Pratik ve lezzetli zerde tatlısı nasıl yapılır?

Eskilerden bu yana pişirilen zerde tatlısının tarifi oldukça merak ediliyor. Sarı rengiyle dikkat çeken Zerde'nin pratik yapılışını sizler için derledik.

author-1
takvim.com.tr
ÖNCEKİ RESİMLER İÇİN TIKLAYINIZ
Pratik ve lezzetli zerde tatlısı nasıl yapılır?

15.yüzyılda görülen tatlılardan biri olan zerde, günümüzde de önemli dini günlerde, düğün ve sünnetlerde pişirilen bir tatlı olmuştur.

Pratik ve lezzetli zerde tatlısı nasıl yapılır?

15.yüzyıl tatlılarından olan zerde, o dönem çok tüketilmiş, yıllar geçtikçe tatlıların çeşitliliğinin artmasından olsa gerek son dönemlerde pek fazla pişirilmemiştir. Ancak her dönem düğün dernek, sünnet, şenlik ve ziyafetlerin olmazsa olmazı kabul edilen zerde günümüze kadar gelebilmiştir.

Pratik ve lezzetli zerde tatlısı nasıl yapılır?

İstanbul'da pek olmasa da Anadolu'da hala zerde en gözde ikram olarak yerini korumaktadır. Osmanlı döneminde fakirlere dağıtılan yemeklerin yanında tatlı olarak zerde de verilmiştir.

Pratik ve lezzetli zerde tatlısı nasıl yapılır?

Zerdenin geçmişten günümüze önemli dini günlerde, düğünlerde ve sünnet törenlerinde dağıtılması gelenek haline gelmiştir. "Zer" Farsça altın anlamına gelir. Safranın bu tatlıya rengini vermesinden dolayı adı zerde olmuştur.

Pratik ve lezzetli zerde tatlısı nasıl yapılır?

-10 çorba kaşığı pirinç
-3,5 çorba kaşığı mısır nişastası (suyla açılmış)
-2 çorba kaşığı gül suyu

Pratik ve lezzetli zerde tatlısı nasıl yapılır?

-10 su bardağı su
-1 su bardağı toz şeker
-1 tutam safran veya zerdeçal (2 kaşık suda rengi çıkana kadar bekletin)

Pratik ve lezzetli zerde tatlısı nasıl yapılır?

Üstü için:
-1 çorba kaşığı hafif sotelenmiş dolmalık fıstık
-1 çorba kaşığı kuş üzümü (suda bekletilmiş ve ayıklanmış)

Pratik ve lezzetli zerde tatlısı nasıl yapılır?

Yapılışı:
Bir tencereye pirinci ve suyu koyun, pirinçler iyice yumuşayana kadar pişirin. Daha sonra şekeri, açılmış nişastayı karıştıra karıştıra koyun. Biraz pişince safranı ve gül suyunu koyup 1-2 taşım kaynadıktan sonra altını kısın.

Pratik ve lezzetli zerde tatlısı nasıl yapılır?

5 dakika daha pişirin. Sonra kaselere koyun, üzerine dolmalık fıstık ve kuş üzümü serpip soğuduktan sonra servis yapın.

Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. Yayınları/İstanbul'un 100 Lezzeti-Nilgün Tatlı