Kan'dil'i değişti!

Terör örgütü PKK'nın elebaşlarından olan Murat Karayılan, Kandil'de basın toplantısı düzenledi. 8 Mayıs tarihinden itibaren Türkiye sınırının dışına çekileceklerini söyledi. Süreci 6 maddede özetledi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Nisan 2013 Güncelleme 26 Nisan 2013, 03:32
Kan’dil’i değişti!

İÇİNDEKİLER

İmralı görüşmeleri ile başlayan çözüm süreci, Kandil'e yansıdı. İlk kanlı saldırısını 15 Ağustos 1984 yılında Eruh'ta düzenleyen terör örgütü, Türkiye'den çekilme kararı aldı. Terör örgütü PKK'nın elebaşlarından Murat Karayılan, dün Kuzey Irak'taki Kandil'de 200'den fazla gazetecinin karşısına geçti. PKK'lıların 8 Mayıs'tan itibaren çekileceğini açıkladı. İşte Karayılan'ın 6 maddede topladığı açıklamaları:

EN KISA SÜREDE BİTECEK
Güçlerimiz hiçbir çatışmaya mahal vermeyecek şekilde, kendi inisiyatifiyle, öteden beri kullandığı güzergâhlardan çekilecek.
Çekilme, kademeli gruplar halinde planlanmış olup en kısa sürede tamamlanması hedeflenecektir.
Kuzey Irak'a çekilecek olan güçlerin varlığına gereken anlayışı göstermelerini, başta Federe Kürdistan Hükümeti olmak üzere ilgili güçlerden beklemekteyiz.
Çekilme esnasında güçlerimize yönelik herhangi bir durumunda misilleme hakkı kullanacak.
Çekilme sırasında, Türk devlet güçlerinin de bir askeri aktiviteye neden olabilecek tahriklerde bulunmaması gerekmektedir. Bu süreçte devletin de bilgisi dahilinde olan hususlara dikkat edilmelidir.
Bu sürecin sağlıklı gelişmesi için bağımsız heyetler devreye girmelidir.



ABD, RUSYA VE AB!
Bu arada Karayılan, sürecin 3 aşamadan oluştuğunu belirtti. Buna göre birinci aşama geri çekilme ile tamamlanacak. İkinci aşamada ise anayasa çalışmaları takip edilecek. Karayılan bu süreçte koruculuğun kaldırılmasından da bahsetti. Normalleşme süreci olarak belirtilen üçüncü aşamanın ise barışın kalıcılaşması, toplumsal uzlaşma, eşitlik ve özgürlükler süreci olduğu kaydedildi. Öcalan dahil herkesin özgürleşeceği sürecin sonunda silahların tümden devre dışı bırakılmasının ve teröristlerin silahsızlandırılmasının gündeme geleceği kaydedildi. Çatışmaların sona erdirilmesi, sorunların silahla değil siyaset ve diyalogla çözümden yana olduklarını söyleyen Karayılan, bölge ülkeleri ile ABD, AB ve Rusya'dan da destek istedi.

KİM DÖNERSE ZARAR EDER
Murat Karayılan, Kandil'de düzenlediği basın toplantısında "Bu karardan kim dönerse zarar eder" dedi. Öte yandan Türkiye sınırları dışına çekilecek olan 5 bin kadar PKK'lının ise Kandil'e geleceğini söyledi.

ORMAN HAVASI
Gazeteciler Kandil'e 10'dan fazla pikapla taşındı. "Medya savunma alanları" denilen yerlere gelene kadar basın mensuplarına, KDP güçleri eşlik etti. Bu arada İnsansız Hava Araçları (İHA) izliyor endişesiyle basın açıklaması ormanlık bir alanda yapıldı. Söz konusu açıklama için çadır kuruldu. Ardından Karayılan ve beraberindekiler geldi.



KÜRESEL İÇECEK!
Erbil'den Kandil'e giden gazeteciler burada çay ve kahvaltı molası verdi. Odun ateşinde demlenen çaylardan içip pop kek yedi. Kahvaltı masasında muz, portakal ve elma da vardı. Gazetecilere öğle yemeğinde ise tavuklu pilav, salata ve meşrubattan oluşan yemek verildi. Gazetecilerin yemek yediği masalardaki Coca Cola'lar da dikkatlerden kaçmadı. "Barış" havasının estiği Kandil'de, "Mutluluğu paylaş - Mutluluğa kapak aç - Hayatı yaşa" gibi meşhur sloganlarıyla bilinen ünlü markanın tercih edilmesi, mesaj verir nitelikteydi.

'ASIL İŞ BDP'YE DÜŞECEK'
Terör örgütü elebaşısı Murat Karayılan, basın toplantısında, "Bundan sonra BDP'lilere daha çok iş düşecek" dedi. Sürecin sağlıklı yürümesi için aracılar yerine Öcalan'la direkt irtibat sağlamak istediklerini söyledi.

'KONFERANSLAR YAPILSIN'
Karayılan, sürecin sağlıklı gelişmesi için Erbil, bir Avrupa şehri, Diyarbakır ve batı illerinden birinde olmak üzere, "Birlik Dayanışma ve Barış Konferansları" örgütleme çağrısı yaptı. Bunun, halklar arasında dayanışma ve barış platformunun oluşması için yapılması gerektiğini söyledi. Karayılan, halen orta kademe yöneticileri ikna süreçlerinin sürdüğünü, bu anlamda sorunları tümüyle aşamadıklarını ifade etti.

CEP TELEFONLARI KAPSAMA DIŞI
Tarihi açıklamayı izlemek için Kandil'e giden gazeteciler ilginç anlara tanıklık etti. İşte o anların notları: Çarşamba gününden itibaren 200'den fazla yerli ve yabancı gazeteci Kuzey Irak'a gitti. Önce Erbil'de konaklayan gazeteciler, dün sabah Kandil'e doğru hareket etti. Kandil girişinde durdurulan gazetecilerin telefonlarına el konulurken, canlı yayın araçları da Kandil'e alınmadı.

PASAPORT KONTROLÜ YAPILDI
Basın mensupları pasaport kontrolü dahil her türlü kontrolden sonra PKK'nın denetimindeki Kandil Belediyesi'nde toplandı. Gazeteciler arasında devletin resmi ajansı olan Anadolu Ajansı da vardı. Terör örgütü elebaşısı Karayılan sözlerine Öcalan'ın TIME-100 listesindeki profilini yazan Sinn Fein lideri Gerry Adams'a teşekkür ederek başladı. Bölgeden canlı yayını sadece PKK'ya yakınlığıyla bilinen Nuçe TV yaptı!

TERÖRE YABANCI BASIN
Kandil'deki basın toplantısı, dünyanın da dilindeydi. Ama dünya yine terörü kendi bildiği dilden yorumladı. İşte dünya basını:
Reuters: Onyıllardır Türkiye'de özerklik için savaşan Kürt militanlar, iki hafta içinde Irak'a çekilmeye başlayacak.
Associated Press: Kürt isyancılar 8 Mayıs'ta binlerce gerillasını Türkiye'den çekecek.
AFP: Kürt isyancılar 8 Mayıs'ta Türkiye'den Kuzey Irak'taki güvenlik bölgelerine çekileceklerini duyurdu. "
El Cezire: Kürdistan İşçi Partisi isyancıları 30 yıllık çatışmaların ardından 8 Mayıs'ta çekilmeye başlayacak.
BBC: Kürdistan İşçi Partisi'nin (PKK) askeri lideri Murat Karayılan, savaşçıların Türkiye'den çekilmeye başlayacağını söyledi.


MÜJGAN HALİS - MURAT KARAMAN