Ve PKK beklenen açıklamayı yaptı

PKK'nın 2 numaralı ismi Murat Karayılan, Kandil'de düzenlediği basın toplantısında geri çekilme sürecinin başladığını açıkladı.

Giriş Tarihi 25 Nisan 2013, 00:00 Güncelleme 25 Nisan 2013, 19:38
Ve PKK beklenen açıklamayı yaptı

İÇİNDEKİLER

Ak Parti hükümetinin başlattığı barış sürecinde tarihi bir günü yaşıyoruz.

Onca provakasyona, onca yıldırma harekatına rağmen hükümet barış sürecindeki diş duruşunu korudu ve bu kararlılık, bugün ilk meyvesini verdi. PKK'nın 2 numaralı ismi Murat Karayılan, örgütün çekilme sürecinin 8 Mayıs'ta başlayacağını duyurdu. Çekilmenin kademeli olarak, en kısa sürede gerçekleşeceği belirtildi. Örgütün Kuzey Irak'a çekileceği bildirildi.

Karayılan, devletle yürütülen müzakerelerde varılan sonuçların temelinde 23 Mart'tan itibaren sürdürülen ateşkes pozisyonunun devam ettiğini beyan etti. Karayılan, Türkiye sınırları dışına çekilme çağrısının gereklerini tam bir kararlılık ve irade birliği içinde tereddütsüz sahiplenerek yerine getireceklerini dile getirdi. Murat Karayılan açıklamasında "Kürt sorununun çözümü ile Türkiye'nin demokratikleşmesi sağlanacak " ifadesine yer verdi.



'SALDIRI OLURSA ÇEKİLME DURUR'
Karayılan, herhangi bir saldırı yaşanması durumunda çekilmeyi durduracaklarını da vurguladı.

Sürecin 6 aşamalı şekilde devam edeceğini kaydeden Karayılan, bu süreçte, Kuzey Irak'a çekileceklerini ve Kürdistan yönetiminden bu dönemde anlayış beklediklerini de dile getirdi.

Bu süreçte bağımsız heyetlerin çalışma yapması gerektiğini sözlerine ekleyen PKK lideri, bu maddeleri sıralarken Türk Silahlı Kuvvetleri'nden gelecek bir saldırı durumunda çatışmazlık halinin sona ereceğini birkaç kez vurguladı. Karayılan süreci baltalayabilecek girişimlerin engellenmesi için her iki tarafın da hatalıları tespit edip üzerine düşeni yapması gerektiğini kaydetti.



İLK AŞAMA ÇEKİLME SON AŞAMA SİLAH BIRAKMA
Karayılan, çekilmenin gerçekleşmesiyle birlikte birinci aşamanın sona ereceğini ve ikinci aşamada yasal düzenlemelerin hayata geçmesini bekleyeceklerini söyledi. Normalleşme olarak tanımladığı üçüncü aşamayla birlikte çözüm sürecinin sona geleceğini dile getiren PKK lideri, bu noktadan sonra silahların bırakılacağını kaydetti.

HÜKÜMETTEN İLK DEĞERLENDİRME
AK Parti Grup Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, PKK'nın çekilme kararıyla ilgili, "Bundan sonra silahların değil dost ellerin birbirini tutması konuşulacaktır" dedi.Meclis'te gazetecilerin, PKK'nın çekilme kararıyla ilgili değerlendirmesini sorması üzerine Bahçekapılı, şunları söyledi:

"Çözüm sürecinin içindeyiz. Hassas bir dönemdeyiz. Herkesin konuşmasına, ağzından çıkan her kelimeye dikkat etmesi gerekir. Çekilme de oluyorsa buna sevinmekten başka bir şey gelmez elimizden. Bundan sonra silahların değil dost ellerin birbirini tutması konuşulacaktır."

ÇEKİLME KARARI YÖRE HALKINI UMUTLANDIRDI!
Türkiye sınırları içindeki terör örgütü PKK mensuplarının 8 Mayıs'tan itibaren Irak'ın kuzeyine çekileceğine ilişkin açıklama, Van ve Bingöl'de süreçle ilgili umutladı arttırdı.

Kandil Dağı bölgesinde, geri çekilmenin nasıl gerçekleştirileceğine ilişkin açıklamanın süreçle ilgili birçok belirsizliği ortadan kaldırdığını belirten Van'daki bazı sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, bölgenin artık daha huzurlu olacağını bildirdi.

Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mirza Nadiroğlu, yapılan açıklamanın beklenen bir gelişme olduğunu söyledi. Açıklamayı olumlu bulduklarını dile getiren Nadiroğlu, temel amacın barışı sağlamak olduğuna dikkati çekti.

