Mardin'deki katliamda kan donduran detay

Mardin'de cezaevi çıkışında yaşanan ve 5 kişinin hayatını kaybettiği katliam ile ilgili ölenlerin yakınları konuştu.

Giriş Tarihi 20 Eylül 2013, 00:00 Güncelleme 20 Eylül 2013, 15:20
Mardin’deki katliamda kan donduran detay

İÇİNDEKİLER

10 yıl önce Erkan ve Süer aileleri arasında arazi anlaşmazlığı yüzünden başlayan kan davasında bugüne kadar 8 kişi hayatını kaybetti. İddiaya göre, Erkan ailesinin fertleri ile birbiriyle akraba olan İpek ve Süer ailesi fertleri arasında arazi anlaşmazlığı yüzünden kavga çıkmış ve ilk kavgada Osman Erkan ile Ali Erkan hayatını kaybetmişti. Cinayet şüphelisi olarak gözaltına alınan ve kardeş olan Abdulkadir Süer, Celal Süer ile yeğenleri Mehmet İpek çıkarıldıkları mahkemece tutuklanıp cezaevine gönderildi.

Kan davasına dönüşen bu olayın ardından 29 Ocak 2013 tarihinde Erkan ailesi fertleri Süer ve İpek ailesinin kanlılarından kaçıp yerleştiği Diyarbakır'daki izlerini bularak iki ailenin kaldığı evi kundaklamış ve 1 kişiyi öldürmüştü. Kundaklama olayında hayatta kalan Süer ve İpek ailesi fertleri daha sonra evlerini değiştirmişti. Ancak kanlıları tarafından yeniden bulunan Süer ve İpek ailesi fertleri görüş için gittikleri Mardin Cezaevi çıkışında uzun namlulu silahlarla tarandı. 5 kişinin hayatını kaybettiği olayı gerçekleştirenler ise bölgeden kaçarak uzaklaştı. İki aile arasında yaşanan ve kan davasına dönüşen ilk olayda 2 kişi, 2013 yılında 1 kişi ve dün de 5 kişi olmak üzere toplam 8 kişi hayatını kaybetti.

Hayatını kaybedenlerin cenazelerini Diyarbakır'a kaldırmak için Mardin Devlet Hastanesi morguna gelen Süer ve İpek ailesi yakınları olaya tepki gösterdi. Ölenlerin yakını olduğunu ve ismini açıklamak istemeyen bir kişi Süer ve Erkan ailesi arasında eskiden gelen bir husumetin olduğunu söyledi.

İsmini açıklamayan şahıs, kan davasının başlamasına neden olan ve Süer ailesinin öldürdüğü 2 kişiden birinin trafik kazasında hayatını kaybettiğini ve bunun da Süer ailesine mal edildiğini ileri sürdü. Süer ve İpek ailesi yakını, 'Süerler ve Erkanlar arasında bir husumet olmuş. Daha önce yaşanan olayda Erkan ailesinden biri öldü. Ardından da Erkan ailesinden biri daha trafik kazasında öldü. Bunun devamında Erkan ailesi fertleri Diyarbakır'da Süer ailesinin fertlerinin kaldığı evi yakıyor. Dün de gelip cezaevi önünde bu insanları infaz ediyorlar. Bu insanlara çok zulüm edilmişti' diye konuştu.

4 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Mardin'deki silahlı saldırıda 5 kişinin ölümüyle ilgili olarak Savur'un Yayla köyünden 4 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan açıklamada, dün Mardin Cezaevi önünde yapılan silahlı saldırı sonucunda, Ayşe Sürer (38), Süleyman Fırat Sürer (4), Emine İpek (27), Nizamettin İpek (7) ve Narin İpek'in (10) öldüğü, ölen kişilerin, cezaevine tutuklu olan yakınlarını ziyaret amacıyla geldiklerinin anlaşıldığı belirtildi. Yapılan soruşturmada olayı gerçekleştiren kişilerin birden fazla oldukları ve kısa namlulu silah kullandıkları bilgisine ulaşıldığına yer verilen açıklamada, "Ancak zanlıların başlarına kar maskesi veya herhangi bir kamuflaj giysisi takmadıkları tespit edilmiştir. Saldırı olayının, daha önceki olaylarla bağlantılı olarak iki aile arasındaki husumetten kaynaklandığı değerlendirilmektedir. Cezaevi güvenlik kameraları başta olmak üzere ilimizde bulunan tüm güvenlik kameralarının incelenmesine devam edilmektedir. Olayla ilgili olarak Cumhuriyet Başsavcılığımızın talimatıyla 4 kişi gözaltına alınmıştır. Soruşturma devam etmektedir" denildi.

VAHŞETİNİN KURBANLARI DİYARBAKIR'DA TOPRAĞA VERİLDİ


Mardin'de kan davası nedeniyle düzenlenen silahlı saldırıda hayatını kaybeden 2'si anne, 3'ü çocuk 5 kişinin cenazesi, Diyarbakır'da gözyaşları arasında toprağa verildi. Cenaze törenine katılanlar gözyaşlarına hakim olamazken, Mardin Cezaevi'nde tutuklu bulunan çocukların babası, izin verilmediği için cenaze defin işlemine katılamadı.

Mardin'de dün gece Diyarbakır Adli Tıp Kurumu'na getirilen ve burada otopsi işlemleri yapılan cenazeler, bu sabah yakınlarına verildi. Cenazeler, toprağa verilmek üzere Diyarbakır'ın Bağlar ilçesi Yeniköy Mezarlığı'na getirildi. Mardin Cezaevi önünde dün meydana gelen silahlı saldırıda hayatını kaybeden Emine İpek (24), çocukları Mirza (4) ve Nerin (11) ile Ayşe Süer (45) ile oğlu Süleyman Süer'in (5) cenazesi, otopsi işlemlerinin ardından Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden alındı. İki ambulansla alınan cenazeler, polis koruması eşliğinde Yeniköy Mezarlığı'na getirildi. Cenazelerin morgdan alınması ve mezarlığa getirilmesi sırasında yakınları gözyaşlarına hakim olamadı. Burada yıkanan cenazeler, namaz kılındıktan sonra Yeniköy Mezarlığı'na getirilerek toprağa verildi. Kan davalıları tarafından daha önce evleri kundaklanan ve hayatını kaybeden iki çocuğun da daha önce aynı mezarlığa gömüldüğü öğrenildi.