Başbakan'dan önemli açıklamalar

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Çözüm süreci, yeni anayasa, İsrail’in özrü ve ardından gelişen süreç, ve Suriye'deki gelişmeleri açıkladı

Giriş Tarihi 29 Mart 2013, 00:00 Güncelleme 29 Mart 2013, 20:58
Başbakan’dan önemli açıklamalar

İÇİNDEKİLER

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kanal D ve CNN TÜRK ortak yayınında Taha Akyol, Enis Berberoğlu, Hande Fırat ve Hakan Çelik'in gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

ÇÖZÜM SÜRECİ
Biz şu anda süreci barşarılı olarak görüyoruz. Medyanın da olumlu yaklaşımlarıyla isabetli gittiğine inanıyorum. Geçmişteki yanlışlar yapılmazsa inanıyorum ki bu süreçte başarılı bir şekilde çıkacağız Kamuoyu yaklaşımlarında yüzde 58'lik kabul gördüğünü görüyoruz. Görüşmeler neticesinde de şehit derneklrene vcarıncaya kadar ne olur b işi bitirin diyorlar. Gelişmede de bu olumlu yaklaşımları gördükleri için onlarında da inancının arttığını görüyorum. Doğu Anadolu yüzde 77, Güneydoğu Anadolu'da daha yüksek. Yıllardır buralarda büyük kayıplar var. Refah huzur mutluluk konusunda biz oraya TL bazında baktığımızda eski rakamla 37 katrilyon yatırım yaptığımız halde bu güzellikler o manevi rahatsızlık dolayısıyla yansımıyor. Bütün bunlar halk tarafından seviliyor, ediliyor ancak Yüksekova'da makineler yakılınca oranın huzuru kaçıyor. Milli Eğitim bakanım gezdi ve gördü bana Hakkari'de durumun değiştiğini söyledi. Aynı şey Şırnak ile ilgili geldi.

EV HAPSİ
Ev hapsi falan diye bir şey sözkonusu değil. İmralı'da niye biz bu kadar bedel ödüyoruz. Normal bir F Tipi'ne niye almıyoruz. Her gün toplu mitinglerle mi uğraşacağız. Bu bedeli ödemenin ne kadar ağır olduğunu bile bile bunu yapıyoruz. Al başkanlığı ver şunu.. yok böyle bir şey haşa.. Bunu söyleyen bizi anlamamıştır. Başkanlık sistemini Tayyip Erdoğan konuşmadı ki. Bunu Süleyman Demirel de merhum Turgut Özal hatta Türkeş de ayınısı söylemiştir. Türkeş'in kitabında da bu var.

GÜÇLÜ TÜRKİYE İSTENMİYOR
Açıkça söyliyim Türkiye'nin güçlü olmasını kimse istemiyor. Milli geliri çok düşük yerlere Türkiye'nin eli uzanacaktır. Biz güçlendikçe daha çok vereceğiz. Bunların bütün sıkıntısı içeriden bizi nasıl provoke ederler. Benim en büyük sıkıntım bu. Silahların bırakılmaması sıkıntı doğurabilir.

DEVLETE KARŞI SUÇLARI AFFEDEBİLİRİZ AMA
Ben halkıma inanıyorum. Halkımın da bize şahsımda inandığına inanıyorum. Zira zaman herşeyin şahidi olacaktır. 10 yılda da şahidi olmuştur. Biz göreve geldiğimizde terör örgütünün başı neredeydi, mâlum. O günden bugüne gelinen süreç ortada. Biz bazı şeyleri herşeye rağmen göğüsledik. Örneğin benim siyasette bir ilkem vardır, siyaset riskdir, ekonomi de risktir ve herşeyden öte hayat da risktir. Bu süreç içerisinde biz şu andaki MİT Müsteşarım değil daha önceki müsteşarım Emre Bey döneminde biz ada görüşmelerini başlattık. Bugünlerin belki de bir ön hazırlığıydı. Bu konuları asla pazarlık konusu yapmadık. Ne milletimin bana verdiği böyle bir yetki var ne de benim ve arkadaşlarımızın adalet anlayışımızın böyle bir yaklaşımı sözkonusu olabilir. Biz kendi değer yargılarımızın içerisinde bizler devlete ait haklar konusunda af yetkisi kullanabiliriz. Kalkıp da şehitlerimizin veya herhangi maktülün affını sağlayamayız. Bu benim bireysel inancımdır. İnancımızdan gelen yapı da bunu gerektirir.

