Bugün seçim olsa.../ANKET

AK Parti'nin 45 ilde, referandum sonuçlarıyla ilgili olarak yarısı kadın yarısı erkek 69 bin kişi üzerinde yaptığı araştırma ilginç sonuçlara ulaştı.

Giriş Tarihi 18 Ekim 2010, 00:00 Güncelleme 18 Ekim 2010, 14:39
Bugün seçim olsa.../ANKET

İÇİNDEKİLER

Ak Parti'nin Kızılcahamam'da yapılan istişare toplantısında değerlendirilen, AK Parti'nin "Sahil Raporu", daha sonra internet sitesinde yayımlanarak, kamuoyuyla da paylaşıldı. ANAR ve Pollmark'a yaptırılan "Türkiye Geneli Referandum Algı Araştırması"nda, toplam 69 bin 300 kişiye soru yöneltildi. Araştırmadan çıkan çarpıcı sonuçlar şöyle:

* MHP'NİN YÜZDE 64'Ü "HAYIR" DEDİ: 29 Mart tercihine göre AK Parti ve CHP seçmenlerinin davranışlarının birbirinin "Ayna görüntüsü" olduğu belirtildi. 29 Mart'ta MHP'ye oy veren seçmenlerin yüzde 22.7'si "Evet", yüzde 64'ü ise "Hayır" dedi. En fazla Kuzeydoğu Anadolu, Batı Karadeniz ve iç Anadolu'da MHP seçmeni "evet" oyu verdi.

* EVET DİYEN 5 KİŞİDEN 4'Ü AKP'Lİ: "Evet" diyen 5 kişiden 4'ü, bugün seçim olması durumunda AKP'ye oy vereceklerini söyledi. "Evet" oyu veren 10 kişiden 1'inin ise parti konusunda kararsız olduğu ortaya çıktı.

* CHP VE MHP'LİLER KOPTU: Bazı CHP ve MHP'liler partilerinden koparak, AKP'ye yöneldiler.

* ERGENEKON ETKİLİ OLDU: "Evet"çi blokun oluşmasında en büyük katkının hükümetin uluslararası alandaki başarıları ve vizyonu olduğu görüldü. Bunu Ergenekon ve cuntalarla mücadelesindeki başarısı ile temel hak ve özgürlükleri güvence altına alan politikaları takip etti.(Hükümetin uluslararası alandaki başarıları (Yüzde 87,3), Ergenekon ve cuntalarla mücadele (80,8), Temel hak ve özgürlüklerin güvence altına alınması (77,2), ülke ekonomisinin gelişmesi ve refahın artması (74.4), Anayasa paketinin demokrasi ve hak, özgürlükleri geliştirmesi (yüzde 72), Açılım (milli kardeşlik ve birlik projesi) yüzde 62, 4.)

* AKDENİZ'İ "AÇILIM" ETKİLEDİ: Akdeniz bölgesinde 'hayır' oylarında en etkili faktörler hükümetin dış politikası, çetelerle mücadele ve demokratik açılım oldu. Akdeniz seçmeni üzerinde yaşam tarzıyla ilgili kaygıların sınırlı olduğu belirlendi.

* EGE "KOMPLO" TEORİLERİNDEN ETKİLENDİ: Ege bölgesi ekonomik sorunların yanı sıra muhalefet cephesinin ürettiği komplo teorilerinden en çok etkilenen bölge oldu. Test edilen tartışmalı konuların tamamı hayır üzerinde etkili oldu.

* BATI MARMARA 'YAŞAM TARZI' DEDİ: Bu bölgede de ekonomik sorunların yanı sıra Anayasa paketinin ve yaşam tarzına yönelik sözde endişelerin etkisinin kısıtlı olduğu belirtildi. Ülkenin Batı'nın günüdüme girmesi ve muhalefetin üzerinde baskı kurulduğu ve açılım politikasının ülkeyi bölünmenin eşiğine getirdiği endişeler "hayır" üzerinde etkili oldu.

'HAYIR' nedenleri

Türkiye'nin batının güdümüne girmesi- eksenin Doğu'ya kayması: % 82,9

Hükümetin işsizlik yoksullukla mücadelede başırısızlığı: % 76,3

Hükümetin muhalefeti ve vatanseverleri baskıyla sindirdiği algısı: % 73,1

Anayasa paketinin AKP sivil diktatörlüğüne zemin hazırladığı algısı: % 70,4

Laik yaşam tarzına yönelik tehdit ve baskıların arttığı algısı: % 66

Kürt açılımı ve PKK'ya taviz verildiği, bölünme algısı: % 62,5

Rapora göre bugün seçim olsa

AK Parti: %45,9
CHP: %26,1
MHP: %12,8
BDP: %6,3
SP: %2,9
DP: %2,1
BBP: %1
DSP: %0,9