Bölgenin rahat ve huzura kavuşması açısından tüm gelişmelerin önemli olduğunun altını çizen Nadiroğlu, "Bu gelişmelerle ekonomik anlamda bölgenin gelişmesi sağlanacak. Biz konunun ekonomik boyutu ile ilgileniyoruz. Süreçle birlikte bölgeye ciddi yatırım talepleri geldi. Bunlar artarak devam edecek. İnsanlar güvenli bir şekilde gelerek burada yatırımını yapacaktır. Bölgemiz yatırım konusunda bakir. Süreç bizim için çok hayırlı olacak. Bu nedenle sonuna kadar destekliyoruz" dedi.

"BELİRSİZLİKLERİN ORTADAN KALDIRILMASI AÇISINDAN ÖNEMLİ"
Ekonomide Değişim Hareketi Sözcüsü Necdet Takva ise yapılan açıklama ile barış projesinin belirsiz olan ve çok fazla spekülasyon yapılan bir hususunun açıklığa kavuşturulmuş olduğunu söyledi. Açıklamanın ilk etapta hükümet yetkilileri tarafından da olumlu karşılanmış göründüğünü bildiren Takva, geri çekilme konusunda tam bir ittifak olduğu yönündeki değerlendirmelerin, barış projesinin kalıcı ve sürdürülebilir olması yönündeki umutları da artırdığını belirtti.

Belirsizliklerin kısa sürede netlik kazanmış olmasının kamuoyundaki dezenformasyonu da ortadan kaldıracağını ifade eden Takva, şöyle konuştu:
"Bu somut gelişmelere bağlı olarak ilimiz ve bölgemizin ekonomik açıdan rahatlatılması ve bölgeler arası gelişmişlik farkının ortadan kaldırılması yönündeki talep ve beklentilerimize karşılık bulacağını umut ediyoruz. Herkesin bütün ülke yaşayanlarının kamuoyuna yansıtılan bilgi kirliliğinin ötesinde somut ve net bilgi alma hakkının karşılanması açısından da açıklamayı önemli bir gelişme olarak değerlendiriyoruz. Umutlarımızı büyüterek bu projeyi destekleyerek, kalıcı bir barış ortamına vesile olmasını umuyoruz."

Bingöl Girişimci İşadamları Derneği Başkanı Medeni Arifoğlu, açıklamaların sürecin beklendiği şekilde devam ettiği izlenimi verdiğini, atılan ilk adımın sona doğru gitme noktasında ümit verici olduğunu belirtti.

Arifoğlu, "En önemli nokta dışa çekilme sürecinin başlangıcının ileride silahı bırakmaya doğru gittiğini görüyoruz. Temennimiz çekilme sonucunda bu işin barışla neticelenmesi" değerlendirmesinde bulundu.

Bingöl Baro Başkanı Erdal Aydemir ise terör örgütü PKK'nın silahlı çatışma biçimine son vermesi ve ülke sınırları dışına çekilmesinin, şimdiye kadar yaşanmış ve ödenmiş olan bedellerin gerçekten ülke açısından hayırlı olmasına vesile olmasını diledi.

Ekonomik canlanmanın bölgede yaşayan bütün halkların refahını artıracağını kaydeden Aydemir, "müthiş bir rahatlama" olacağını, insanların güvenlik kaygılarının sona ereceğini vurguladı.

Aydemir, "Bölgeye çocuğunu, kardeşini, bir yakınını gönderen veya askere gelenler ve aileleri, polis kollukları psikolojik olarak rahatlayacaktır" diye konuştu.

Köy Korucuları ve Şehit Aileleri Federasyonu Başkanı Ziya Sözen ise beklentilerinin terör örgütü mensuplarının Kandil'de yaptığı açıklama gibi ülkeyi bir an önce terk etmeleri olduğunu belirtti.

Örgüt üyelerinin sınır dışına çekilirken silahlarını güvenlik güçlerine teslim etmelerini beklediklerini kaydeden Sözen, konuşmasını şöyle tamamladı: "Aksi takdirde geçmişte yaptıkları gibi ilerde toparlanıp tekrar geri dönecekleriyle ilgili endişelerimiz her zaman canlı kalır. Var olacak huzur ortamında acaba bir gün geri dönerler diye halkımız endişeli bir bekleyiş içinde olur. Terörün ülkemizde bitmesi bütün halkın olduğu gibi biz şehit aileleri ve gazileri de bu kanın bir an önce durması, vatandaşlarımızın huzur içinde yaşaması en büyük beklentimizdir."