3. Boğaz Köprüsü'nün temeli atıldı

AK Parti döneminde Türkiye'ye kazandırılan dev eserler arasına bugün bir yenisi daha eklendi. İstanbul'a yapılacak olan 3. köprünün temeli atıldı. Temel atma törenine katılan Başbakan Tayyip Erdoğan önemli açıklamalar yaptı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de köprünün ismini açıkladı: Yavuz Sultan Selim.

Giriş Tarihi 29 Mayıs 2013, 00:00 Güncelleme 29 Mayıs 2013, 16:40
3. Boğaz Köprüsü’nün temeli atıldı

İÇİNDEKİLER

3. Köprü temel atma töreni Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan'ın da katılımlarıyla gerçekleşti.

Boğaz'a yapılacak 3. köprünün temel atma töreni, İstanbul'un fethinin yıl dönümü olan bugüne denk geldi. Sarıyer Garipçe'de düzenlenen temel atma törenine; Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile birçok bakan katıldı. Başbakan Erdoğan temel atma töreninde önemli açıklamalar yaptı.

İşte Başbakan Erdoğan'ın konuşmasından satır başları...

"Bir arada oluşumuzu taçlandıran bir eserimiz var. Bu coşkulu birlikteliğin ben hepimize hayırlı olmasını diliyoruz.

Bugün 29 Mayıs. İstanbul'un çeşitli yerlerinde İstanbul'un Fethi'nin kutlamaları var. Bu fethi gerçekleştiren komutanların padişahımızın ruhlarını yad ediyorum. Fatih Sultan Mehmet 560 yıl önce İstanbul'u fethederek karanlık bir çağı kapayıp aydınlık bir çağı açmıştır.

Biz de ecdadımızdan ilham alarak 81 ilimizde eserler bırakmaya devam ediyoruz.

Bir medeniyet şehri olan İstanbul'a bir medeniyet projesi kazandırıyoruz. Raylı sistemiyle bu köprümüz farklı özellik arzediyor. Nasıl Marmaray'da Pekin ile Londra'yı bağlayan hızlı tren varsa bu köprüde de bunun alternatifini göreceğiz. Artık İstanbul'da ağır vasıtalar görmeyeceğiz. Bu köprü aynı zamanda çevreyi korumaya yönelik özellikleri olan bir köprü olacak. Bu köprü ile 3. gerdanlığı takıyoruz. Şimdiden Türkiye'ye, İstanbulumuza ve tüm dünyaya hayırlı olmasını diliyorum. Yine üçüncü havalimanı dünyanın çok bahsedeceği havalimanı olacak.

Bazıları bilmiyor, bu havalimanı nerede yapılıyor haberi yok. Oraları gidip gezse görse savaştan çıkmış bir coğrafya olduğunu görecek. Şu an havalimanları ihtiyacı karşılamıyor. Ama şu an yapılacak havalimanında 5 pisti, terminal binaları ve çok sayıda körükleriyle artık bu tür beklentilerin olmayacağı bir havalimanını yapıyıoruz.

Bu köprü ile de ilgili çok bağırıp çağıracaklar ama kervan yolda gerek.

Marmaray da 29 Ekim'de açılıyor. Hamdolsun bunu da hayata geçireceğiz. Bunların aklı bunu da almaz. Alsa bugüne kadar bunlar yapardı. Ama 10 yıla bizler bunları sığdırdık.

Bir de "Yaslıada" var. Yassıada demiyorum "Yaslıada" diyorum. Menderes'in idam kararı orada verildi. Şimdi biz o adayı ve yanındaki Sivri Ada'yı Demokrasi ve Özgürlükler Adası yapıyoruz. Orada inşallah oteller olacak, müzeler olacak. SİT alanına dikkat etmek suretiyle orayı dönüştüreceğiz. Mesela Sivri Adada taş ocağı olarak kullanılan bölge kongre merkezi olacak.

Biz laf üretmiyoruz, iş üretiyoruz. Gezi Parkı'nda ne yaparsanız yapın. Biz kararımızı verdik, bu kararı uygulayacağız. Gezi Parkı'nın tarihini okuyun. Biz o tarihi yeniden hayata geçireceğiz. AK Parti döneminde diktiğimiz ağaç miktarı yaklaşık 2,5 milyardır. Ağaç dikmek insanlara bedelsiz yer tashih ediyoruz. Çünkü çevreciyiz.

Bu köprünün yapımında rol alacak her kuruma kolaylıklar diliyorum. Bu proje İstanbul'un güzelliğine güzellik katacak. İstanbul dünyanın en önemli ulaşım koridorlarından biridir. İstanbul'da araç sayısı 3 milyona yaklaşıyor. Her iki köprüden normal şartlar altında günde 250 bin otomobil geçmesi gerekiyor. Şu an 600 bin araç köprülerden geçiyor. Yani köprüler 2,5 kat fazla kapasite ile çalışıyor.

İstanbul'da üçüncü köprü yapımına karşı çıkanlar bu çileyi sona erdirmek konusunda hiç bir firke sahip değil. Bunlar zamanında Vatan Caddesi yapımına da karşı çıkmıştı.

Projenin kapsamı Belgrat, Polonezköy gibi orman alanlarını korumak yönünde belirledik. Tarihi bentleri de korumak üzere belirledik. Bu proje milletin gurur tablosu olacak yıldız gibi parlayacak. Projenin maliyeti yaklaşık 3 milyar dolardır. Türkiye'nin ticaret kapasitesi artacak ve tüm Marmara Bölgesi ekonomik açıdan canlılık kazanacak.

Biz büyük bir medeniyetin temsilcileriyiz. Biz dünyaya Süleymaniye'den, Galata Kulesi'nden bakıyoruz. İnşallah Cumhuriyet'in 90. yıldönümünde asrın projesi Marmaray'ı açacağız."

Başbakan Erdoğan konuşmasının ardından köprünün yapım süresini yapımcı firmalarla müzakere etti. Başbakan Erdoğan köprünün tamamlanma tarihi için yapımcı firmalara 29 Mayıs 2015 tarihini önerdi. Yapımcı firmalar "Elimizden gelenin en iyisini yapacağız" diyerek köprünün 29 Mayıs 2015'e yetişeceğinin sinyalini verdi.

Başbakan konuşmasını "İnşallah 29 Mayıs 2015'te açılışta görüşmek dileğiyle" diyerek noktaladı.