Başbakan: Ben sizin hizmetkarınızım

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Okmeydanı'nı okuyla yeniden kucaklaştırdıklarını belirterek, "İnşallah tarihte olduğu gibi, bugün ve gelecekte de Okmeydanı, ismine yaraşır şekilde okçuluğun, okçuluk sporunun dünyadaki merkezi konumuna yükselecek" dedi.

Giriş Tarihi 29 Mayıs 2013, 00:00 Güncelleme 29 Mayıs 2013, 19:51
Başbakan: Ben sizin hizmetkarınızım

İÇİNDEKİLER

Okmaydanı Spor ve Eğitim Vakfı Spor Tesisleri'nin açılışında konuşan Erdoğan, bugün İstanbul'da 3 büyük heyecanı, geçmişe, bugüne ve geleceğe dair 3 büyük tarihi olayı yaşadıklarını söyledi.

Geçmişe dair büyük heyecanlarının, İstanbul'un, Fatih Sultan Mehmet tarafından 560 yıl önce bugün fethedilmesi olduğunu dile getiren Erdoğan, geleceğe dair büyük heyecanlarının ise İstanbul Boğazı'na yapılacak Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün temellerinin bugün atılması olduğunu kaydetti.
Erdoğan, 2 yıl sonra üçüncü asma köprünün açılışını yapacaklarını aktararak, bugüne dair heyecanlarını da açılış yapılan yerde, şu anda yaşadıklarını, Okmeydanı'nda tarihi bir eseri yeniden gün yüzüne çıkardıklarını, hem Okçular Vakfı'nı, hem spor tesislerini tamamlayarak, İstanbul'a, Türkiye'ye, spora önemli bir tesisi kazandırdıklarını ifade etti.

Tesislerin yapıldığı alanın kendisi için çok anlamlı olduğunu belirten Erdoğan, "Bu alan, malum taş, toprak bir alandı ve burada yaklaşık 15 yıl ben top oynadım. Çocukluğum bu alanda geçti. Zaten evimiz, doğduğumuz, büyüdüğümüz yer hemen şuracıkta, 500 metre arka planda. Orada doğdum, orada büyüdüm. Çocuklarımızı orada büyüttük. Allah 4 çocuk lütfetti, hepsi de burada Kaımpaşa Kaptanpaşa Mahallesi'nde" diye konuştu.

Erdoğan, tesisin yapıldığı yerlerin dutluk olduğu, şu andaki evlerin bulunmadığı, ok işaret taşlarının bulunduğu zamanları bildiğini ifade ederek, şu anda o taşlardan sadece 26'sının olduğunu söyledi.

"Buradan Fatih'in orduları sefere çıkardı ve burada okçuluk, ok atışları yapılırdı. İşte şimdi tarih ayağa kalkıyor" diyen Erdoğan, tarihi bugüne taşıyan Okçular Vakfı 'na teşekkür ederek, tesisin ülke ve insanlık için hayırlara vesile olmasını diledi.

Tesisin açılışında Fetih Kupası müsabakalarına katılan ve mücadele veren sporcuları, Dünya Okçuluk Federasyonu'nu ve Türkiye Okçuluk Federasyonu'nu kutlayan Erdoğan, şöyle devam etti: "Okmeydanı, bundan 560 yıl önce İstanbul'un fethine şahitlik etmiş, Fatih Sultan Mehmet'in ordusuna kışla olmuş, ardından da yıllar boyunca, başta okçuluk olmak üzere birçok vazifenin ifa edildiği bir mekandı. Son yüzyıl içinde maalesef Okmeydanı'na, buradaki tarihi yapılara gereken ehemmiyet gösterilmedi. Bu bölge maalesef, plansız yapılaşmayla işgal edildi, tarihi eserler tek tek yok edildi. 2005'te Okmeydanı'nı yeniden ele aldık, çarpık yapılaşmadan temizledik ve burayı korunması gereken kültür varlığı olarak ilan ettik. 2010'da hazırladığımız bir projeyle, bu bölgeyi yeniden ihya etme çalışmalarına başladık. KİPTAŞ ile Gür Yapı firması, 2011'de inşaat çalışmalarını başlattı, çok kısa süre içinde de inşaat tamamlandı, Okmeydanı yeniden hayat buldu. Okçular Tekkesi ve Spor Tesisleri, olimpik ebattaki ok atma sahası ile toplam 18 bin metrekare bir alana kavuştu. Burada hem tarihi eserleri aslına uygun olarak yeniden inşa ettik hem de ülkemize, dünyaya, olimpik standartlarda bir spor tesisi kazandırdık. Okmeydanı'nı, tarihi tekkesiyle, mescidiyle, Hünkar Kasrı'yla yeniden buluşturduk. En önemlisi de Okmeydanı'nı okuyla yeniden kucaklaştırdık. İnşallah, tarihte olduğu gibi, bugün ve gelecekte de Okmeydanı, ismine yaraşır şekilde okçuluğun, okçuluk sporunun dünyadaki merkezi konumuna yükselecek."

"BEN KRAL DEĞİLİM, SİZLERİN HİZMETKARINIZIM"
Avrupa Gençler Şampiyonu olan ilk Türk okçusu Kulaksız Yücel Cavkaytar'a Allah'tan rahmet dileyen Erdoğan, tesiste tarihi yaşarken diğer yandan da sporun dayanışmasının, hoşgörüsünün ve centilmence rekabetinin hayat bulacağını söyledi.

İstanbul'un fethinin 560'ıncı yıl dönümünde böyle güzel bir eseri İstanbul'a kazandırmanın iftiharını yaşadıklarını aktaran Erdoğan, Fatih Sultan Mehmet'in, 560 yıl önce bir 29 Mayıs sabahı İstanbul'a girdiğinde, patrik ve halkın emniyet, hürriyet içinde yaşamalarını teminat altına aldığını, hiç kimseye dokunulmaması, kimsenin yaşam tarzına, inancına, hürriyetine müdahale edilmemesi için emir verdiğini hatırlattı.

"Bizim medeniyetimizde fetih sadece toprakların, ülkelerin, şehirlerin alınması değil, aynı zamanda gönüllerin kazanılması, gönüllerin fethedilmesidir" diyen Erdoğan, Türkiye Cumhuriyeti'nin temelleri üzerine inşa edildiği Osmanlı Cihan Devleti'nin, var olduğu her yerde, her coğrafyada, en başta gönülleri kazanmayı, en başta kalplerde taht kurmayı önemsediğini, bunun gayreti içinde olduğunu bildirdi.

Erdoğan, açılışa katılanların, "Başbakanın kralı Kasımpaşalı" tezahüratları üzerine, "Ama tabii ben kral değilim. Sadece milletimin oylarıyla iş başına gelmiş bir başbakanım. Sizin hizmetkarınızım, efendiniz değilim" ifadelerini kullandı.