BBC'den yeni provokasyon

Uluslararası haber kanalı BBC, Taksim olayları ile alakalı provokasyon niteliğinde iddialarda bulundu. BBC muhabiri Paul Mason, Taksim'den yaptığı haberde AK Partililer'in büyük bir saldırıya hazırlandığını iddia etti.

Giriş Tarihi 04 Haziran 2013, 00:00 Güncelleme 04 Haziran 2013, 15:31
BBC’den yeni provokasyon

İÇİNDEKİLER

BBC editörlerinden Paul Mason, Taksim Meydanı'ndan yaptığı değerlendirmelerde eylemleri "kültür çatışması" olarak nitelerken Başbakan Erdoğan için "insanların tuhaf davrandığını ve hepsinden önemlisi kendilerine hakaret ettiğini düşünüyorlar" şeklinde konuştu.

BBC'nin haber programı Newsnight editörlerinden Paul Mason, Taksim eylemini "bir kültür çatışması" olarak niteledi.

Mason, Taksim'den Tim Wilcox ile yaptığı canlı bağlantıda "Şu anda Taksim Meydanı'nın kıyısındayım çünkü havada esrarengiz şekilde ağır bir göz yaşartıcı gaz bulutu var. Bu meydanın uzunluğu yaklaşık yarım kilometre kadar ve her tarafında ben de dahil, insanlar gazın etkisinden muzdarip" diye anlattı.

TAKSİM'DEKİ İNSANLAR "TAMAMIYLA BARIŞÇIL"
Eylemcilerin Başbakan'ın "hassas uzlaşma dengelerinin devamlılığını sağlama becerisini yitirdiğini" düşündüklerini ifade eden Mason, şöyle devam etti:

"Yani patlamaları görebiliyor olun olmayın- çünkü genelde polisin kaçan insanlara bunları hala attığını görebiliyorsunuz- bu bulut farklı ve bir saati aşkın süredir durum böyle. Ben, bu duman başladığında oradaydım ve bizzat o aşamada insanların tamamıyla barışçıl olduğunu söyleyebilirim. Meydanda bir vaka yoktu. Dolayısıyla sonuç, etrafta dolanan, iyi huylu bir protesto gününün parçası olmanın tadını çıkaran annelerin, çocukların, her türlü insanın gaz yemesi oldu."

"TÜRK TOPLUMUN İKİ YAKASI VAR"
Paul Mason, Arap Baharı ile yapılan karşılaştırmalara değinirken de "Temel sorun şu: Türk toplumunun iki yakası var. Biri, herhangi bir seçimde yüzde 30-40 dolaylarında oy alan ve son derece parçalı yapıda olan laik, liberal kanat... Bir de Erdoğan'ı destekleyen ılımlı İslamcılar var ki, her seçimi kazanıyorlar..." dedi.

"ERDOĞAN'IN PARTİ MENSUPLARININ ÇATIŞMAYA HAZIRLANDIĞI HABERLERİNİ DUYUYORUM"
Bbc Editörü Mason, "Başbakan Erdoğan'ın parti mensuplarının böyle insanlarla bir çatışmaya hazırlandığına ilişkin, gayet inandırıcı haberler duyuyorum" derken de "İşte asıl endişe verici olan böyle bir şey olur, özellikle de düşük yoğunluklu toplumsal çatışma halinde bir ülke görmek istemeyen Türkiye'nin doğal müttefikleri açısından.." yorumunu da yaptı.