Adnan Oktar zorla mahkemeye getirelecek

Giriş Tarihi 18 Aralık 2012, 00:00 Güncelleme 18 Aralık 2012, 21:58
Adnan Oktar zorla mahkemeye getirelecek

İÇİNDEKİLER

Kamuoyunda ''Adnan Hoca'' olarak bilinen Adnan Oktar'ın da aralarında bulunduğu 7 kişinin yargılandığı davada mahkeme, sanıkların zorla duruşmaya getirilmesine karar verdi.

Yargıtay'ın bozma ilamının ardından, İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya Oktar'ın da aralarında bulunduğu 7 sanık katılmadı. Mahkeme Başkanı Selahattin Toğuş, bir önceki celsede sanık avukatlarından Uğur Poyraz'ın reddi hakim talebinin İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedildiğini açıkladı.

Duruşmada söz alan avukat Uğur Poyraz, söz konusu reddi hakim talebinin reddedilmesine karşı itiraz haklarını kullanacaklarını ifade etti. Mahkeme heyeti dosyanın reddi hakim talebinin reddedilmesine karşı itirazı inceleyecek olan İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesini hükmetti.

Heyet, aralarında Adnan Oktar'ın da bulunduğu 7 sanığın, zaman aşımı süresi dikkate alınarak zaruretten bir sonraki celseye zorla getirilmesine karar vererek duruşmayı erteledi.

Öte yandan, İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi, yaptığı yargılama sonucunda 24 Ekim 2005 tarihinde Adnan Oktar ile 34 sanık hakkındaki dava dosyasının zaman aşımı dolduğundan düşmesine karar vermişti. Kararı inceleyen Yargıtay 8. Ceza Dairesi, 17 Mayıs 2007'de Adnan Oktar ile 17 sanık hakkındaki yerel mahkemenin kararını bozmuştu. Yüksek mahkeme, bozma kararında, ''bu kişilerin grup olarak bir araya geldiklerini, basın-yayın kuruluşları üzerinde nüfuz elde etme, kendilerine ve başkalarına haksız çıkar sağlama, destekledikleri kişi ve siyasi partilerin seçimlerde oy elde etmesi için zor ve tehdit uygulamak suretiyle yıldırma, korkutma ve sindirme gücü kullanarak suç işlemek amacıyla örgüt kurduğunu'' belirtmişti.

Kararda, sanıkların eylemlerinin, 4422 sayılı Çıkar Amaçlı Suç Örgütleriyle Mücadele Kanunu'nda baskı, cebir ve şiddet kullanarak çıkar amaçlı örgüt kurma ve yönetme suçunu düzenleyen 1'nci maddesi kapsamına girdiğinin sabit olduğuna yer verilmişti.

Yüksek mahkeme, bu suç yönünden aralarında Oktar'ın da bulunduğu 18 sanık hakkında zaman aşımı süresinin dolmadığına işaret etmişti.
9 Mayıs 2008'de karara bağlanan davada, Adnan Oktar'ın da aralarında bulunduğu 6 sanık, ''çıkar amaçlı örgüt kurmak ve yönetmek'' suçundan 3'er yıl hapis cezasına çarptırılırken, 1 sanığın cezası ertelenmiş, 9 sanığın davası zaman aşımından düşmüş, 2 sanığın dosyası ise ayrılmıştı. Bu kararda Yargıtay 8. Ceza Dairesi tarafından 28 Aralık 2009 tarihli kararla, 7 sanık açısından bozulmuştu.