Lezzetiyle Mehmet şef bile kaşık atacak! Bu sütlaç tarifi püf noktalarıyla, kıvamıyla tadına bakanları büyüleyecek.. Kaynananızı çatlatacak sütlaç tarifi!

Sütlaç için verdiğimiz püf noktalar sayesinde Mehmet Şef bile kaşık atacak! Kıvamıyla lezzetiyle baş döndürecek sütlaç tarifini sizler için derledik.

Giriş Tarihi:
Takvim Logo

Sütlü tatlıların en sevileni Türkiye'De sofralarda sık sık yer alan sütlaç oldukça kolay hazırlanan tatlılar arasında yer alıyor. Fakat ufak püf noktalarına dikkat ederek kaynananızı bile sütlacınıza hayran bırakabilirsiniz. Kıvamıyla, priinciyle mükemmel bir oran yakalatacak sütlaç tarifini sizler için hazırladık. İşte sütlaç püf noktaları ve tüm detaylar....

Takvim Logo

FIRIN SÜTLAÇ NASIL YAPILIR?

Malzemeler

1 litre süt
1 çay bardağı pirinç (aida)
1,5 su bardağı su (pirinci haşlamak için)
1 su bardağı şeker

Sübye malzemeleri

1 yumurta sarısı
3 yemek kaşığı mısır nişastası
1 paket vanilya
1 su bardağı soğuk süt veya su

Takvim Logo

Öncelikle pirinci su ile haşlayın ve suyu bittikten sonra üzerine 1 litre yani 5 su bardağı kadar süt ilave edin, kaynatın. Bu aşamada sübyeyi bir kasede çırpın. İyice çırpılmasına özen gösterin. Kaynamış olan sütün üzerine önce sübyeyi ilave edin. Daha sonra kıvamını beğendiyseniz, şekeri ekleyin. Bir taşım kaynattıktan sonra ocaktan alıp güveçlere bölüştürün. Son olarak fırın tepsisine dizmiş olduğunuz güveçlerin altına soğuk suyu, bir parmak kadar doldurup fırının en üst rafına koyun. Sadece üst ayar açık olacak şekilde 250 derecede üzerini kızartın ve fırından alın.

Takvim Logo

FIRINDA SÜTLACIN ÜSTÜ KIZARMASI İÇİN NE YAPMALI

Fırın sütlacın en önemli püf noktası, güveç kaplara sütlacı aldıktan sonra, taşırmadan üstünü kızartmaktır. Bunun için birkaç püf noktası vardır ve bunlara dikkat etmek gerekir.

Öncelikle fırının sadece üst kısmı açılmalıdır ve tepsi en üst rafa konmalıdır. Tepsiye güveçleri dizdikten sonra bir iki parmak kadar soğuk su ilave edilmelidir. Suyun soğuk olmasının sebebi; sütlaçların alttan kaynamaması, buharıyla çatlamasını önlemesi ve sütlacı kaynatmadan sadece kızarmasını sağlaması içindir. Eğer fırın içinde istemiyorsanız pürmüz kullanarak da sütlaçların üzerini kızartabilirsiniz

Takvim Logo

1 LİTRE SÜTE NE KADAR PİRİNÇ KONUR?

Sütlaç yaparken 1 litre süt için bir çay bardağı pirinç gerekir. Bu ölçü birebir pastane ölçüsüdür.

Çiğ pirinci bir aida bardağı ayırıp, iyice nişastasından arındırarak yıkayın. Bir buçuk iki su bardağı suyla suyunu çekene kadar haşlayın. Eğer kıvamını çok sıvı ya da sütlü istemiyorsanız biraz daha katılaştırmak için bir buçuk çay bardağı pirinç kullanabilirsiniz.

Takvim Logo

LEZZETLİ SÜTLACIN SIRRI NEDİR?

Sütlaç tatlısı yapmaya başlarken tencereye mutlaka önce suyu ilave etmek gerekiyor. Eğer bunun aksine tencereye önce pirinçleri alıp daha sonra üzerine su eklerseniz sütlacın istenen lezzeti yakalaması zorlaşacaktır. Dolayısıyla tencereye önce suyu ilave edin ve güzelce kaynatın.

Takvim Logo

SÜTLAÇ YAPMANIN PÜF NOKTALARI NELERDİR?

Sütlaç yaparken pirinci önce su, sonra sütle pişirmelisiniz. Sütü eklemeden önce pirinçlerin suyu iyice çektiğine de emin olmalısınız. Dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta da sütün soğuk olması. Sütlacın kıvamının iyi olması için soğuk sütten şaşmayın.

