Altın sarısı ve efsane lezzetli! Çıtır Çıtır patates kızartması meğer çok kolaymış! Lastik gibi uzayan yağlı ev patatesinden sıkılanlara...

Evde yağla dolu içi geçmiş patateslerden sıkıldınız mı? İşte evde yapılan çıtır çıtır patates kızartması tarifi...

Giriş Tarihi:
Takvim Logo

Kahvaltıda, akşam yemeğine yardımcı olarak sürekli tercih edilen ve 7'den 70'e herkesin sevdiği atıştırmalıklar arasında yer alan patates kızartmasını tam istediğiniz gibi yapamıyor olabilirsiniz. Evde yapılan patates kızartması restoranların aksine çok daha yağlı ve yumuşak oluyor. Peki size evde çıtır çıtır altın sarısı patates yapabileceğinizi söylesek? Hem de oldukça kolay bir yöntemle leziz bir kızartma ortaya çıkarabilirsiniz. İşte detaylar...

Takvim Logo

ÇITIR ÇITIR PATATES İÇİN ÇARE SİRKE

Soğuk su içerisine 1 yemek kaşığı sirke ekleyin. Dilimlediğiniz patatesleri bu suyun içerisine aktarın. Kızgın yağ ile kızaran patatesler, sirkeli su ile çıtır çıtır olacak.

Takvim Logo

PATATES KIZARTMASINA NEDEN SİRKE KONUR?

Patateslerin daha sert ve kıtır olmasının bir diğer yolu da patatesleri içine birkaç damla sirke damlatılmış soğuk suda biraz bekletmek. Bir süre bu karışımda bekleyen patateslerin daha sert ve diri hale geldiğini görebilirsiniz. Patateslerinizi dondurarak da kıtır kıtır olmalarını sağlayabilirsiniz.

Takvim Logo

PATATES TUZ NE ZAMAN ATILIR?

Patateslerinizi kızartmadan önce içine tuz eklediğiniz maden suyunda yarım saat kadar bekletirseniz çıtır çıtır patateslere kolayca kavuşabilirsiniz. Soda ve tuz yerine içine bir kaşık sirke damlatılmış soğuk sudan da faydalanabilirsiniz. Limon da aynı şekilde patateslerin çıtır çıtır olmasını sağlıyor.

Takvim Logo

FRANSIZ PATATESİ NASIL YAPILIR?

Patateslerin ince olması ve suyun soğuk olması önemli. Beklettiğiniz patatesleri alıp nişastası gidene kadar yıkayıp süzün ve iyice kurulayın. Derin bir tencerede kızdırılmış bolca yağda iyice kızarıp kıtır kıtır olana kadar kızarıp havlu kağıt serili tabak üzerine alın. Sonra sıcakken üzerine tuz ve karabiber serpin.

Takvim Logo

DIŞARIDA SATILAN PATATES KIZARTMASI NASIL YAPILIR?

Soda ve tuzu bir kapta karıştırın. İçerisine dilimlediğiniz patatesleri atın ve patatesleri karışım içerisinde 30 dakika bekletin. 30 dakika tamamlandıktan sonra süzüp kızartma işlemine geçebilirsiniz. Dışarıda satılan dondurulmuş patateslerin kızartıldığında kıtır kıtır olduğunu fark etmişsinizdir.

Takvim Logo

PATATES KIZARTMASI YAPIŞMAMASI İÇİN NE YAPMALI?

Patateslerin aynı büyüklükte kesilmeleri de yağ çekmelerine engel oluyor. Tüm patatesler aynı oranda kesildiğinde biri diğerinden daha az ya da daha fazla yağ çekmediği için hepsi nar gibi kızarıyor. Kesilmiş patateslerinizi bol tuzlu suyun içerisinde de bekletmek oldukça önemli.

Takvim Logo

TÜRKİYENİN EN İYİ PATATESİ NEREDE?

Patatesin en meşhur olduğu iller ise Afyonkarahisar - İzmir (Ödemiş) olarak bilinmektedir. Patatesin cinsine göre de bu değişmektedir. Türkiye'de en iyi patatesler ise Niğde'nin Konaklı ilçesinde yetişmektedir.

Takvim Logo

PATATESİ İLK KİM YEDİ?

Patates ekimine dair günümüzdeki tek kanıt yaklaşık 7.000 yıl önce Peru'da gerçekleşmiş olmasıdır. Patatesi Avrupa'ya ilk kez İspanyalı bir fatih olan Pedro Cieza de León getirmiştir. İsmini Quechua dilinden alan patates, aynı yıllarda İspanya'da ekilmeye başlandı. Patatesin ekimi 1540'larda Fransa'da başladı.

Takvim Logo

PATATESE HANGİ BAHARAT KOYULUR?

Bir kasede tuz, karabiber, pul biber, sumak, biberiye ve kekik karışımı hazırlayın. Doğranmış patatesleri bu karışıma bulayıp harmanlayın. Ardından kızgın yağda kızartın. Servis tabağına kağıt havlu serin ve pişirdiğiniz patatesleri yağını çekmesi için havlunun üzerinde bekletin.

Takvim Logo

PATATES BAHARATI HANGİ YEMEKLERDE KULLANILIR?

Amerika başta olmak üzere birçok ülkenin mutfağında kullanılıyor. Etten sebzeye, soslardan tavuk ve balıklı tariflere kadar kullanım alanı ise oldukça geniş. Ama en çok patatese ve patatesli tariflere yakışıyor. Türkçe kullanımından kendisine patates baharatı denmesinin başlıca sebeplerinden biri bu.

Takvim Logo

PATATESE KİMYON YAKIŞIR MI?

Neredeyse tüm baharatların sevgilisi olan patates, kimyonla da çok yakışır. Kolaylıkla hazırlanan bir patates salatası kimyonun aromasıyla taçlanır. Özellikle Doğu ve Güneydoğu mutfağının bu nadide lezzeti, içerisindeki kimyon baharatı ile zirveye oynar ve tabii ki hazmı da kolaylaşır.

Takvim Logo

KAJUN BAHARATI MALZEMELERİ

2 yemek kaşığı sarımsak tozu
2 yemek kaşığı soğan tozu
2 yemek kaşığı kekik
1 kaşık kuru fesleğen
4 kaşık kırmızı toz biber
1 yemek kaşığı kimyon
1 yemek kaşığı karabiber
1 kaşık deniz tuzu

Takvim Logo

CAJUN BAHARATI NASIL YAPILIR?

Tavuk, elma dilim patates, sosis ve balık gibi farklı kızartmalarda kullanılan kajun baharatını yapmak için gerekli olan malzemeleri bir araya getirerek geniş bir kap içerisinde karıştırmak yeterli.

Takvim Logo

5 dakika içerisinde hazırlanabilecek bu karışımdan maksimum lezzet alınabilmesi için malzemelerin tamamının iyice karıştırılması gerekiyor.