İşte KKTC'nin 'derin' köstebeği

KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu'nun bankadaki hesap dökümünün, bankanın güvenlik müdürü Güren Koral tarafından sızdırıldığı belirlendi. Olay ortaya çıkınca şüpheli Koral, sırra kadem bastı

Giriş Tarihi 14 Temmuz 2012, 00:00 Güncelleme 14 Temmuz 2012, 09:44
İşte KKTC’nin ’derin’ köstebeği

İÇİNDEKİLER

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun bir bankada yer alan 2 milyon liralık hesap dökümünü sızdıranlar tespit edildi. Hesabın bulunduğu bankanın güvenlik müdürü Güren Koral'ın bilgisayar ekranından cep telefonuyla fotoğraf çekerek bilgileri elde ettiği saptandı. Koral, kayıplara karıştı. CTP Milletvekili Sonay Adem'in 13 Ekim 2011'de, mecliste gündem dışı söz alarak Cumhurbaşkanı Eroğlu'nu yolsuzlukla suçlayıp, banka hesap dökümlerini açıklamasının ardından ülkede büyük bir siyasi gerilim ortaya çıktı.

Bankanın hem İngiltere hem de Türkiye'de bulunan üst düzey yöneticileri, hukukçuları ve müfettişleri alarma geçti. Müfettişler tüm personelin tek tek ifadesine, bilgisine başvurdu. Şüpheler bankanın üst düzey yetkilisi Akın Farsak (37) ile Güvenlik Müdürü Güren Koral (46) üzerinde yoğunlaştı. Önce olayla bağlantısını inkâr eden Farsak'a kamera kayıtları gösterildi. Bunun üzerine Farsak, "Bana Güren Koral baskı yaptı. Hesap bilgilerini görmek istediğini söyledi. Ben de ekranı açtım. Sonra cep telefonuyla fotoğraf çekmiş" dedi.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULDU

Olayın ortaya çıkmasından sonra sırra kadem basan emekli binbaşı Koral'a bugüne kadar ulaşılamadı. Banka her iki çalışanıyla ilgili suç duyurusunda bulundu. Cumhurbaşkanı Eroğlu'nun avukatları ise Koral'ın ifadesi alındıktan sonra hukuki girişimde bulunmaya hazırlanıyor. Lefkoşa doğumlu olan Koral, Özel Görev Kuvvet Komutanlığı'nda Emir Subaylığı görevini yaptıktan sonra Ankara'daki KKTC Büyükelçiliği bünyesinde bulunan Askeri Ataşelik'te Kara Ataşesi olarak çalıştı.

2004'te emekli olan Koral'ın, 2005'teki seçimde, Genel Başkanlığını Serdar Denktaş'ın yaptığı Demokrat Parti'nin 9. sıradan Lefkoşe milletvekili adayı olduğu ortaya çıktı. Güren Koral, KKTC Askeri Ataşesi sıfatıyla, son olarak İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in doğum günü resepsiyonuna katılmıştı. Polisin Koral'ı bulabilmesi için önce KKTC'de bulunan Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı'nın onay vermesi gerekiyor. Çünkü KKTC yasalarına göre, polis askere bağlı. Askerin izni, bilgisi olmadan herhangi bir işlem yapılamıyor.

MÜSTEŞARIN KIZI AKLANDI

Cumhurbaşkanı Eroğlu'nun hesap bilgilerinin sızmasında, şüpheler KKTC Başbakanı İrsen Küçük'ün Müsteşarı Hüda Aksoy'un 2008'den bu yana bankada çalışan kızı İnayet Aksoy üzerinde yoğunlaşmıştı. Müfettişlerin yaptığı inceleme, Aksoy'un kızının masum olduğunu ortaya çıkardı. Eroğlu'nun avukatı Oğuzhan Hasipoğlu yaşanan süreçle ilgili gelişmeleri SABAH'a değerlendirdi. Bankanın, hesapların dışarı çıkmasında mutlak ve objektif bir sorumluluğu olduğuna dikkat çeken Hasipoğlu, KKTC yasalarına göre ilgililerin 7 yıl hapsi gerektiren bir suç işlediğini belirtti. Hasipoğlu şunları söyledi: "Teknik olarak ekstrenin bankadaki hangi bilgisayardan çıktığı, dolayısıyla hangi memurun bunu yaptığı ve bunu kimin dışarıya çıkarttığı kamera kayıtları sayesinde bugunkü teknolojide kolaylıkla tesbit edilebilmiştir."