Döner kebap nasıl yapılır? Pratik ve lezzetli döner kebap tarifi
Saray dönemlerinden günümüze kadar ulaşan lezzetlerden biri döner kebaptır. Lezzetinin güzelliği kadar yapılışı da bir o kadar özen ister. Döner kebap yemeğinin eskilerden günümüze nasıl ulaştığını haberimizde bulabilirsiniz.
Saray dönemlerinden günümüze kadar ulaşan lezzetlerden biri döner kebaptır. Lezzetinin güzelliği kadar yapılışı da bir o kadar özen ister. Döner kebap yemeğinin eskilerden günümüze nasıl ulaştığını haberimizde bulabilirsiniz.
DÖNER KEBAP YEMEĞİNİN TARİHÇESİ
Döner kebap incelik ve sabır isteyen özel bir İstanbul lezzetidir. 1850'li yıllarda İstanbul'da döner kebap yapan dükkanların fotoğraflarını görmekte ancak 19. Yüzyıla kadar bu yemeğin tarifine pek rastlamamaktayız.
Saray döneminden günümüze gelen mutfak ekipmanlarına baktığımızda döner çevirme vb. aparatları da göremediğimizden, bu yemeğin ateş üzerinde yatay olarak döndürülerek yapıldığı sonucunu çıkarmaktayız.
Saray mutfağında kuzu çevirme ateş üzerinde yatay çevirme olarak söylenen bu kebabın zaman içerisinde yanmaması için sürekli döndürüldüğünden adının döner kebap olarak değiştiğini söylemek mümkündür.
İstanbul'da eski dönem döner ustaları, gayet hassas ve işinin ehliydi. Dönerler 20-30 kilodan fazla konmaz, azar azar yapılır ve taze olarak satışa sunulurdu. Günümüzde ise dönerlere, akşama kadar idare edecek şekilde 200-250 kg etin konduğu hatta LPG, doğalgaz ya da elektrikle çalışan ocaklarda piştiği, bu da eski inceliğin ve damak zevkimizin bozulduğunu göstermektedir.