"Sismik araştırma" yarın başlıyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'den yola çıkan Piri Reis sismik gemisinin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti açıklarında bulunduğunu söyledi.

Giriş Tarihi 26 Eylül 2011, 00:00 Güncelleme 26 Eylül 2011, 22:16
Sismik araştırma yarın başlıyor

İÇİNDEKİLER

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Konuyla ilgili sorular üzerine, Piri Reis gemisinin Kıbrıs açıklarında gitmesi gereken yere gittiğini ve yarın itibariyle de sismik arama çalışmalarına başlayacağını açıklayan Yıldız, ''Kendisine belirtilen bir lokal alan var, orada görevini yerine getirecek'' dedi.

Gemiye askeri firkateynin eşlik edip etmediğinin sorulması üzerine Yıldız, ''Tabii, gerektiği kadar refakat ediyor'' yanıtını verdi.

Bir basın mensubunun ''Piri Reis'in bundan sonraki görevi ne olacak? Yunanistan Başbakanı tarafından itidal çağrısında bulunuldu. Bu bir yumuşama belirtisi mi?'' sorusu üzerine Yıldız, şunları söyledi: ''Bildiğiniz gibi Kıbrıs açıklarında herhangi bir hakkın bütün Kıbrıs halkına ait olduğunu söylüyoruz. Sayın Başbakanımız da bunu açık bir dille belirtmişti. Eğer bu konuda tek taraflı bir davranış olmazsa tabii ki bu yumuşama anlamına gelir. Ama dediğimiz gibi bütün Kıbrıs halkına ait olan bir değerin tek yanlı olarak kullanılması bizim tavrımızda herhangi bir değişiklik oluşturmayacaktır.

Temennim şudur; böyle bir gerçeği, uluslararası bir hukuku netleşmemiş bir alanda yapılan çalışmalardan dolayı Kuzey Kıbrıs halkı mağdur edilmesin.''

Akdeniz açıklarında arama faaliyetlerinde bulunmak isteyen firmalar olup olmadığının sorulması üzerine, konuyla ilgili çalışmaların TPAO tarafından yürütüldüğünü ve teklif verecek firmalar bulunduğunu belirten Yıldız, ''Ben bugün Bakanlar Kurulundaydım. Birazdan bilgileri alacağım'' dedi.