4 şehre Çevik Kuvvet üssü kuruluyor

12 Haziran'daki seçimler öncesi ve sonrasında yaşanabilecek olaylara müdahale için buralardan yararlanılacak.

Giriş Tarihi 11 Mayıs 2011, 00:00 Güncelleme 11 Mayıs 2011, 11:09
4 şehre Çevik Kuvvet üssü kuruluyor

İÇİNDEKİLER

Zaman'ın haberine göre, genel seçimler öncesi, terör örgütlerinin doğu ve Güneydoğu illerinde planladığı yasadışı eylemlere karşı güvenlik önlemleri artırılıyor. Emniyet Genel Müdürlüğü, bölgedeki 4 şehre 'Çevik Kuvvet üssü' kurma kararı aldı. İçişleri Bakanı Osman Güneş'in talimatıyla Diyarbakır, Van, Erzurum ve Adana'da 'Çevik Kuvvet bölge merkezleri' oluşturulacak. Bölge üslerinde tam teçhizatlı bin polis görev yapacak. Ani gelişen provokatif olaylara üslerden hızla kuvvet kaydırılacak. Emniyet Genel Müdürlüğü, doğu illerinde ani gelişen provokatif toplumsal olaylara kısa sürede müdahale edilmesi için Çevik Kuvvet'i yeniden yapılandırıyor. Emniyet böylelikle batı illerinden doğu illerine takviye kuvvet kaydırılmasının ekonomik maliyetini düşürmeyi ve çıkan olaylara daha kısa sürede müdahale etmeyi de hedefliyor. Projenin, 12 Haziran'daki seçimlerden önce hayata geçirilmesi planlanıyor.

Toplumsal eylemlerin sıklıkla yaşandığı Doğu ve Güneydoğu'daki illere batıdan ve çevredeki şehirlerden takviye Çevik Kuvvet ekibi kaydırılması uygulamasının yerine Diyarbakır, Van, Erzurum ve Adana'da kurulacak bölge üslerinden birliklerin sevk edilmesi planlandı. İçişleri Bakanı Osman Güneş'in talimatıyla uygulamaya konulan yeni yapılanma ile takviye kuvvet kaydırarak yapılan maliyetin ciddi oranda düşürüleceği, olayların da büyümeden önlenebileceği belirtiliyor. Bölge üslerinin her birinde 250 Çevik Kuvvet polisi konuşlandırılacak. Üslerde görev alacak polisler Çevik Kuvvet bünyesindeki özel timlerden oluşturacak. Ekipler, siyasi partilerin ve milletvekili adaylarının seçim mitingleri, açık ve kapalı salon toplantılarında da görev alacak.

Batman, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak gibi il merkezleri ya da ilçelerinde çıkabilecek herhangi bir toplumsal olaya Diyarbakır'da kurulacak bölge merkezinden takviye Çevik Kuvvet timleri anında sevk edilecek. İçişleri Bakanı Güneş'in projesinin 14 Nisan'da Diyarbakır'da düzenlenen seçim güvenliği toplantısında gündeme geldiği öğrenildi. Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak ile Van Valisi Münir Karaloğlu ve Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk'ün illerine bölge merkezi kurulmasının yerinde olacağı yönünde görüş bildirdiği öğrenildi.

Emniyet Genel Müdürlüğü, Çevik Kuvvet'in bölge üslerinden sağlıklı bir şekilde naklinin sağlanması amacıyla da zırhlı servis araçları satın aldı. Çeviklerin nakli kurşun geçirmez cam ve zırha sahip 20 servis otobüsü ile sağlanacak. Timler için 'toplumsal olaylara müdahale aracı' (TOMA) ile şortland tipi zırhlı araçlar da satın alındı.