300 bin asker herkese 3 ay askerlik

Askerlik süresi ve bedelli askerlik konusunda kamuoyu Genelkurmay Başkanı Org. Koşaner'in Başbakan Erdoğan'a verdiği brinfinge kilitlendi.

Giriş Tarihi 26 Ekim 2010, 00:00 Güncelleme 26 Ekim 2010, 13:05
300 bin asker herkese 3 ay askerlik

İÇİNDEKİLER

Koşaner'in sunumda asker ihtiyacına dayanak olarak mevcut Kırmızı Kitap'ı gösterdiği öğrenildi. Ancak Kırmızı Kitap yeniden yazılıyor.

Bir dönem savaşın eşiğine geldiğimiz Suriye tehdit olmaktan çıktı. Yunanistan ile -Özellikle son günlerdeki gelişmelerde teyit ediyor- buzlar çözülmek üzere. Yani Türkiye 'üç tarafı deniz dört tarafı düşman' konseptinden çıkıyor.

Böyle olunca da asker ihtiyacını yeniden ele almak kaçınılmaz. Ayrıca AB uyum programı çerçevesinde sınırlarda jandarma yerine sınır polisleri yer alacak. Jandarma'nın da şehir merkezlerinde kalan sorumluluk alanlarını kademeli olarak polise devri söz konusu. Hal böyle olunca da askerlikle ilgili kararında hemen bugünden yarına çıkması mümkün gözükmüyor.

Peki, sivil kanattaki hava ne?

Bugün'e göre, açıkçası bedelli konusu net değil ama 'eşit süreli askerlik' adı altında üniversite mezunlarıyla ilkokul mezunlarının 12 ay eşit süreli askerlik yapmasına sıcak bakılmıyor.

Hükümetin bu konudaki tavrı son şekli verilmese de 'Ordu profesyonelleşsin. 300 bin civarında maaşlı ve etkin bir yapıya dönüşsün. Fakat zorunlu askerlikte tamamen kalkmasın. 3 aylık gibi bir periyotla temel askerlik hizmeti verilsin' gibi. Bedelli konusunda ise 'adalet duygusunu zedelemeyecek bir formül' arayışı sürüyor.