One minute!

Başbakan Erdoğan'ın Davos'ta 'One Minute' çıkışıyla ilk tepkiyi verdiğimiz İsrail, Mavi Marmara baskını için Türkiye'den özür diledi. Üstelik Ankara'nın üç şartını kabul etti

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 23 Mart 2013 Güncelleme 23 Mart 2013, 21:38
One minute!

İÇİNDEKİLER

Türkiye ve İsrail arasında 31 Mayıs 2010'daki Mavi Marmara baskınından sonra kopan ilişkiler yeniden onarım sürecine girdi. İsrail, Türkiye'nin ileri sürdüğü 3 şartı kabul etti ve Türk halkından özür diledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, dün ABD Başkanı Barack Obama'nın arabuluculuğunda telekonferans ile görüştü. Netanyahu, Gazze'ye giden Mavi Marmara gemisine İsrail askerlerinin yaptığı baskın ve 9 Türk'ün ölümünden dolayı Türkiye'den özür diledi. Yarım saat süren telekonferans görüşmesinde Netanyahu, Mavi Marmara saldırısından duyduğu pişmanlığı dile getirdi ve 'trajik sonuçların' kasti olmadığını söyledi. Saldırıda hayatını kaybedenler nedeniyle İsrail'in 'pişmanlığını ifade ettiğini' belirten ve tazminat ödeme sözü veren Netanyahu, saldırıda 'operasyonel hatalar' olduğunu kaydetti. Erdoğan'ın İsrail'in özrünü kabul ettiği ve Netanyahu ile iki ülke ilişkilerinin normalleşmesinde hemfikir olduğu bildirildi.

GAZZE ABLUKASI KALKTI
Başbakanlık kaynakları, İsrail'in Gazze'ye uyguladığı ambargonun da kaldırıldığını belirtti. Böylelikle Başbakan Erdoğan tarafından ilişkilerin normalleştirilmesi için İsrail'e sunulan 3 şart da kabul edilmiş oldu. Erdoğan'ın daha önce sunduğu şartlar, Gazze ablukasının kalkması, Mavi Marmara mağdurlarına tazminat ödenmesi ve özür dilenmesiydi. Başbakanlık'tan yapılan açıklamada, İsrail'in ölen 9 Türk vatandaşı için ödeyeceği tazminat miktarının ayrı bir anlaşma ile belirleneceği kaydedildi. Açıklamada; "2 başbakan tazminat/âdemi mesuliyet konusunda bir anlaşma yapılması hususunda da mutabık kalmıştır" denildi.

* Obama yaptığı açıklamada, "ABD, Türkiye ve İsrail ile işbirliğine değer vermekte ve bölgede barış ve güvenliği sağlamak için bu iki ülke arasında olumlu ilişkilerin tekrar sağlanmasına büyük önem vermektedir" dedi.

HANİYE: ERDOĞAN GAZZE'YE GELECEK
Filistin Başbakanı İsmail Haniye, Başbakan Erdoğan'ın çok yakında Gazze'yi ziyaret edeceğini söyledi. Haniye, ''İsrail, Türkiye'ye verdiği sözü tutacak, inanıyorum ki Gazze ambargosu kalkacak'' diye konuştu.

İSTEDİĞİMİZİ ALDIK
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, özür için "Bütün taleplerimiz karşılandı, istediğimizi aldık. Aklıselim galip geldi" dedi.

9 ŞEHİT VERDİK
Mavi Marmara, İnsani Yardım Vakfı'nın organizasyonu ile Gazze'ye yardım malzemeleri götürürken İsrail askerlerinin silahlı saldırısına uğradı. 31 Mayıs 2010'daki saldırıda 9 Türk şehit oldu.