Bu yöntemi 40 yıllık ev hanımları bile bilmiyor! Yumurta soyarken hayattan soğuyanlara gelsin!

Yumurta soyma yöntemleri en merak edilenler arasında yer alıyor. Siz de lezzetine doyamadığınız ve sağlık deposu yumurtaları kolay bir şekilde soymak istiyorsanız bu ipuçlarına göz atın. İşte yumurta soymanın bilinmeyen püf noktaları...

Giriş Tarihi: Güncelleme Tarihi:
Takvim Logo

Kahvaltının vazgeçilmez besini yumurtayı bu yöntemle 10 saniyede soyabilirsiniz. Siz de yumurta yemeyi seviyor fakat soyarken işkence yaşadığınızı düşünüyorsanız ev hanımlarının bile bilmediği bu yöntemi deneyebilirsiniz. İşte yumurta soymanın en kolay hali...

Takvim Logo

KAŞIKLA YUMURTA SOYMA

Yumurtanın sivri olmayan ucunu kırıp açılan boşluktan kabukla beyaz arasına bir kaşık soktuğunuz bu yöntemle 10 saniyede olmasa da 20-25 saniyede yumurta soymanız mümkün. Ancak kaşığı araya soktuğunuzda yumurtanın beyazı zedelenebilir ya da kopabilir.

Takvim Logo

ÜFLEYEREK YUMURTA SOYMA

Yumurtanın sivri olmayan ucunu soyduktan sonra sivri ucu da biraz soyuyor ardından yumurtayı avucunuza alıp ağzınıza yaklaştırarak gücünüzün yettiğince üflüyorsunuz.

Bunca üflemenin sonunda yumurta kabuğundan kurtulup çıkıyor. Özellikle çocuklu sofralar için oldukça eğlenceli bir metot olmakla birlikte yumurtayı kabuğundan ayırabilmek için epey yoğun bir üfleme mesaisi gerekiyor. Bu da özellikle çok sayıda yumurta soyacaksanız pek verimli bir durum değil. Tabii bir de başkalarının yiyeceği yumurtaya üflediğinizde ortaya çıkabilecek sağlık risklerini düşünürsek, bu yöntemi kendi kendinizeyken yapmanızda fayda var.

Takvim Logo

SOĞUK SUDA BEKLETME

Bu metot için haşlayıp oda sıcaklığına gelmesini beklediğiniz yumurtaları bir kase suyun içinde en az 1 saat mümkünse 3-4 gün buzdolabında tutmanız gerekiyor. Gerçekten yumurta kabuğundan çok kolay ayrılıyor ancak birincisi beklemeyi göze almalı, ikincisi de soğuk yumurta yemeye razı olmalısınız. Ancak örneğin yumurta dolması için soğuk servis edilecek ya da sonradan yeniden pişecek çok sayıda Haşlanmış Yumurta soymanız gerekiyorsa bu metottan şaşmayın.

Takvim Logo

YUVARLAMA

Yumurtayı masaya ya da tezgaha vurup çatlattıktan sonra elinizle üzerine hafifçe bastırarak yuvarlıyorsunuz. Kabuğun yüzeyinde ufak çatlaklar yaratan bu işlemin sonunda, yumurta kabuğundan kolayca ayrılıyor. Hatta yumurtanın zarı da kabuklarla birlikte soyulduğundan birkaç saniye içinde tertemiz bir yumurtaya kavuşabiliyorsunuz. Üstelik bekleme, soğuma gibi sorunlar da yaşanmıyor.

Takvim Logo

SUYUN ALTINDA SOYMA

Bunun metot için derin bir kaseye çeşmeden su doldurmanız yeterli. Yumurtayı elinize alıp suyun altına sokun ve kasenin dibine ya da kenarına vurarak kabuğu çatlatın. Kabuğun ve zarın altına giren su, soyma işini sizin yerinize yapıyor. Bunu akan suyla da aynı şekilde yapabilirsiniz ancak suyu akıtıp israf etmektense bir kaseye doldurup kullanmak çok daha iyi.

Takvim Logo

YUMURTAYI KOLAY SOYMAK İÇİN NE YAPMAK LAZIM?

Yumurta haşlamadan once suyuna bir çay kaşığı karbonat konulması kabukların kolay soyulmasını sağlar. Suya sirke eklerseniz de yanı sunucu alırsınız. Sirke, kabuktaki kalsiyumu söker ve kabuğun soyulmasını kolaylaştırır.

Takvim Logo

YUMURTA HAŞLARKEN NEDEN TUZ ATILIR?

Yumurtanız daha haşlanmadan suyun içinde çatlıyor mu? Bunun önüne geçmek için suyun içine tuz ekleyin. Bu sayede yumurtanın beyazı daha çabuk haşlanacak. Olur da yumurta çatlarsa, beyazı yumurtadan çıkmayacaktır.

Takvim Logo

YUMURTANIN KABUĞU ZARARLI MI?

Kabukları iyice öğütmek çok önemlidir. Yüksek seviyelerde kalsiyumda artışa neden olduğundan, kalsiyum fazlalığına neden olabilir. Vücutta çok fazla kalsiyum bulunması; bulantı, kusma, halsizlik, düzensiz kalp atışı ve düşük tansiyon şeklinde etkiler yaratmaktadır ve böbrek taşı oluşumu meydana getirmektedir.

Takvim Logo

YUMURTA HAŞLARKEN SICAK SU MU SOĞUK SU MU?

Yumurta haşlamak için sıcak su kullanılmaz. Oda ısısında ya da soğuk su kullanmak gereklidir.

Takvim Logo

YUMURTA HAŞLARKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Yumurtaları içerisine koyun ve pişirmeye başlayın. Su kaynatıktan tam 3 dakika sonra yumurtalarınızı alın. Yumurtaları aldıktan sonra pişirme işlemini durdurmak için soğuk suyun içerisine koyun. Bu şekilde daha fazla pişmeyecek ve dilediğiniz kıvamda kalacaktır.

Takvim Logo

YUMURTA DA KOLAJEN VAR MI?

Yumurta beyazı kolajen üretimini destekleyici aminoasitleri içerir.

Takvim Logo

YUMURTA KABUĞU NEDEN YIKANMAZ?

Zira yıkama, yumurtanın koruyucu dış katmanına zarar vererek onu inceltiyor. Bu da kabukta bulunan zararlı mikroorganizmaların, salmonella bakterisinin yıkama sebebiyle açılan mikroskobik gözeneklerden yumurtanın içine kolayca girmesine neden oluyor.

Takvim Logo

YUMURTA HAŞLARKEN NEDEN LİMON SIKILIR?

Limonun asidi, yumurta kabuğunun kırılmasına karşı koruma sağlar. Ayrıca haşlandıkça yumurtanın beyazında renk değişimi meydana gelebilir. Limon suyu bu sorunun da ortadan kalkmasına yardımcı olur.

Takvim Logo

YUMURTA KABUĞUNUN FAYDALARI

Yumurta kabuğu yüksek oranda kalsiyum içermektedir. 1 tatlı kaşığı yumurta kabuğu 800-1000 miligram civarında kalsiyum ihtiva etmektedir. Bu özelliği sayesinde kemik ve diş sağlığına önemli faydaları vardır.


⚪ Kemik erimesinin önüne geçer.

⚪ Ağız kokusunun önlenmesine yardımcı olur, sağlıklı ve güçlü dişler elde edilmesini sağlar.

⚪ Saçları güçlendirir ve saçların beslenmesini sağlar.

Takvim Logo

⚪ Cildi güzelleştirir ve ciltteki hücrelerin yenilenmesini sağlar.

⚪ Tahriş olan cilt yapılarını onarır.

⚪ Tırnakları güçlendirir, sağlıksız çabuk kırılan tırnakların onarılmasında etkilidir.