Kürt Reşo'ya madalya!

9 Eylül 1922'deki Büyük Taaruz'da İzmir'deki Yunan bayrağını indirip Türk bayrağını göndere çeken Erganili Süvari Çavuş Kürt Reşo'nun oğluna İstiklal Madalyası verildi

Giriş Tarihi 08 Aralık 2011, 00:00 Güncelleme 08 Aralık 2011, 21:30
Kürt Reşo’ya madalya!

İÇİNDEKİLER

Ergani'de 7. İstiklal Madalyası sahibi, Özbilek köyünden Kürt Reşo lakaplı Süvari Çavuş Mehmet Reşat Nazlı oldu. 1972 yılında vefat eden Kürt Reşo'nun İstiklal Madalyası'nı, ölümünden 40 yıl sonra oğlu Zülküf Nazlı aldı.

Ergani Askeri Garnizon'unda düzenlenen törenle madalyasını Garnizon Komutanı Yarbay Yurdakul Kazım Türkmen'den alan 67 yaşındaki Zülküf Nazlı, gözyaşlarına hakim olamadı. Kürt-Türk kardeşliğine vurgu yapan Zülküf Nazlı, 32 yıldan bu yana süregelen kardeş kavgasının son bulmasını dilediğini söyledi.

Babası adına İstiklal Madalyası'nı alan Zülküf Nazlı, Türk-Kürt kardeşliğine vurgu yaparak duygularını şöyle dile getirdi:

"Memleketimizin düşman elinden hangi şartlarla nasıl kazanıldığını çok iyi biliyoruz. Bu bakımdan Kürt-Türk herkesin kurtuluş savaşı ruhunu taşıyarak kardeşçe ve barış içinde yaşamasını istiyorum. Rahmetli babamın şahsında, bu ülke için mücadele veren tüm şehit ve gazilerimizi saygıyla anıyorum."

Düzenlenen törenle gazinin oğluna İstiklal Madalyası'nı takdim eden Garnizon Komutanı Yarbay Yurdakul Kazım Türkmen de, "Bugün burada, yurdumuzun var olma mücadelesinin en büyük kahramanlarından biri olan Erganili Mehmet Çavuş, diğer bir adıyla Kürt Reşo hatırasına, onun oğluna şeref madalyası intikalini gerçekleştirmek için bulunmaktayız. Herhalde bir evlada bırakılabilecek en büyük, en kıymetli miras bu olsa gerek. Daha çocuk denecek yaşta ülkesi, vatanı için eline silah almış birçok cephede savaşmış, son olarak da Atatürk'ün yanında Büyük Taaruz'da İzmir'e giren birlikte yer alarak, tarihteki yerini gururla almıştır" diye konuştu.