İşini aksatan memur yandı

Türkiye'de dev şirketlerin uyguladığı gizli müşteri uygulaması kamuda da başlıyor.

Giriş Tarihi 26 Ocak 2011, 00:00 Güncelleme 26 Ocak 2011, 11:14
İşini aksatan memur yandı

İÇİNDEKİLER

İlk adımı atmaya hazırlanan SGK, gizli müşterilerle il müdürlüklerinde 'bugün git yarın gel' diyen, kaba davranan çalışanları avlayacak

Türkiye'de çok sayıda şirket "gizli müşteri" yöntemini uygularken bu kervana devlet kurumları da katıldı. Bir zamanlar Osmanlı padişahlarının ülkedeki işleyişi görmek için "tebdil-i kıyafet" dolaştıkları gibi "gizli müşteri" projesiyle vatandaşın nabzı tutulacak.

Vatandaşın gözünden hizmetlerdeki eksiklikler, en çok şikâyet ettikleri konular tespit edilerek sorunla en hızlı şekilde çözülecek. Bu konuda ilk adımı Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) attı. SGK, Bursa'da başlayan "gizli müşteri" projesini tüm Türkiye'de yaygınlaştıracak.

İŞİ AKSATAN YANDI!


Projeyle, kurum içinde "Vatandaşa nasıl davranılıyor? İşin hızlandırılması için rüşvet talep ediliyor mu?, Ekstra ve gereksiz evraklar isteniyor mu? İş yavaşlatılıyor mu? Muhatap bulunabiliyor mu?Görevli memur işinin başında mı? Vatandaşa rehberlik edecek broşür veriliyor mu?" konularında yerinde tespit yapılacak. Böylece kurum içindeki aksaklıklar bizzat yerinde tespit edilecek.

Vatandaşa kötü muamele eden çalışanlar hakkında inceleme başlatılacak. Gizli müşteriler sadece çalışanların davranışlarına değil kurumdaki görsel malzemelerin, tuvaletlerin kalite ve temizliğine de bakacak.

Vatandaşın direkt hizmet aldığı kamu kurumlarına şikâyet ve öneri kutuları yerleştirme zorunluluğu getirilecek. Kutulara atılan notlar günlük takip edilerek, kurumun eksiklerini objektif ölçme imkânı olacak.

Kamu kurumları da gizli müşteri kullanan şirketler gibi bu konuda uzmanlaşmış ajanslardan destek alacak.

Maliye'nin 36 milyar alacağı var


TORBA tasarının komisyon görüşmeleri uzayınca, borçlarını ödemek için yasanın çıkmasını bekleyen birçok şirketin hesapları e-haciz yolu ile bloke edilmişti.

Gelen tepkiler üzerine Maliye ve SGK yasa çıkıncaya kadar fiili olarak e-haizleri durdurdu.

Vergi borçluları listesine göre, en borçlu 7 bin mükellefin devlete yaklaşık 36 milyar lira borcu bulunuyor. Borçluların önemli bir bölümünün yapılandırmadan faydalanması bekleniyor.

İcraya 'torba' molası


Maliye ve SGK Torba Yasa tasarısı çıkana kadar icra uygulamasını askıya aldı

VERGİ, prim, elektrik, su borçlarını ödemek için "torba yasa"nın çıkmasını bekleyen esnaf ve büyük şirketler icradan kurtuldu. Maliye ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) mükelleflerin mağdur olmaması için e-hacizleri durdurdu.

Prim alacakları gecikme faizi ile birlikte 47 milyar liraya ulaşan SGK icra takiplerini beklemeye aldı. Yasa kapsamında prim, vergi ve diğer kamu alacakları yapılandırılarak mükelleflere taksit ve faizde kolaylık sağlanacak.

9 ŞUBAT'TA TAMAMLANACAK

Torba Yasa Kasarısı bugün Meclis Genel Kurulu'nda görüşülmeye başlayacak. Tasarının görüşmelerinin 9 Şubat'a kadar tamamlanması planlanıyor. 31 Aralık 2010'a kadar olan kamu borçlarının yapılandırılmasını öngören tasarıda 7'den 70'e herkesi ilgilendiren düzenlemeler yer alıyor.

Cezalarda indirim sağlanıyor. Yapılandırmadan faydalanacak vatandaşlar kredi kartı ile de ödeme yapabilecek

60 milyona hizmet veriyoruz

SGK Başkanı Emin Zararsız 60 milyona yakın vatandaşa hizmet verdiklerini belirterek, projeye ilişkin olarak"Özel sektörde yaygın olan bu uygulama, nerede işlerin yavaş gittiği, vatandaşa kötü muamele yapılıp yapılmadığı, geciktirme olup olmadığı konularını ölçme açısından önemli.

Böylece idarenin verdiği hizmetin kalitesi ölçülebiliyor" dedi. Vatandaş odaklı hizmetin öncelikleri olduğunu anlatan Zararsız, şöyle konuştu:

"Bunu yaşama geçirmek için elimizden geleni yapmak zorundayız. Sağlığını kaybetmiş, yakınını kaybetmiş, yaşlı bakıma muhtaç hale gelmiş insanları memnun etmeye çalışıyoruz.

Merkez ve taşra teşkilatlarımızda özel masalarla hizmet veriyoruz. Vatandaş memnuniyet araştırması konusunda Türkiye İstatistik Kurumu araştırma yapıyor."