İzmir'de meteorolojik uyarı

İzmir Valiliği, bu hafta içinde İzmir'de görülecek don olayına karşı vatandaşları uyardı.

Giriş Tarihi 31 Ocak 2011, 00:00 Güncelleme 31 Ocak 2011, 15:49
İzmir’de meteorolojik uyarı

İÇİNDEKİLER

İzmir Valiliğinden yapılan açıklamada, Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, İzmir'de bu gece, yarın ve 2 Şubat Çarşamba gecesi kıyı kesimlerde hafif, iç kesimlerde orta kuvvette, yükseklerde kuvvetli don olayı görüleceği bildirildi.

Don olayı, 2 Şubat Çarşamba ve 3 Şubat Perşembe gecesi ise iç kesimlerinde hafif, yükseklerde orta kuvvette etkili olacak.

YURT GENELİNDE HAVA DURUMU
Yapılan son değerlendirmelere göre; Ülkemizin büyük bir bölümünde aralıklarla görülecek olan yağışların; Tunceli, Elazığ, Bingöl, Siirt, Van, Bitlis, Şırnak, Muş ve Hakkari çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor. Yağışlar; Doğu Karadeniz kıyıları (Ordu, Giresun, Trabzon, Rize) ile Güneydoğu Anadolu'da yağmur ve sağanak, diğer yerlerde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olacak.Rüzgar; yarın (Pazartesi) Marmara ve Ege kıylarında kuzey ve kuzeydoğu yönlerden kuvvetlice (30-50 km/saat) esecek.

HAVA SICAKLIĞI: İç ve doğu kesimlerde 3 ila 5 derece azalacak, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacak.

RÜZGAR: Genellikle kuzey ve kuzeydoğu, yurdun güneydoğu kesimlerinde güney ve güneydoğu yönlerden hafif arasıra orta kuvvette, Marmara ve Ege kıyılarında kuvvetlice (30-50 km/saat) esecek.

UYARILAR

KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI:
Yağışların ; Elazığ, Tunceli, Van, Siirt, Bingöl, Bitlis, Şırnak, Muş ve Hakkari çevrelerinde kuvvetli olması beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara karşı (sel, su baskını, ulaşımda aksamalar vb.) dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

BUZLANMA VE DON OLAYI UYARISI: Trakya ile ülkemizin iç ve doğu bölgelerinde, yükseklerde kuvvetli olmak üzere buzlanma ve don olayı beklendiğinden, yaşanabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

BÖLGELERİMİZDE HAVA

MARMARA:
Parçalı ve çok bulutlu, Bilecik, Kocaeli ve Sakarya çevreleri ile saatlarinden sonra İstanbul'un Anadolu Yakası aralıklı yağışlı geçecek. Yağışlar genellikle karla karışık yağmur ve kar şeklinde olacak.Trakya ile iç kesimlerinde buzlanma ve don olayı bekleniyor. Rüzgar: kuzey ve kuzey doğu yönlerden kuvvetlice (30-50 km/saat) esecek.

EGE: Parçalı ve çok bulutlu geçecek. Rüzgar, kıyı kesimlerinde kuzeyli yönlerden kuvvetlice (30-50 km/saat) esecek. İç kesimlerde buzlanma ve don olayı bekleniyor.

AKDENİZ: Çok bulutlu, sabah saatlerinde Kahramanmaraş çevreleri aralıklı yağışlı geçecek. karla karışık yağmur şeklinde olacak. Bölgenin yükseklerinde buzlanma ve don olayı görülecek.

İÇ ANADOLU: Çok bulutlu, güney ve doğusu (Konya, Karaman, Aksaray, Niğde, Yozgat, Kayseri, Sivas, Kırşehir ve Nevşehir)aralıklı karla karışık yağmur ve kar yağışlı geçecek. Bölgenin yükseklerinde kuvvetli olmak üzere bölge genelinde buzlanma ve don olayı görülecek.

BATI KARADENİZ: Çok bulutlu ve aralıklı yağışlı geçecek. Yağışlar kıyılarda yağmur ve karla karışık yağmur, iç kesimlerde kar şeklinde olacak. Yükseklerde kuvvetli olmak üzere, iç kesimlerde buzlanma ve don olayı görülecek.

ORTA ve DOĞU KARADENİZ: Çok bulutlu ve aralıklı yağışlı geçecek. Yağışlar genellikle karla karışık yağmur ve kar, Ordu, Giresun, Trabzon ve Rize çevrelerinde yağmur olacak. Yükseklerde kuvvetli olmak üzere, iç kesimlerde buzlanma ve don olayı görülecek.

DOĞU ANADOLU: Çok bulutlu, bölge geneli karla karışık yağmur ve kar yağışlı geçecek. Yağışların: Van, Tunceli, Elazığ, Bingöl, Muş, Bitlis, Şırnak ve Hakkari çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor. Kuvvetli olmak üzere bölge genelinde buzlanma ve don olayı görülecek.

GÜNEYDOĞU ANADOLU: Çok bulutlu, sabah satlerinde bölge geneli, zamanla doğusu yağışlı geçecek. Yağışlar genellikle yağmur, zamanla Adıyaman, Diyarbakır ve Siirt çevrelerinde karla karışık yağmur şeklinde olacak. Yağışlar, Siirt çevrelerinde kuvvetli olacak.

BOLU DAĞI'NDA KAR YAĞIŞI
D-100 karayolunun Bolu Dağı kesiminde 3 gündür aralıklarla devam eden kar yağışı ve buzlanma ulaşımı olumsuz etkiliyor.

Bolu Dağı'nda kar kalınlığı 15 santimetreye ulaşırken, karayolları ekipleri karla mücadele çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

Bolu Emniyet Müdürü Bölge Trafik Şube Müdürü Orhan Başaran yaptığı açıklamada, kar yağışı, sis ve buzlanmanın trafik güvenliğini olumsuz etkilediğini belirterek, şunları kaydetti:

''Bu nedenle vatandaşlara özellikle kış mevsiminde toplu taşıma araçlarını kullanmalarını tavsiye ediyoruz. Kendi araçlarını kullanacaklarsa muhakkak, araçlarının kışlık bakımlarını yaptırmalarını, lastik diş derinliği, silecek lastiklerinin kontrolü, çam suyunun kontrolünü yaptırmaları gerekiyor. Araçlarda mutlak suretle çekme halatı, takoz, zincir bulundurmaları, kış mevsimine göre uygun giysiler giymeleri, araçlarında ayrıca battaniye bulundurmaları da önemli.''