Güneydoğu fena karıştı

Batman'da nevruz kutlamalarına katılan Ahmet Türk, seçim otobüsünün içine gelen gaz bombasından etkilenip olay yerindeki polis aracıyla hastaneye kaldırıldı...

Giriş Tarihi 20 Mart 2012, 00:00 Güncelleme 20 Mart 2012, 15:21
Güneydoğu fena karıştı

İÇİNDEKİLER

Olayın duyulmasından sonra çok sayıda söylenti yayıldı. Ancak ilk gelen bilgiler Ahmet Türk'ün sağlık durumunun iyi olduğu yönünde...

İçişleri Bakanlığı'nın nevruzun günü olan 21 Mart tarihinde kutlanmasını isteyen genelgesine rağmen BDP'nin bugün Batman ve Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde düzenlediği kutlamalarda olaylar çıktı. Göstericiler ile polis arasında çıkan arbedede Batman'ın bazı sokakları ile Cizre savaş alanına döndü.

Batman'da valiliğin dün nevruz kutlamasına izin verilmeyeceğini açıklamasına rağmen bu sabah saatlerinden itibaren BDP'nin kutlama yapacağını açıkladığı şehirlerarası otogar yakınındaki boş alanda, polis sıkı güvenlik önlemleri aldı. Bir kaç noktadan gelip alana girmek isteyen gruplara polis müdahalede bulundu. Göstericiler da polise, ses bombası, havai fişek, molotof ve taşlı saldırıda bulundu. Diyarbakır Caddesi'nde çıkan olaylarda polis çok sayıda göstericiyi gözaltına aldı.

Bu arada Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk ile BDP Diyarbakır Millekvekili Nursel Aydoğan, polis müdürleriyle görüşüp alana girmelerine izin verilmesini istedi. Ancak, polis izin verilmeyeceğini bildirmesi üzerine, milletvekilleri parti otobüsüne döndükten sonra göstericiler ile polis arasında yine arbede çıktı.

İçinde milletvekilleri ve partililerin bulunduğu BDP parti otobüsü ile arkasında bulunan kalabalık bir grup alana girmek için bekledi. Alana çıkan tüm cadde ve sokaklarda önlem alan polis ile alana girmek isteyen göstericiler arasında sık sık karşılıklı arbede çıktı.

Yüksekova'da provokasyon

Terör örgütünce oynanmak istenen hain plan Yüksekova'da da sahnelendi.,

Kalabalık içine sızan teröristler havaya ateş açtı.

Teröristlerden birini tespit eden özel harekat polisleri operasyon başlattı.
Olayda 2 polis yaralandı.

Çatışma devam ediyor.


CİZRE SAVAŞ ALANINA DÖNDÜ

Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde İdil Yolu üzerinde bulunan BDP ilçe parti binası önünde bulunan boş alanda, izin verilmemesine rağmen nevruz kutlaması için yaklaşık 5 bin kişi toplandı. Daha sonra yöresel kıyafetler giyen kalabalık, davul zurna eşliğinde halay çekmeye başladı.

Sıkı güvenlik önlemi alan polis kutlama alanına gelerek önce, kutlamaların yasadışı olduğu uyarısında bulundu. Göstericilerin uyarıya aldırış etmemesi üzerine polis, kalabalığı dağıtmak için tazyikli su ve gaz bombası ile müdahalede bulundu. Göstericiler Cudi ve Nur mahalelerine kaçtı. Sokaklarda göstericilerin, güvenlik güçlerine ses bombası, molotof kokteyli ve havai fişekle saldırması ortalığı savaş alanına çevirdi. Polis müdahale sırasında attığı gaz bolbalarıdan BDP ilçe binas yakınında bulunan ;Menderes İlköğretim Okulu'ndaki öğrencileri olumsuz etkiledi. Kapı ve pencereleri kapatan öğrenciler içerde mahsur kaldı. Yoğun gaz nedeniyle dışarı çıkamayan öğrenciler, dışarda göstericelrel polisin çatışmasını ;pencereden izledi. Güvenlik güçleri ile göstericiler arasındaki çatışmalar, ara sokaklarda saatlerce sürdü.

Bu arada, Nevruz'un yarın kutlanacağı Şırnak'ın Beytüşşebap İlçesi'nde dün akşam meydanda davul zurna eşliğinde halaylar çekildi. Polis, muhtemel olayların çıkmaması için halay çekilen bölgede sıkı önlem aldı.