Tarihi görüşme gerçekleşti

Başbakan Erdoğan ile Obama, Beyaz Saray'da görüştü. İki lider toplantının ardından basın toplantısı yaptı

Giriş Tarihi 16 Mayıs 2013, 00:00 Güncelleme 16 Mayıs 2013, 22:20
Tarihi görüşme gerçekleşti

İÇİNDEKİLER

Başbakan Erdoğan, Beyaz Saray'da, ABD Başkanı Barack Obama ile görüşmesi öncesinde askeri törenle karşılandı. Askeri törende, Başbakan Erdoğan'ın geçeceği yol üzerinde 50 ABD eyaletini ve 6 ABD bölgesini temsil eden 56 bayrak askerler tarafından taşındı.

Erdoğan, Beyaz Saray'a girişinde ABD Protokol Şefi Büyükelçi Capricia Marshall tarafından karşılandı.

İŞTE GÖRÜŞMEDEN İLK GÖRÜNTÜLER - İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN


EN ÖNEMLİ GÜNDEM MADDESİ SURİYE

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve beraberindeki heyet, Beyaz Saray Kabine Salonu'nda, ABD Başkanı Obama ve heyetiyle bir araya geldi. Saat 17.00'de başlayan kritik görüşme 2 saat sürdü.

İki lider açıklamalarda bulundu ve basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı.

İlk olarak söz alan Obama konuşmasına, "Reyhanlı'daki saldırıdan dolayı Türk halkına başsağlığı diliyorum." dilekleriyle başladı..

Basın toplantısında satır başları:

-ABD Başkanı Barack Obama, teröre karşı her zaman Türkiye'nin yanında olduklarını belirtti, Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki bombalı saldırılar için baş sağlığı dileğinde bulundu.

-ABD Başkanı Barack Obama, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, "Esed rejimi üzerindeki baskıya ve muhalefetle çalışmaya devam edeceğiz. Esed'in içinde olmadığı demokratik bir geçiş süreci için çaba göstermeye devam edeceğiz. Esed'in gitmesi konusunda kararlıyız. Esed'in ortaya koymuş olduğu, çözüme olanak vermeyen şiddet bitmeli. Suriye konusunda Türkiye ile yakın çalışmaya devam edeceğiz" dedi. Obama, Türkiye'nin önümüzdeki günlerdeki Cenevre görüşmelerinde Suriye'de tarafların bir araya getirilmesinde önemli rol oynayacağını söyledi.

-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Suriye'de kanlı sürecin sonlandırılması, halkın meşru taleplerini karşılayan yeni bir yönetimin inşası konusunda ABD ile tam bir matabatak içindeyiz" dedi.

-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Gazze'ye insani yardım götüren Mavi Marmara gemisine yönelik saldırıda hayatını kaybeden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ve bir ABD vatandaşı için tazminat ödenmesi noktasında, İsrail Hükümetiyle çalışmalarımız devam ediyor. Bunun yanı sıra Gazze'ye yapacağım ziyaretin gerek İsrail-Filistin barışına gerekse Filistin'in ittifakına önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum'' dedi.

-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Muhalefetin desteklemesi ve Esed'in gitmesi, Suriye'nin terör örgütlerinin faaliyet sahası olmasının engellenmesi, kimyasal silahların kullanılmasının engellenmesi, bütün azınlıkların güvenliklerinin temin edilmesi öncelikli olarak önem arz etmektedir" dedi.

-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, haziran ayı içinde Gazze'ye ziyaretinin söz konusu olduğunu, Batı Şeria'ya da gideceğini bildirdi.

-ABD Başkanı Barack Obama, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, çözüm sürecini desteklediklerini belirterek, "Türkiye'yi çok uzun süredir rahatsız eden PKK şiddetine yönelik tarihi ve barışçıl çözüm arayışları konusunda siz ve Türk halkının cesaretine yönelik övgülerimi iletmek istiyorum. ABD, sizin uzun süredir aradığınız güvenlik konusunda yanınızda durmaktadır. Türkiye'nin, hukukun üstünlüğü, iyi yönetim ve insan haklarını muhafazasına yönelik çabalarını destekleyeceğiz" dedi.

-ABD Başkanı Barack Obama, Suriye'de kimyasal silah kullanımıyla ilgili iddialar konusunda, "Diplomatik ve askeri olmak üzere ilave adımların atılması seçeneklerini saklı tutuyoruz. Çünkü Suriye'deki kimyasal silahlar bizim, müttefiklerimizin, dostlarımızın ve komşuların da uzun dönemde güvenliğini tehdit ediyor" dedi.

-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Şu anda bizler uluslararası camianın Suriye konusundaki hassasiyetini görmek istiyoruz" dedi.

-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suriye'yi diktatörlükten kurtarmak istediklerini, bunun demokrasiye inanmış tüm ülkelerin ortak sorunu olduğunu, bunu başarmak için gayretlerini sürdüreceklerini söyledi.

-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suriye sorununun çözümü konusunda, Rusya'nın ve Çin'in işin içinde bulunmasının önemli olduğunu, onların katılımının süreci hızlandıracağını, uluslararası camianın baskısının da önem arz ettiğini söyledi.

-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suriyelilere yapılan insani yardımın 1,5 milyar dolara ulaştığını, "açık kapı politikasıyla" yardımları devam ettireceklerini bildirdi.

-ABD Başkanı Barack Obama, Esed'in gitmesinin ne kadar kısa sürede olursa o kadar iyi olacağını belirterek, "Asıl soru bunun ne şekilde olacağı. Zaten bunları konuştuk. Suriye'deki şiddet ve sıra dışı durum için sihirli bir formül yok. Olsaydı, Sayın Başbakan (Erdoğan) ve ben bununla ilgili harekete geçerdik ve çoktan bitirmiş olurduk. Bunun yerine yaptığımız şey uluslararası baskıyı artırmak, muhalefeti güçlendirmek. Cenevre'deki görüşmelerin, Rusya'nın ve Suriye'de her kesimi içerecek siyasi geçişin temsilcilerinin de katılımıyla, sonuç verebileceğini düşünüyorum. Ancak bu sırada, muhalefete yardım ve insani durumla ilgilenmeye devam edeceğiz. Türkiye ile de yakın istişare içinde olmayı sürdüreceğiz çünkü Türkiye'nin de bu durumdan derinden etkilendiğini biliyoruz" dedi.