
Rusya Ukrayna savaşından önce 1850 dolar civarında işlem gören altın mart ayında 2000 dolara yükseldi. Savaş bu süreçte altını değerli tuttu ve altına olan talebi yükssellti. Daha önce enflasyonist dönemlerde yüksek kalan altın için bu defa merkez bankalarının adımlarıyla ralli kesildi. Mart ayında faiz oranlarını 25 baz puan artıran Fed, Mayıs ayında 50 baz puan, Haziran ayında ise 75 baz puanlık adımlar attı. Birleşik Krallık, Kanada ve İsviçre gibi ilerlemiş ülkelerin merkez bankalarının yanı sıra çoğu gelişmekte olan ülkenin merkez bankaları faiz artışlarını güçlendirdikçe nakde dönüş arttı. Dolar göstergesi 20 senenin en yüksek oranına yükseldi. ABD tahvillerinin getirilerindeki artış da altının çekiciliğini azalttı.

Yılın ilk yarısındaki kazanımlarından biri olan altın, ikinci yarıya yüzde 1 düşüşle başladı. Ocak ayında senenin en düşük düzeyi olarak test edilen 1.780 dolar, en yakın destek noktası olarak izleniyor. Fakat Avrupa Merkez Bankası'nın beklenenden daha şahin bir faiz başlangıcı yapması durumunda, ayın geri kalanında altın satış eğiliminin devam edeceği düşünülüyor. Altın amacıyla 1.847 dolar düzeyindeki direnç izleniyor.

ALTINDA HİNDİSTAN ŞOKU!
Dünyanın en büyük altın ithalatçılarından biri olan Hindistan altın ithalatında vergi oranını yüzde 7,5'ten yüzde 12,5'e yükselttiğini duyurdu. Altın, yatırımcıların çoğalan faiz oranlarının kıymetli metale olan ilgiyi azaltacağını değerlendirmesiyle art arda üçüncü haftayı da düşüşle kapatmaya hazırlanıyor. Spot altın, merkez bankalarının enflasyonla mücadele kapsamında faizleri artırmasıyla son çeyrekte bir senedan çok süredir yaşadığı en büyük düşüşünü kaydederek yüzde 7'ye yakın değer kaybetti.

950 LİRANIN ALTINDA GRAM ALTIN BULAMAYACAKSINIZ
Altın onsta yukarıya yönlü hareket gelirse gram doğrultusunda düşüşlerin sınırlı olacağını ifade eden İslam Memiş, Temmuz ve ağustos ayında takip edeceği destek düzeyinin 950 lira olduğunu söyleyerek, "900'ün altında gram altın bulamayacaksınız iddiasına girmiştim mayıs ayında. Şimdi iddiam şu, 950 lira düzeyi altında gram altın bulamayacaksınız" dedi.

AĞUSTOS'TA HANGİ DEĞİŞİKLİKLER YAŞANACAK?
Yıl sonuna kadar öngörülerinin sterlin TL'de 25 lira düzeyi olduğunu ve farklılık olmadığını ifade eden İslam Memiş, "Gram altın TL'de 1050, 1200 ve 1450. Bu öngörümde de farklılık yok." dedi.











