yönetmen Asghar Farhadi, "Nuri Bilge Ceylan'ın filmlerini beğeniyorum. Yılmaz Güney'i çok seviyorum, filmlerini çok beğeniyorum" dedi.

Giriş Tarihi 05 Ekim 2013, 00:00 Güncelleme 05 Ekim 2013, 19:54
Asghar Farhadi: Yılmaz Güney’i çok seviyorum

İÇİNDEKİLER

Oscarlı yönetmen Asghar Farhadi'nin "Geçmiş" adlı filmi, 50'nci Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali özel gösterimler kuşağında yer aldı. Antalya Kültür Merkezi (AKM) Aspendos Salonu'ndaki gösterime sinemaseverler ilgi gösterdi. Bu yıl Cannes Film Festivali'nde jüri özel ödülü kazanan ve başrol oyuncusu Berenice Bejo'ya "en iyi kadın oyuncu" ödülü getiren filminin söyleşisine Farhadi'nin yanı sıra filmin başrol oyuncusu Ali Mosaffa da katıldı.

Sinemaseverlerin sorularını yanıtlayan Farhadi, "Türk sinemasında beğendiniz filmler hangileri?" sorusu üzerine, "Nuri Bilge Ceylan'ın filmlerini beğeniyorum. Yılmaz Güney'i çok seviyorum, filmlerini çok beğeniyorum" dedi.

İzleyicilerin, "Film neden Fransa'da çekildi?" ve "Filmde neden İran kültüründen çok az unsur yer aldı?" sorularını da yanıtlayan Farhadi, filmin öyküsünün bunu gerektirdiğini, hikayenin ayrıntılar üzerine kurulduğunu kaydetti.

Farhadi, filmlerinde mesaj verme kaygısı taşımadığını ifade ederek, "Filmde mesaj vermek istediğiniz zaman o film iyi olmuyor. Siyasi film çekme yolunu tutmuyorum. Çünkü siyasi filmlere inanmıyorum. Daha çok insan ve aile ilişkilerini ele alan dramatik öyküleri çektim. Zaten insan ilişkilerinde siyaset, ahlak, aile hepsini bulmak mümkün" diye konuştu.

Bir sinemaseverin "Bir teraziye koyduğunuzda senaristlik mi, yönetmenlik mi ağır basıyor?" sorusunu yanıtlayan Farhadi, senaryo yazarken senaristliğin, film yönetirken de yönetmenliğin zor geldiğini ancak senaryo yazarken daha enerji dolu olduğunu kaydetti.

Farhadi'nin ülkesi dışında çektiği ilk film olan "Geçmiş", bu yılın adından en çok söz ettiren yapımları arasında yer alıyor. Film, Fransız eşi Marie'den boşanmak için Tahran'dan Paris'e gelen Ahmet'i ve Marie ile yeni sevgilisi Samir'i konu ediniyor. Ustaca kaleme alınmış senaryosu ve beğeni toplayan oyunculuk performanslarıyla "Geçmiş"te Farhadi, aileyi ve ilişkileri derinlemesine sorgulamayı sürdürüyor. Film, yüksek duygusal gerilimi, sürükleyici diyaloglarıyla ilginç bir aile dramı. Filmde başrol oyuncusu Bérénice Bejo'ya Tahar Rahim ve Ali Mosaffa eşlik ediyor.

1972 doğumlu Asghar Farhadi ise Türkiye'de "Elly Hakkında" ve "Bir Ayrılık" gibi filmlerle tanınıyor. Farhadi, 2008 yapımı filmi "Elly Hakkında" ile birçok ödülün yanı sıra Berlin Film Festivali'nde Gümüş Ayı kazanmıştı. Ülkesi İran'da çokça tartışılan "Bir Ayrılık", Oscar'a değer görülen ilk İran filmi olma özelliğine sahip. Farhadi, "Geçmiş" adlı filmiyle de izleyiciyi büyülemeyi sürdürdü ve Cannes'da jüri özel ödülünü kazandı.