Takvim Logo

SÜTLACIN YÜZÜ NASIL BURUŞUR?

Sütlaçların üzeri nasıl buruşuk oluyor diye soranlar oluyor. Kaselere koyup soğuduktan sonra üzerine streç film geçirin. Buzdolabına o şekilde kaldırın. Ertesi gün sütlaçların üzeri buruş buruş olacaktır.

Takvim Logo

LEZZETLİ BİR SÜTLAÇ NASIL YAPILIR?

Sütlaç yaparken pirinci önce suda haşlamak en önemli püf noktalarından biri. Daha sonra sütlü karışıma ekleyip kıvam alıncaya kadar pişirilir. Süt ile pişirirken kullandığınız sütün soğuk olması da bir diğer püf noktası. Sütlacın kıvamının iyi olmasını sağlayan şey soğuk süt kullanılmasıdır.

Takvim Logo

SÜTLAÇ YAPARKEN SÜREKLİ KARIŞTIRILIR MI?

Sütlaç yapımında en çok dikkat edilecek konu kaynarken mutlaka ara ara karıştırmaktır. Zira sütlü bir tatlı olduğundan çok kolay dibi tutar ve tadı bozulur. Sütlaç yapımında püf noktalardan biri de pirincin piştikten sonra yıkanma işlemidir.

Takvim Logo

SÜTLAÇ FANLI MI PİŞER FANSIZ MI?

İstediğimiz kıvamda kızaran sütlaçları fırından çıkarıp soğumaya bırakıyoruz. NOT: Burada fırını alt- üst veya fan ile ( hamur işi-yemek pişirme ayarları ile) çalıştırmayın. O zaman sütlaç yemek gibi pişer, kabarır taşar, suyunu çeker.

Takvim Logo

SÜTLACA NEDEN YUMURTA KONUR?

Sütlacınızı hazırlarken hem kıvamının çok daha kolay tutması için hem de üzerinin nar gibi kızarması için pişirme aşamasındayken içerisine yumurta sarısı ilave edebilirsiniz.

Takvim Logo

SÜTLACA NEDEN TUZ ATILIR?

Sütlaca tuz, sütlacın tadını dengelemek için (eser miktarda) atılır. Nişasta kullanımadan yapılan sütlaca tuz ilave edilmezse, sütlacın tadı dengesiz olur. Çoğu damak bu tat dengesizliğini fark eder.

Takvim Logo

SÜTLACA TUZ NE ZAMAN ATILIR?

Pirinçler 2 su bardağı suyun içinde 10 dakika kısık ateşte pişirilir. Suyunu çeken pirinçlerin üzerine süt ilave edilir. Pirinçler yumuşayana kadar pişirilir, tuzu ilave edilir. Sıcakken kaselere paylaştırılır.

Takvim Logo

SÜTLAÇ PİŞTİKTEN SONRA DOLABA KONUR MU?

Fırında önce kabarıyor sonra kızarmaya başlıyor. Pişen sütlacı tepsiden alıp önce dışarda soğuyana dek bekletelim sonra buzdolabına koyalım. Üzerini streçle kapatalım. İkram yaparken süsleyelim.

Takvim Logo

KÖY USULÜ SÜTLAÇ NASIL YAPILIR?

1. 5 kilo kaynamış köy sütüne yıkanıp süzülmüş pirinç eklenir karıştırılır. Ara sıra karıştırarak kısık ateşte şişip iyice patlayana kadar pişirilir. 2 paket vanilya ve şeker eklenip karıştırılır. Bu şekilde şeker eriyip özleşene kadar 5 dakika kısıkta kaynatılır.

Takvim Logo

SÜTLAÇ KAÇ SAAT DİNLENMELİ?

2-3 saat dinlenmeye bırakıyoruz. Dinlenmenin ardından kepçeyle pirinçleri fazla ezmeden karıştırarak kaselere eşit miktarda paylaştırıyoruz. Ilıdıktan sonra dolaba kaldırıp bir gece dinlendirirsek daha lezzetli olacaktır.

Takvim Logo

SÜTLAÇ NE KADAR KAYNAR?

Pirinç 3 fincan suyla suyunu çekene kadar haşlanır, süte eklenir. Süt kaynamaya başladıktan 20 dakika sonra şeker ve vanilya ilave edilir. 15 dakika da şekerle kaynatılır. Kısık ateşte ve arada karıştırarak kaynatın, taşabilir.