BİZ SİLAH DEĞİL SİYASET TELKİNİNİ YAPIYORUZ
Bu işi içeriden ve dışarıdan provoke etmek isteyen bazı mahfiller olabilir. Türkiye'nin bölgede huzurlu ve güçlü olmasını açık söyleyeyim kimse istemiyor. Güçlü bir Türkiye'nin nelere muktedir olabileceğini görüyorlar. Güçlü bir Türkiye'nin milli geliri düşük olan yerlere eli uzanacaktır. Biz eskiden alan eldik, şimdi veren olduk. Daha da vereceğiz. Biz askerimizle, polisimizle, istihbarat teşkilatımızla provokasyona karşı tüm tedbirleri alacağız. Silahların bırakılması diyorum, bırakılmaması sıkıntı doğurabilir. Silah değil siyaset. Buna doğru bir yaklaşımın telkinini yapıyoruz ve bunu da özellikle bekliyoruz.

BDP VE PKK'NIN YASAL GÜVENCE TALEBİ
Gidecek olan silahını bırakıp gidecek. Aksi takdirde provokasyona çok açık bir durum oluşur. Hazırlanacak yasal hükümler anayasa hükümlerine aykırı olamaz. Anayasaya aykırı yasal zemin nasıl oluştururuz. Bunun muhatabı hükümettir.

ŞU ANDA IRAK HALKI MALİKİ GİBİ DÜŞÜNMÜYOR
Şu anda Irak'ın kendi içinde bütünlüğü yok. Maliki'yi tek başına bir güç olarak görmüyorum, Irak halkını tek başına güç olarak görüyorum. Irak halkı Türkiye'ye başbakanları gibi bakmıyor. Eğer Maliki gibi düşünürlerse bu Irak için büyük kayıp olur. Şu anda Irak halkı 2014'deki seçimleri bekliyor. Bir taraftan demokrasi diyorsun, öbür taraftan bu oyunların içerisine giriyorsun. Kısa bir süre önce Neçirvan Barzani buradaydı, kendisiyle görüştük, ciddi bir sıkıntının olduğunu söyledi. Aynı şekilde Şii kesimde de sıkıntılar var. Mukteda Es-Sadr çok ağır bir açıklama yaptı.

İRAN'IN TAKINDIĞI TAVRI KABULLENEMEYİZ
İran'ın Suriye konusunda takındığı tavrı kabullenmemiz mümkün değildir. Rusya ve Çin eğer buradaki gibi 'Biz Suriye'nin avukatı değiliz' noktasında sabit kademse inanıyorum ki, biz Suriye'de çözüme bir an önce gideriz. Bunun arkasından da Irak çözüm sürecine gider.Kuzey Irak niçin bizle sözleşme yapma zorunluluğunu hissetti. Maliki onlarla anlaşamadığı için bazı dayatmalar yapmaya başladı. Mazot vermedi, benzin vermedi vs. Kuzey Irak da o açığını bizimle kapama yoluna gitti. Bizim onlarla yapacağımız ticari sözleşmeyi engelleyici bir anayasa maddesi sözkonusu değildir.

SİLAHINI BURADA BIRAKIP DA GİDEBİLİRLER
Gidecek olan silahını nereye bırakırsa bıraksın, gömerse gömsün, bırakır gider. Aksi takdirde bu iş provokasyona çok hazırdır. Hazırlanacak yasal zeminler Anayasa hükümlerine aykırı olamaz. Bu işin muhatabı hükümettir.

AKİL ADAMLAR OLUŞTURALIM
Bizim toplumda karşılığı olan akil insanlar oluşturalım diyoruz. Bu 7 kişinin içinde bir kişi başkan, başkan vekili, sekretarya ve dört kişi grubun üyesi olacak. Başkanlarla bire bir muhattap olacak. Hedef bir ayda çalışmaları bitirmek.