ODTÜ'de başörtülülere saldırı!

Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nde sol görüşlü bir grup öğrenci, yine aynı okulda eğitim gören başörtülü gruba baskı ve hakarette bulundu.

Giriş Tarihi 06 Eylül 2013, 00:00 Güncelleme 07 Ekim 2017, 08:50

İÇİNDEKİLER

Kayıt yaptırmak için velileri ile birlikte okula geldiğini söyleyen başörtülü öğrenciler, bir öğrenci grubu tarafından sözlü tacize uğradı.

Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nde sol görüşlü bir grup öğrenci, yine aynı okulda eğitim gören başörtülü gruba baskı ve hakarette bulundu.

ODTÜ'de öğrenci kayıtlarının yapıldığı bahçede duran başörtülü öğrencilere söz ve açılan dövizlerle tacizde bulunan bazı öğrencilerin bu davranışı 'faşizan' bir davranış olarak yorumlandı.

Grubun artarak devam eden sözlü tacizine soğuk kanlılıkla cevap veren başörtülü öğrenciler, bu rezilliğe daha fazla dayanamadı. Bunun üzerine çevresinden yardım talep eden başörtülü öğrenciler, çareyi üniversiteden ayrılarak buldu.

Öte yandan başörtülü öğrenciler, bu rezalet olayın meydana gelmesine sebep olan öğrenciler hakkında şikayette bulundukları belirtildi.



Başörtülüleri taciz eden örnek (!) grup, bu maharetlerini çektikleri görüntülerle deşifre etti. Sosyal medyada kısa sürede büyük tepki çeken görüntü izleyenleri şok etti.

Olayı Twitter'da paylaşan ODTÜ'lü öğrenciler 'Yeni kayıt olan öğrencileri iftiralarla yalanlarla kendi yurtlarında kalmaya zorlayan cemaat üyelerini ODTÜden kovduk' diye tweet attı.





"SALDIRILARI KINAMAYA ÇAĞIRIYORUZ"
ODTÜ Mezunlar Birliği Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Volkan Öztürk, ODTÜ'de başörtülü öğrencilere yönelik sözlü saldırıyla ilgili, "Bütün ODTÜ mezun ve öğrencilerini ifade özgürlüğüne yapılan saldırıları kınamaya çağırıyoruz" ifadesini kullandı.

Öztürk, yazılı açıklamasında, ODTÜ Mezunlar Birliği Vakfı (ODTÜ-MEBİVA) olarak son birkaç gündür kayıtlar dolayısıyla üniversitede meydana gelen, basın ve sosyal medyaya da yansıyan şiddet olayları sebebi ile açıklama yapma gereğini duyduğunu belirtti.

Okulun bu yılki mezuniyet töreninde açılan "Bu Daha Başlangıç. Mücadeleye Devam" pankartı için ODTÜ Rektörlüğünden gereğini yapmasını istediklerini ancak rektörlüğün ise hiçbir şey yapmayarak, ODTÜ'yü kendi malı olarak gören bu küçük azınlık grubunun okulda istediği gibi davranmasına zımnen de olsa izin verdiğini belirten Çelik, şunları kaydetti:

"Yeni kayıtların yapıldığı bugünlerde ise anayasal haklarını kullanarak kendilerini ifade etmek isteyen öğrencilerin stantları bu gruplarca dağıtılmaktadır. Yasalara uygun bir şekilde kendi anlayışlarına göre kayıt için gelen yeni öğrencilere rehberlik etmek isteyenlere ise şiddet uygulanmaktadır

Rektörümüzün 2013 mezuniyet töreninde yaptığı konuşmada belirttiği 'evrensel anlamda insan hakları ve temel özgürlüklerin güvence altına alındığı, gerçekten çoğulcu bir demokratik ülke' sözünün gereğini yapmasını beklemekteyiz. Üniversitemiz, çoğulculuğun gereği olarak yasalar çerçevesinde herkesin kendisini ifade edebildiği bir yer mi olacaktır, yoksa sol ve sosyalist arkadaşlarımızın da tasvip etmediğini bildiğimiz, bu şiddeti kendilerine hak gören azınlıkların egemenliğinde mi kalacaktır?

Bütün ODTÜ mezun ve öğrencilerini ifade özgürlüğüne yapılan saldırıları kınamaya çağırıyoruz. ODTÜ Rektörlüğümüzün okulumuzda olan bu şiddet olayları karşısında gereken idari ve hukuki tedbirleri almasını ve kamuoyu ile paylaşmasını talep ediyoruz."

"ODTÜ BU KİŞİLERE GÖZ YUMUYOR"
AK Parti Genel Merkez Üniversiteler Başkanı Nurettin Çelik, ODTÜ'de başörtülü öğrencilere yönelik sözlü saldırıyı gerçekleştirenlerin öğrenci olup olmadığının bile bilinmediğini belirterek "Başörtülü arkadaşlar rektörlükten tutanak tutulmasını istiyor ama hiçbir işlem yapılmıyor. ODTÜ'nün özel güvenliği bu kişilere göz yumuyor" dedi.

Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ODTÜ'de yaşanan başörtülü öğrencilere yönelik sözlü taciz eyleminin kabul edilemeyeceğini belirterek, kınadığını söyledi.

ODTÜ'de kayıt dönemi nedeniyle bi çok kurum, kuruluş ve STK gibi kendilerinin de "AK Gençlik" adıyla bir tanıtım standı kurmak istediklerini ancak daha önceden örgütlü 50-60 kişilik marjinal bir grubun kendilerine izin vermediğin ve stant için getirilen malzemeleri kullanılamayacak şekilde parçaladıklarını ifade eden Çelik, özel güvenlik mensuplarının bu gruba müdahale etmediğini, yaşananlara sessiz kaldığını ve AK Gençlik Standı'ndaki arkadaşlarının ancak polis nezaretinde güvenli bir şekilde üniversiteden ayrıldıklarını vurguladı.

ODTÜ'de görevli olduğu söylenen bazı kişilerin, ODTÜ'yü yeni kazanan öğrencileri gar ve otogarda kendilerini üniversitenin resmi görevlileri gibi karşıladıklarını ve bu öğrencileri marjinal gruplara yönlendirdiklerini dile getiren Çelik, örgütlü bir şekilde bu işleri yürütenlerin bugünkü saldırıyı da organize ettiklerini aktardı.

Nurettin Çelik, yaşanan olayın "faşist, başkasına yaşama hakkı tanımayan ve Türkiye'yi karıştırmak, istikrarı bozmak isteyenlerin" son eylemi olduğunu da kaydetti.