Emekçiler Taksim'de coştu

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde kutlamaların merkezi İstanbul Taksim Meydanı. İstanbul Taksim'deki 1 Mayıs kutlamaları DİSK, KESK, TMMOB, TTB öncülüğünde gerçekleştirildi.

Giriş Tarihi 01 Mayıs 2012, 00:00 Güncelleme 01 Mayıs 2012, 19:15
Emekçiler Taksim’de coştu

İÇİNDEKİLER

Üç koldan yürüyüşün ardından Taksim Meydanı'nda toplanan işçiler, emekçiler alanda boş yer bırakmadı. Büyük bir coşkunun hakim olduğu alanda kürsüden sendika ve STK temsilcileri konuşmalar yaparken alandaki işçiler de halaylar ve sloaganlar eşliğinde bayramlarını kutluyor.

Saat 14:00'da ise Türkiye'deki bütün alanlarda aynı anda 'Faşizme karşı omuz omuza' sloganı atıldı. Saat 16:00'dan itibaren ise Kardeş Türküler ve Grup Yorum alandaki emekçilere konser verecekler.

DEV PANKART AÇILDI
DİSK'in yaptırdığı 800 metrelik dev pankart Taksim Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'nın önüne sabah saatlerinde asıldı. Dev pankartta kanlı 1 Mayıs'tan fotoğrafı ve üstünde "1 Mayıs 1977 suçluları yargılansın" sloganı yer aldı.

Dev pankart Atatürk Anıtı'nın önünde açılarak anıt korumaya alınmış oldu ve böylece doğması muhtemel gerginliklerin de önüne geçildi. Geçen yıl yapılan kutlamalarda bazı göstericilerin anıta çıktığı görülmüş, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ise geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada anıta zarar verildiğini söyleyerek böyle bir olay olursa polis müdahalesi olacağını söylemişti.

OTOBÜS DURAKLARININ CAMLARI SÖKÜLDÜ
Taksim meydanı çevresindeki otobüs duraklarının camlarının söküldüğü görülürken, yine meydandaki bayrak direkleri ve çevresindeki elektrik direkleri de vatandaşların çıkmasını önlemek için polisler tarafından yağlandı.

KESK ŞİŞHANE'DEN YÜRÜYÜŞE GEÇTİ
KESK'in öncülüğünde Şişhane'de oluşturulan kortej, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamasının yapılacağı Taksim Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. Grup, ''Yaşasın 1 Mayıs'' şeklinde sloganlar atarak, davul ve zurna eşliğinde Tarlabaşı Bulvarı üzerinden yürüyüşü sürdürüyor.

Kortejin önündeki KESK'li bir grup, ''Suriye ve Orta Doğu'daki emperyalist işgale ve savaşa karşı alanlardayız'' yazılı büyük pankart taşırken, farklı dillerdeki pankartlar dikkat çekiyor.

GRUPLAR MEYDANA GİRMEYE BAŞLADI

1 Mayıs işçi bayramını kutlamak için üç ayrı koldan Taksim Meydanı'na doğru yürüyüşe geçen gruplar alana ulaşmaya başladı.

Taksim'e ulaşmaya başlayan gruplar, polisin arama noktalarında üstleri arandıktan sonra alana alındı. Alana giriş yapan gruplar ise müzik eşliğinde halaylar çekmeye başladı.

ÇAPKIN: "AMACIMIZ KIŞKIRTMALARA İZİN VERMEMEKTİR"
İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, Taksim Meydanı'na gelerek incelemelerde bulundu. Çapkın, meydanda alınan güvenlik önlemlerini denetleyerek, yetkililerden bilgi aldı.

İncelemelerinin ardından gazetecilere açıklama yapan Çapkın, amaçlarının, işçilerin huzur içinde bir bayram kutlaması olduğunu belirtti. Çapkın, ''Bu yıl değişiklik olarak anıtla ilgili tedbir aldık. Amacımız, anıtın üstüne çıkarak, herhangi bir kışkırtmaya sebep olacak görüntü vermemektir. Tüm işçilerin 1 Mayıs Bayramını kutluyorum. Nice 1 Mayıs'lara diliyorum'' dedi.

1 MAYIS 1977'DE HAYATINI KAYBEDENLER ANILDI

1 Mayıs Kutlamaları'nın tertip komitesi 1977'deki kutlamalarda çıkan olaylarda hayatını kaybedenlerin anısına Kazancı Yokuşu'nda yapılan anıt önünde tören düzenledi.

DİSK Başkanı Erol Ekici ve KESK Başkanı Lami Özgen'in katıldığı anmaya CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, DSP Genel Başkanı Masum Türker de katıldı. Kazancı Yokuşu'ndaki 1 dakikalık saygı duruşunun ardından konuşan DİSK Başkanı Erol Ekici, bu yıl da 1 Mayıs'ı KESK, DİSK, TMMOB ve TTB ile ortaklaşa kutladıklarını söyledi. Ekici, başta 1 Mayıs 1977 olayları olmak üzere 89, 98 ve 96 yıllarındaki kutlamalarda hayatını kaybedenlere borçlarını ödemek için alanları doldurduklarını söyledi. Ekici, "Bundan sonra başta 77, 89 ve 96'da yitirdiğimiz 1 Mayıs şehitlerimizin failleri ve katilleri bulunup hesap verinceye kadar bu ısrarımız, kararlılığımız sürecek. Buradan tüm şehitlerimize 'bıraktığınız mirasa sahip çıkanlar var, siz rahat uyuyun' diyorum." dedi.

BİNLERCE EMEKÇİ TAKSİM MEYDANI'NDA
Taksim Meydanı'nda 1 Mayıs'ı kutlamak için Türkiye'nin birçok ilinden gelen işçiler, alanı doldurmaya başladı.

