Fava nedir? Lezzeti ile ünlü fava nasıl yapılır?
Bakla ezmesi olarak da bilinen fava özellikle meze olarak tercih edilen lezzetlerden biridir. Girit yöresine özgü olan fava lezzeti günümüzde de çok sık yapılmaktadır. Sofralarda güzel bir sunum yaratan, pratik fava tarifini sizler için derledik.
Malzemeler:
-2 su bardağı kuru bakla (akşamdan ıslatılmış suyu süzülmüş)
-1 adet kabukları ayıklanmış tüm soğan
-1 tatlı kaşığı toz şeker
-3 su bardağı un
-yeterince tuz ve arzuya göre karabiber
Yapılışı:
Islanmış baklaları süzüp tencereye koyun, içine tüm soğan koyun, yeterince su ve tuz ilave edin. Kaynadıkça baklaların iyice ezilmesi için sıcak su koyun. Koyu boza kıvamına gelince içindeki tüm soğanı çıkarın, blenderla veya telle süzün, tabaklara koyun. Üzerine bolca zeytinyağı dökün ve iyice katılaşınca servis yapın.
Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. Yayınları/İstanbul'un 100 Lezzeti-Nilgün Tatlı