Kelle paça çorbasının faydaları nelerdir? Pratik kelle paça çorbası tarifi
Kelle paça çorbasının besleyici özelliği dillere destandır. İçerisindeki vitamin ve minerallerle özellikle hastalık dönemlerinde bağışıklığı kuvvetlendirmek için tüketilir. Peki kelle paça çorbası nasıl yapılır, faydaları nelerdir?
Kelle paça çorbasının besleyici özelliği dillere destandır. İçerisindeki vitamin ve minerallerle özellikle hastalık dönemlerinde bağışıklığı kuvvetlendirmek için tüketilir. Peki kelle paça çorbası nasıl yapılır, faydaları nelerdir?
Paça, İstanbul mutfağında çok itibar görmüş bir yemektir. Bu nedenle Mısır Çarşısı'nın bir kapısına "Paçacılar Kapısı" denmiştir. Geçmiş dönemlerde düğünlerde paça çorbası ikram edilmiştir.
İstanbul mutfağında, paçadan sadece kelle paça çorbası değil işkembeli paça, paça böreği, sirkeli paça, paça yahnisi, terbiyeli paça, paça dolması, paça dondurması gibi yemekler de yapılmıştır. Paça ve dondurma birlikte düşünülemese de bu türü ile paça İstanbul mutfağına özgü bir yemek olarak mutfaklarda yerini almıştır.
Paça içerisine yumurta akı konup kaynatılır, daha sonra jöle kıvamını alınca bıçakla baklava şeklinde kesilip kar dolu sinilerin üzerine oturtulur. Üzerine arzuya göre tarçın ve limon suyu konup ikram edilir ve sıcak havalarda tüketilirdi. "Beykoz Paça Dondurması" İstanbul'un en meşhur paça dondurması olmuştur.
KELLE PAÇA ÇORBASI FAYDALARI
Fatih Sultan Mehmet'in de sofrasında bolca tüketilen kelle paça Sultanların sofrasından eksik olmamıştır. II. Mahmut döneminde çorbaların baş tacı olan kelle paça günümüzde de itibarını korumaktadır. Sakatatlar sınıfında yer alan paça özellikle gelişme çağındaki çocuklar için son derece faydalıdır. Özellikle kemik gelişiminde, vücudun kan yapmasına yardımcı olur, mineral, fosfor, demir, B2, kalsiyum, protein vb. içerdiği için uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir.