Her biri kendi döneminde iz bırakan Osmanlı padişahları, sadece siyasi ve askeri yönden değil, yemek kültürüyle de dikkat çekiyor. Birbirinden zengin damak tatlarına sahip olan padişahların tercih ettikleri yemekler, dönemin normlarına meydan okurcasına çeşitlilik göstermiştir. İşte, padişahların göz kamaştıran favori yemekleri...
FATİH SULTAN MEHMET'İN EN SEVDİĞİ YEMEK NEYDİ?
Bizans İmparatorluğu'na son veren Fatih Sultan Mehmet'in deniz ürünlerine olan düşkünlüğü dikkat çekiciydi. Sarayına istakoz bile getirten Fatih Sultan Mehmet, istiridye, karides, kurutulmuş balık, yılan balığı gibi deniz ürünlerini de severdi. Kekikli yılan balığı ise sık sık sofrada yer alırdı. Kestaneli bulgur pilavı, kavunlu zerde, havyar, kuşbaşı etle yapılan ekşili çorba, tandır kebabı, mendene gibi yemekler de Fatih Sultan Mehmet'in favori yemekleri arasındadır.
Mantı da Fatih Sultan Mehmet'in sofrasında en çok yer alan yemeklerden birisiydi. Kabuniye ve mutancana gibi kadim yemekler sık sık yaptırıldı. Fatih Sultan Mehmet'in sabah kahvaltısında bile soğanlı, sarımsaklı, sirkeli balık yediği rivayet edilmekte ve kahvaltıda paça çorbası içtiği söylenmektedir.
SULTAN 2. ABDÜLHAMİD'İN EN SEVDİĞİ YEMEK NEYDİ?
Sultan 2. Abdülhamid'in favori yemeği soğanlı yumurtaydı. Yapılışı yaklaşık 3,5 saat süren bu yemeğin püf noktası ise bol soğan ve bol çeşnidir.
Sultan 2. Abdülhamid normal zamanlarda sade yemekleri tercih etmekteydi.