Hangi bitki hangi derde deva

Çoğu zaman farkına bile varmadığımız otlar, yetiştirdiğimiz veya doğadan topladığımız aromatik bitkiler birilerinin, bizlerin haya-tında nasıl bir önem taşıyor? İşte Anadolu'nun yenen otları:

ACI BAKLA Baklagillerden olup yassı başlı, ortası oyuk, tadı acı bir bitkidir. Bahçelerde ve bostanlarda yetişir. Buna Yahudi baklası veya mısır baklası da denir. Özellikleri; Acıbakla ısıtıcı ve kurutucu olup hazmı zordur. Su içine normal şekilde bırakılıp biraz bekletildikten veya kaynatılıp acılığı giderildikten sonra yenilir. Gıdası iyi değildir. Acı bakla gıda olmaktan daha çok, ilaç olma özeliğine sahibidir. En iyisi taze, beyaz, büyük ve ağır olanıdır. Parlatıcı ve çözümleyici özelliğe sahibidir. Dıştan lapası göbek üzerine vurulursa bağırsak kurtlarını öldürür, bal ile beraber yenilirse, yine aynı etkiyi yapar. Sirke ile karıştırılarak içilmesi de böyledir. Acı baklanın kaynatılmış suyu dahi haşereleri, böcekleri, sinek ve sivrisinekleri öldürür. Acı baklanın suyu, dıştan sürüldüğü zaman vücuttaki sivilcelere, uyuz ve alaca hastalıklarına, çilliğe, habis yaralara karşı faydalıdır. Acı bakla, adet kanamasını ve idrarı çoğaltır. Ağız yoluyla içildiği zaman ise cenini düşürür ve ölmüş cenini dışarı atar. Acı baklanın tozu, cildi temizler ve ciltteki darp yaralarının meydana getirdiği izleri iyileştirir. Acı baklanın unu, arpa unu ile beraber karıştırılarak merhem yapılırsa, çıbanlara ve çıban ağrılarına karşı faydalıdır. Acı bakla bal veya sirke ile kaynatıldığı zaman, karaciğer ve dalak gözenekleri tıkanıklığını giderir. Dalak ve karaciğer sertliğine karşı da faydalıdır.
AKYILDIZ OTU Akyıldız soğanı Ornithogalum türlerinin ortak adıdır. Diğer isimleri köpek soğanı ve tükrük otudur. Çok yıllık otsu bir bitkidir. Bu türle 20-30 cm boyuna kadar çıkabilirler. Çiçekleri gövdenin ucunda ve beyaz renklidir. Anadolu'da 30 a yakın türü bulunmaktadır. Akyıldız soğanının kullanımı Akyıldız soğanı ( köpek otu ) eski romadan beri özellikle çıbanlar ve sivilceler için kullanılır. Ayırıca kusturucu etkisi de vardır. Fakat zehirli olduğundan dahili kullanımı tavsiye edilmez. Anadolu'da bu türlerin yaprakları sebze olarak kullanılmaktadır. Akyıldız soğanı nasıl kullanılır? Akyıldız soğanının yumruları çıbanlar ve sivilceler için kullanılır. Bu soğanlar ister taze ve istenirse pişmiş olarak çıban üzerine sarılır ve çıbanın olgunlaşıp açılması sağlanır.
BAMBUL OTU, (BOYA - SIĞIL OTU) 50 santime kadar uzayan boyları, yumuşak tüyleri, gövdesi dik, dalları sık, beyaza dönük yeşil renkli yaprağı olan bir sene dayanan otsu bitkilerdendir. Ufak salkımlar halinde çiçekleri bulunmaktadır. Bitkinin özünden çıkarılan su Siğillere uygulanarak, Siğilleri geçirmesi sayesinde ismini buradan almıştır. Tohumdan üreyen bir bitki çeşididir. Doğada kendiliğinden yetişmektedir fakat güzel beyaz renkli içekleri sayesinde süs bitkisi olarak ta yetiştirilir. Zehirli olan sinoglosin alkaloiti isimli madde Siğil otunun tümün de en yoğun olarak ta köklerinde ve tohumundadır. Bu zehirli madde sayesinde hayvanlar tarafından yenilmemektedir. Siğil Otu’nun Yararları (Faydaları) •Siğil otu Siğilleri geçirmekte oldukça faydalı olup ismini de buradan almaktadır. •Yılan sokmaları ile Akrep sokmalarına karşıda etkili bir bitkidir Siğil otu. •Siğil otu ateşlenmelerde ateşi düşürür. •Safranın artmasını sağlamaktadır Siğil otu. •Mide ağrılarına da iyi gelmektedir Siğil otu. •Siğil otu Hemoroid ağrısına da iyi gelir •Aynı zamanda Siğil otu kan temizleyicidir. Siğil Otu’nun Zararları Siğil otu bünyesinde zehir barındıran bir bitki olduğu için dikkatli kullanılmalıdır. Siğil Otu’nun Kullanımı Siğil otunun körpe yapraklarını ezip Siğil ya da nasırların veya sorunlu olan bölgelerin üzerine sararak tedavi edebilirsiniz.
