Karanlık el!

İngiliz diplomat Sera Marshall, dakika dakika Twitter'dan eylemleri yazıp provokatörlük yaptı. Yakalanınca ülkesi kulağını çekti; çark etti

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 08 Haziran 2013 Güncelleme 08 Haziran 2013, 04:10
Karanlık el!

İÇİNDEKİLER

Gezi Parkı protestolarının Ankara ayağını Twitter üzerinden takip edenlerden biri de İngiltere'nin Ankara Büyükelçiliği'nde görevli diplomat Sera Marshall'dı. Marshall, takipçilerine Kuğulu Park, Kızılay, Tunalı Hilmi gibi bölgelerdeki gelişmeleri dakika dakika aktardı. 6 yıldır büyükelçilikte görev yapan Marshall, Wikipedia'daki 'Chapulling' kelimesini İngiliz sözlüklerine de sokan kişiydi.



İNGİLİZLER'E UYARI
Sortoflikehim rumuzuyla yazan Marshall, 6 gün önce hesabından, "Türk polisi göstericilere portakal gazı kullanıyor. Gaz, mide bulantısı ve kusmaya neden oluyor" mesajı geçti. Göstericilerin kullandığı "occupygezi, direnankara" gibi hashtaglerle twit atan Sera Marshall'ın yazdıklarını takip eden Akkulis adlı site, İngiltere Başbakanı David Cameron başta olmak üzere çok sayıda İngiliz parlamenter ve büyükelçilik yetkilisinin twitter adreslerine yapılan dezenformasyonu iletti.



DÜNYAYA TÜYO VERDİ
Sitede, "İngiliz fitnesi iş başında. Buyrun size Ankara Büyükelçiliği'nden bir direnişçi" şeklinde tepki twitleri de atıldı. Tepki twitleri üzerine Marshall, ülkesi tarafından uyarıldı. Akkulis sitesi yetkilileri, Marshall'la ilgili olarak şu açıklamayı yaptı: "Twitter'dan abartılı şekilde olaylara müdahil olarak İngilizce hem Türkiye'ye hem de dünyaya Gezi Parkı eylemcilerine tüyolar verdi. Önceki gün yapmış olduğumuz uyarılarımız dikkate alınmış olacak ki, Sera Marshall yaklaşık 18 saat hesabından hiç mesaj geçmedi."



2 DİLDE YAZDI
Sera Marshall, hem İngilizce hem de Türkçe olarak Twitter'dan Ankara'daki eylemleri aktardı. Yakalanınca, "Yorumlarımın hiçbiri Birleşik Krallık Hükümeti politikası yansıtmaz, onlar sadece kişisel görüşlerim" diye mesaj attı. Akkulis'in karşı twitlerinden bazıları ise şöyle:
* Bu kişi İngiltere Ankara Büyükelçiliği'nde görevli.
* Tamamen yalan twitler... Bu kişinin biosunda ayrıca diplomat olduğu da aşikar.
* David_Cameron pic.twitter.com/VmC skkT99v'adresi.
* İngiliz fitnesi iş başında. Buyrun size Ankara Büyükelçiliği'nden bir direnişçi...



'BENİM GÖRÜŞLERİM'
Kendisini İngiltere Büyükelçiliği'nde halkla ilişkiler personeli olarak tanımlayan Sera Marshall, yazdıklarının çalıştığı İngiltere büyükelçiliği ile hiçbir ilgisinin olmadığını savundu. Marshall, "Bunlar tamamen benim kendi görüşlerimdir" dedi.


ERHAN ÖZTÜRK