Mevlid Kandili'nde neler yapılır?

Bu akşam Mevlid Kandili. Kandille birlikte Kutlu Doğum heyecanı başlıyor.

Giriş Tarihi 14 Şubat 2011, 00:00 Güncelleme 02 Haziran 2014, 18:41
Mevlid Kandili’nde neler yapılır?

İÇİNDEKİLER

Kandilde İstanbul'da olanları mevlid ziyafeti bekliyor. Diğer iller için de güzel alternatifler var. Prof. Dr. Ali Köse Mevlid Kandili'ni huzurlu geçirmek için tavsiyelerde bulundu: Aileniz ve dostlarınızla kandil sofrasında bir araya gelin, hayır yapın, çocuklarınızla Hz. Peygamber hakkında konuşun.

Türkiye'nin en iyi mevlithanları Süleymaniye'de:
Süleymaniye Camii'nde, restorasyondan sonra ilk defa bir kandil programı yapılacak. Mehmet Kemiksiz'in şefliğini yürüttüğü Hüdayi Tasavvuf Musikisi Topluluğu, geleneksel mevlide yenilikler getirecek. Klasik mevlid icrasının yanında Kemiksiz'in yeni düzenlemeleri de seslendirilecek. İstanbul'daysanız, pazartesi günü yatsı namazından sonra başlayacak mevlid ziyafetine katılabilirsiniz.

Hz. Peygamber'e ithaf edilen Türk müziği konseri: Dr. Murat Salim Tokaç'ın genel sanat yönetmenliğini yaptığı Devlet Türk Sanat Müziği Topluluğu, özel bir repertuvarla 14 Şubat'ta İstanbul Kongre Merkezi'nde sahneye çıkacak. Konserde Hz. Peygamber'e ithaf edilen Türk sanat müziği eserleri okunacak. Gecede Efendimiz'in eşleri Hz. Hatice, Hz. Ayşe ve kızı Hz. Fatma için yazılmış manzum eserleri Dursun Ali Erzincanlı, Reha Yeprem, Uğur Işılak ve Jale Binay seslendirecek. 19.00'da başlayacak program, STV'den canlı olarak yayınlanacak.

Haliç'te tasavvuf konseri: Haliç Kongre Merkezi'nde BİNDER (Başakşehir İnsan Çevre Derneği), mevlid özel programı yapacak. "El Beşir" adlı programda Kur'an-ı Kerim ve meali okunacak, nat-ı şerifler seslendirilecek ve günün anlamına uygun bir müzik dinletisi olacak. 19.00'da fuaye alanındaki ikramla başlayacak program davetiyeleri için 0212 487 90 25 No'lu telefonu arayabilirsiniz.

Nurullah Genç'ten naat: Prof. Dr. Nurullah Genç'in 14 Şubat'ta Zeytinburnu Kültür Merkezi'nde naat okuyacağı bir kandil özel programı düzenleniyor. Sanatçı Taner Yüncüoğlu da ilahilerini seslendirecek.Nihat Hatipoğlu, bir televizyon kanalında Mevlid Kandili özel programı yapacak. Hatipoğlu'nun gündüz de Sefaköy'deki Armonipark Alışveriş Merkezi'nde imza töreni olacak.

Siyasiler, kandilde Hacı Bayram-ı Veli Camii'nde: Ankara Ulus'taki Hacı Bayram-ı Veli Camii'nin restorasyonu bitti. Açılışı Mevlid Kandili'nde Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından yapılacak. Son zamanlarda gece geç vakitlerde restorasyon çalışmalarının ne aşamada olduğunu denetlemek için ani ziyaretler yapıyordu. TRT'den canlı yayınlanacak mevlid programına siyasilerden geniş katılım bekleniyor.

Hayrettin Karaman kandilde Bursa'da: Bursa Müftülüğü kandil akşamı Ulu Cami'de özel bir program düzenliyor. Prof. Dr. Hayrettin Karaman da Mevlid Kandili'ni Bursa'da geçirecek. Hoca, Ördekli Kültür Merkezi'nde kandille ilgili bir konferans verecek. Konferanstan sonra tasavvuf musikisi sanatçısı Mürşid Kavurmacı, ilahi ve kasideler seslendirecek. Programlar ertesi gün de devam edecek. Salı günü Prof. Dr. Mehmet Emin Ay, Allah Resulü'nün dünyayı teşrifi ile ilgili konferans verecek.

Torunlarımın arkasında saf tutarım


PROF. DR. HAYRETTİN KARAMAN:
Bizler bu konularda az çok bilen ve konuşabilen insanlar olduğumuz için o gece kendi halimize pek bırakılmayız. Mutlaka bir yerlerde oluruz. Mevlid Kandili'ne mahsus bir ibadet olmadığı için özel bir ibadet yapmam ama Efendimiz'in doğduğu günü anarak ve O'nu vesile kılarak dua ederim. Normalde yaşadığım şehirde bulunan çocuk ve torunlarımla haftada bir akşam mutlaka bir araya geliyoruz. Cemaatle namaz kılıyoruz. Tercihen oğlum imam oluyor, torunum müezzinlik yapıyor, ben de arkalarında saf tutuyorum. Büyük bir hazla kılıyoruz o namazı. Sonra oturup aramızda sohbet ediyor, yiyoruz içiyoruz. Eğer kandil gecelerinde bir programım yoksa yine bir araya geliyoruz.

Prof. Dr. Ali Köse'den Kandil tavsiyeleri

Kandil gününü mümkünse ailenizle birlikte geçirin. Hatta imkânınız varsa dostlarınızı, akrabalarınızı çağırın. Sofra kurun. Hz. Peygamber'in doğumunu vesile kılarak akrabalık ve arkadaşlık bağlarınızı kuvvetlendirin.

Kandil gecesi ailenizle veya dostlarınızla mevlid okunan bir camiye giderek maneviyatı hep birlikte hissedin. Camiye gidemiyorsanız mevlid programlarını seyredebilirsiniz.

Küskün veya dargın olduğunuz birileri varsa onlarla aranızı düzeltin. Çevrenizde böyle insanlar varsa onları barıştırın.

Çocuklarımıza o günün özel bir gün olduğunu hissettirin. Birlikte camiye gidin, kandil simidi alın, hediyeleşin. Onlarla Peygamberimiz hakkında konuşun.

Cep telefonundan mesaj atmak yerine, arayıp konuşun. Çok sayıda mesaj çekmektense az sayıda telefon etmek, az sayıda ziyarette bulunmak evladır.