DİSK öncülüğünden Şişli'den, KESK öncülüğünde Şişhane'den ve Dolmabahçe'den yürüyüşe geçen işçiler, Taksim Meydanı'na ulaştı. Alan tamamen doldu.

ÜÇ KOLDAN TAKSİM'E

1 Mayıs'ı Taksim Meydanı'nda kutlayacak olan işçiler, emekçiler üç koldan meydana yürüyecek.

Şişli Kolu: Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Sendikal Güçbirliği Platformu, Devrimci 1 Mayıs Platformu, Demokratik Haklar Federasyonu (DHF), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP),

Dolmabahçe Kolu: Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipler Birliği (TTB), İstanbul Eczacılar Odası, İstanbul Veterinerler Odası, İstanbul Diş Hekimleri Odası, Halkevleri, Türkiye Komünist Partisi (TKP), Suyun Ticarileştirilmesine Hayır Platformu, Emek Kolektifi, Türkiye Sosyalist İşçi Partisi (TSİP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Halkın Kurtuluş Partisi (HKP)

Tarlabaşı Kolu: Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK),Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP), Halkların Demokratik Kongresi bileşenleri, LGBTT'ler, Feministler, Devrimci Sosyalist İşçi Partisi (DSİP).

TRAFİĞE KAPAŞI YOLLAR

İstanbul Taksim Meydanı'nda kutlanacak olan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde saat 07.00'den itibaren trafiğe kapatılacak yollar ve alternatif güzergahlar belirlendi.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde İstanbul'da 2 bini çevre illerden olmak üzere 20 bin polisin görev yapacağı belirtildi. İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamayla trafiğe kapatılacak yollar ve sürücülerin kullanabileceği alternatif güzergahlar hakkında da bilgi verildi.

Buna göre işte trafiğe kapatılacak yollar şöyle:

-Yolcuzade İskender Caddesi'nden gelen akım Şişhane Meydanı'ndan Okçumusa Caddesi, Bankalar Caddesine yönlendirilecek,

-Abide-i Hürriyet Caddesi'ne akım verilmeyecek, bu istikamete gelen akım Hürriyettepe Işıklardan Cevahir Otel istikametine yönlendirilecek. Darülacize'den Hürriyettepe Işıklar istikametine gelen akım ve Bomonti Dereden gelen akım Cevahir Otel önünden tekrar Darülaceze Caddesi'ne veya Bomonti yönüne yönlendirilecek,

-Mecidiyeköy'den Halaskargazi Caddesi'ne akım verilmeyecek, bu istikamete gelen akım Esentepe istikametine yönlendirilecek,

-Şişli yönüne giden akım, Ergenekon Caddesi, Kurtuluş Caddesi ve Dolapdereye yönlendirilecek,

-Dolmabahçe'den Gümüşsuyu'na ve Küçük Çiftlik'e akım verilmeyecek, bu istikamete gelen akım sahil yönünden Karaköy'e verilecek,

-Adilbaba (Maçka taksi) yönünden gelen akım Teşvikiye caddesine yönlendirilecek, Teşvikiye Caddesi'nden Mete Caddesi'ne çıkan tünel kapalı tutulacak,

-Perşembe Pazarından ve Unkapanı'ndan gelen akım Şişhane'den kesilip Kasımpaşa yönüne yönlendirilecek, Tarlabaşı Bulvarı'na akım verilmeyecek,

-Kasımpaşa'dan gelen akım Unkapanı ve Perşembe Pazarı'na mecburi olarak yönlendirilecek,

-Dolapdere'den Yedikuyular-Divan istikametine akım verilmeyecek, Dolapdere kavşağından (U) dönüşü yaptırılacak,

-Dolapdere Caddesinden Ömer Hayyam Caddesine akım verilmeyecek,

-Teşvikiye Caddesinden gelen akım Nişantaşı Kavşağından Rumeli Caddesine verilmeyip Valikonağı alt başa yönlendirilecek,

-Süleyman Seba Caddesinden gelen akım Bayıldım Caddesine verilmeyip sağa Teşvikiye Caddesine yönlendirilecek,

-Boğazkesen Caddesi trafiğe kapatılacak, gelen akım Karaköy istikametine mecburi yön yapılacak,

-Mebusan Yokuşu trafiğe kapatılacak, Karaköy istikametine doğru mecburi yön yapılacak,

-Sıraselviler Caddesinden gelen akım, Cihangir Firuzağa Meydan'dan kesilerek Boğazkesen istikametine yönlendirilecektir,

-Atatürk Bulvarı Ragıp Gümüşpala ayrımı-Ragıp Gümüşpala Caddesi Unkupanı ayrımı-Kadıköy İskelesi Önü Galata ayrımı- Ragıp Gümüşpala Caddesi Galata Köprüsü ayrımı ihtiyaç halinde kapatılacaktır,

-E-5 Kuzey ve Güneyden Mecidiyeköy giriş katılımları ihtiyaç halinde kapatılacaktır,

TRAFİĞE KAPALI OLAN CADDELER
Mecidiyeköy Ortaklardan itibaren Halaskargazi Caddesi, Cumhuriyet Caddesi, Yedikuyular Caddesi, Tarlabaşı Bulvarı, Sıraselviler Caddesi, Gümüşsuyu Caddesi, Taşkışla Caddesi, Taşkışla Tünel, Rumeli Caddesi, Abdulhak Hamit Caddesi.

Öte yandan Taksim İlk Yardım ve Alman Hastanesi'ne giden ambulans ve hastaların Karaköy Firuzağa yönünü kullanacağı belirtildi.