Dördüncü yüz gözünü açtı

Türkiye'nin 4. yüz nakli olan Turan Çolak, şimdi daha mutlu Çolak, yeni operasyon sonrası gözlerini açıp kapatabiliyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 13 Ocak 2013 Güncelleme 13 Ocak 2013, 00:00
Dördüncü yüz gözünü açtı

İÇİNDEKİLER

Akdeniz Üniversitesi'nde Uğur Acar'dan sonra Turan Çolak'a hem yüz hem de yeni bir kulak nakli yapan Prof. Dr. Ömer Özkan boş durmuyor. Başarılı nakil operasyonlarıyla Türkiye gündemine damga vuran Prof. Dr. Ömer Özkan, Turan Çolak'ın gözlerini kendi kendine açıp kapaması için yeni bir ameliyat yaptı. Başarılı yüz nakli operasyonu sonucunda gözlerinin kör olacağı belirtilen Çolak, yeni ameliyatla birlikte artık aparat olmadan gözünü açıp kapayabilecek. Türkiye'nin ilk yüz naklini yaparak literatüre giren Prof. Dr. Özkan, saç derisinden göz kapaklarına kadar tüm yüzü naklettiği Turan Çolak'a bir ameliyat daha yaptı.

RİSKTEN KURTULDU
Göz kapaklarıyla birlikte nakil yapıldığı için ameliyatın gerçekleştirildiği ilk günlerde gözlerinin kör olabileceği söylenen Çolak, artık bu riskten de kurtuldu. Turan Çolak'ın yeni operasyon sonrasında çok daha mutlu olduğu belirtildi.

YAMA SAYESİNDE KASLAR ÇALIŞIYOR
Yüz nakli sonrasında gözün açılmasını ve kapanmasını sağlayan kasların çalışması için gereken 5-6 aylık sürenin tamamlanmasının ardından Prof. Dr. Ömer Özkan, ameliyatla Turan Çolak'ın gözlerine yama yaptı.
Göz kapaklarına yapılan yama ile Turan Çolak, sadece açma kaslarını çalıştırabildiği gözlerinin, artık kapatma kaslarını da çalıştırabiliyor. Ameliyatla birlikte Çolak, gözlerini kendi kendine açıp kapatabiliyor.

Aparat çıktı
Turan Çolak Mayıs ayında yapılan nakilden bu yana gözlerini bir aparat aracılığıyla açıp kapatabiliyordu. Yama operasyonu sonrasında artık bu işlemi kendi kendine gerçekleştirecek.


Hüsniye ORAL