BİBERİYE Biberiye birçok çeşitli durumlarda kullanılabilir : Evde kullanımı : Taze dallı biberiyeyi bir odanın serin bir yerde saklayın. 2 bardak suda bir avuç dolusu biberiyeyi 10 dakika kaynatın. Banyo ve mutfak temizleyicisi olarak mikrop öldürücü bir solüsyondur. Dekoratif olarak kullanımı : Biberiye dallarının güzel kokulu bir gövdesi vardır. Halkalar halinde örülüp çelenk olarak süslenir. Yemeklik olarak kullanımı : Çiçeklerini, kristalize etmek ve süslemek için salataya karıştırılabilirsiniz. Meyve püresine 450 gr şekeri krema ile karıştırıp biberiyeyi ekleyin. Yaprakları idareli bir şekilde katılarak ekmeği de içeren ve fasulye ya da kek olarak da geniş bir yiyecek alanında kullanılabilir. Biberiyeyi pişmiş patateslere lezzet vermek ve yağını da sebzelere tat vermek için kullanın. Pratik olarak kullanımı : Yaprakları soyulduğunda, barbeküye güzel bir koku vermek için biberiye dalları ateşte yakılır. İlaç olarak kullanımı : Kan dolaşımını hareketlendirir, ağrıları dindirir ve tatbiki olarak kan yapar. Yağın sindirimine yardımcı olur. Eklem ve romatizma ağrılarına iyi gelir. Gargara yapılarak kullanıldığında mikropları öldürücüdür. SERİN HAVALARDA Yorgunluk, depresyon ve güçsüzlük için idealdir. Serin havalarda, kan dolaşımını güçlendirir, sindirimi hareketlendirir, üşütme, nezle, soğuk algınlığı belirtileri ve romatizmaya karşın iyi bir tedavi edicidir. Buz torbası ya da ılık havlulara nazaran, baş ağrıları için çok daha fazla yararlıdır. Mahsul, yıl boyunca taze kalır. tentür ya da demlenerek alınır. BİBERİYE YAPRAĞI Biberiye, eklem ağrısı, kas ağrısı, iştah kaybı gibi küçük sindirim problemleri, hafif bulantı ve mide gazı tedavilerinde kullanılır. Biberiye yaprakları, çeşitli maddeler içerir. Bakteri öldürücüdür, sindirimi kolaylaştırır ve bağırsak bölgesini rahatlatır. Dahilen tentür ya da çay gibi, içecek olarak alınır. Biberiye yaprakları, sıkılarak uygulanabilir veya sıcak su içine bırakılarak ıslatılabilir ve yapraklar bükülerek de kullanılabilir. BİBERİYE YAĞI Biberiye yağı cilde uygulandığında, cilt yüzeyindeki kan akışını arttırır. Dozaj kullanımı tavsiyesi Çay Sindirim problemleri için, bir çay kaşığı kurutulmuş biberiye yaprağı 1 fincan suda 10 dakika kaynatılıp demlenir. Yemeklerden önce bir fincan; günde 3 fincan kadar içilir. Yağ/Krem Eklem ya da kas ağrıları için zaruri olarak yağından az bir damla sürülür veya standardize olarak içeriğindeki kreminin yüzde 6 – 10’ u kadar rahatsız olan bölgeye günde 4 kez ovalayarak sürülür. Sıvı haldeki özü Günde 3 kez yemeklerden önce yarım çay kaşığı ya da paketinin üzerindeki talimata uygun olarak alınır. Tentürler Günde 3 defa yemeklerden önce bir çay kaşığı kadar alınır ya da paketinin üzerindeki talimata uygun olarak kullanılır. Tenkit ve uyarılar : Biberiye yağını dahilen KULLANMAYINIZ. Biberiye yaprakları çocuklarda ishale neden olabilir. Orta dereceli şeker hastaları biberiye yağı haricindekileri korkusuzca kullanabilir; yağı ciltte kaşıntı yapabilir.
BOĞA DİKENİ Karin bölgesinde su toplanmasi, üremi, nefrit sancilari, idrar sistemi rahatsizliklarinda kullanilir. Sinir spazmina, sinirlerin çekilip büzülmesine karsi çok iyidir.Yapragi ve kökü beraber kaynatilip içilirse meme felcini önler. Kas tutulmalarinda ve kramplarda, kramp çözücü olarak kullanilir. Boga dikeni, afrodizyak ve istah arttirici özellikleri nedeniyle korumaya alinmis tibbi bir bitkidir. Kullanilisi : 2 çorba kasigi kök veya sap 0,5 litre suda 5 dakika kaynatilir. Süzüldükten sonra günde 4 defa yemeklerden önce içilir.
DİĞER GALERİLER