İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, Bakırköy'deki Baruthane Millet Bahçesi'nin, 59 bin 719 metrekare bir alan olduğunu ve 8 Kasım'da alandaki çalışmaların bitirileceğini belirterek, "Alan içerisindeki baruthane binaları ve çevre duvarları tescilli tarihi binalar. Bu tescilli binalar da Anıtlar Kurulu'nda proje onayından sonra, Millet Bahçesi'nin içerisinde halkımızın kullanımında olacak." dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal ve Toplu Konut İdaresi Başkanı Ergün Turan, içerisinde tarihi binaların yer aldığı ve millet bahçesi yapılacak Baruthane alanındaki çalışmaları inceledi.
Projeyle ilgili basın mensuplarını bilgilendiren Uysal, Baruthane'nin Osmanlı'nın son dönemlerinde önemli bir yer olduğunu ederek, bölgenin tarihiyle ilgili bilgi verdi.
Osmanlı döneminde barut üretilen Baruthane binasının, 1980-1990 yıllarında da kullanıldığını dile getiren Uysal, bölgenin İstanbulluların kullanımına açılması amacıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve TOKİ arasında protokol yapıldığını söyledi.
Turizm alanı olan binanın bulunduğu yerin TOKİ'ye geçtikten sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne devredildiğini anlatan Uysal, alanda millet bahçesi yapılacağını kaydetti.
Uysal, yapılacak millet bahçesiyle Baruthane'nin yeşil ve turizm alanı olarak, vatandaşların turist gibi değil de kendi malı gibi gezebilecekleri bir yere dönüştüğünü kaydetti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı üzerine Türkiye'nin bütün bölgelerinde millet bahçeleri yapıldığını anlatan Uysal, "Cumhurbaşkanımızın kaldırılacak olan Atatürk Havalimanı'nın yerinin ve buranın yeşil alan olarak korunması talimatından sonra, biz de yeşil ve park olarak düzenlenen alanı millet bahçesi şeklinde planladık. Burası, millet bahçeleri arasında ilk yüz günlük programa giren millet bahçelerinden birisi oldu." diye konuştu.
"Alan içerisindeki tescilli tarihi binalar"
Uysal, Baruthane Millet Bahçesi olarak yapılacak alanın 59 bin 719 metrekare ve içerisindeki baruthane binaları ve çevre duvarlarının tarihi tescilli yapılar olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
"Bu tescilli binalar da Anıtlar Kurulu'nda proje onayından sonra, millet bahçesinin içerisinde halkımızın kullanımında olacak. İçeriğiyle ilgili Anıtlar Kuruluyla, uzmanlarla görüşüyoruz. Tarihi mekanların da restorasyonu yapılarak milletin hizmetine sunulacak. O dönemde baruthaneye ziyarete gelen padişahlar, yetkililer bitişikteki kuleye çıkıp denetleme yaparak, etrafı seyrettikleri bir yer. Bu kule de restorasyondan sonra, Anıtlar Kurulu'nun onayladığı şekliyle halkın kullanımına açılacak."
Uysal, millet bahçesindeki ağaçların da bu coğrafyaya uygun olacağını dile getirerek, şöyle konuştu:
"Burada yaklaşık 550 civarında ağaç olacak. Sahilde bir yürüyüş yolu yapılacak. Çocuk parklarında da hiçbir şekliyle beton demir aksamı olmadan ahşap çocuk oyun grupları bulunacak. Alanda kaykay pisti de yer alacak."
Uysal, belediye olarak İstanbul'un her tarafında bisiklet kullanımına yönelik çalışmalar yaptıklarını ifade ederek, bisiklet yolları ile bisiklet parkları kurduklarını aktardı.
İlk yaptıkları millet bahçesinin bu alan olduğunu ifade eden Uysal, şunları kaydetti: