Şarbon paniği

Ankara'nın Başayaş Mahallesi, şarbon karantinasına alındı. Yolda hayvan leşlerinden geçilmeyen beldede halk da hastanelik oldu

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Ağustos 2011 Güncelleme 17 Ağustos 2011, 00:00
Şarbon paniği

İÇİNDEKİLER

Başkent Ankara'ya 50 kilometre uzaklıktaki Ayaş ilçesi'ne bağlı Başayaş Mahallesi'nde, peşpeşe yaşanan hayvan ölümleri mahalle sakinleri arasında paniğe yol açtı. Ölümlerin ardı arkası kesilmeyince durum, mahalle muhtarı tarafından İl Sağlık Müdürlüğü'ne bildirildi. Bölgeye gelen Etlik Veteriner Araştırma Merkezi yetkilileri topladıkları hayvan leşleri üzerinde yaptıkları incelemede şarbon mikrobu tesbit etti. Bunun üzerine alarma geçen İl Tarım Müdürlüğü, mahalleyi hemen karantinaya aldı.

KORKU HAKİM

Tüm hayvan giriş çıkışlarının yasaklandığı mahallenin girişine, "Burada şarbon hastalığı vardır" şeklinde resmi yazı ve tabelalar asıldı. Şarbon nedeniyle bugüne kadar yaklaşık 20 küçükbaş hayvan telef oldu. Hastalığın tesbitinin ardından mahalledeki 300 küçükbaş ile 70'e yakın büyükbaş hayvan veteriner ekipleri tarafından aşılandı. Kanalizasyon atıkları ve hayvan leşlerinden geçilmeyen mahallede yaşayanlardan bazıları da şarbon şüphesiyle hastanelere kaldırıldı. Mahalle sakinleri ise bazı kişilerin rahatsızlıklarını gizlediklerini, hasta sayısının çok daha fazla olabileceğini iddia etti.

PİS SULAR YOLA AKIYOR
Bu arada kanalizasyon altyapısının olmadığı mahallede her evin kendi foseptik çukuru bulunuyor. Atık sular bu çukurlarda birikiyor. Aşırı yağışlarda çukurlar taşıyor, pis sular sokaklarda akıyor. Nüfusun yaz aylarında yaklaşık 500 kişiye ulaştığı mahallede yaşayanlar da şarbon nedeniyle büyük korku yaşıyor.

'BELLİYDİ'
Şarbon tehtidi altında altındaki Ahmet Yurduseven, "Burası unutulmuş bir yer. Ne mahalleyiz, ne de köy. Kanalizasyon yapılması için defalarca başvurduk ama ilgilenen olmadı. İçme suyumuz yoktu. Suyu biz bulduk fakat sonra belediye gelip suyu saate bağladı, parasını almaya başladı. Pislik içinde yaşıyoruz. Böyle olacağı belliydi" dedi.

Ebru ŞAHİN