Sofranızdan eksik etmeyin 16 hastalığın şifası onda! Karaciğeri de gençleştiriyor...

Osmanlı Saray mutfağında, hem lezzetinden, hem de şifasından dolayı hiç eksik edilmeyen demirhindinin pek çok faydası var. "Hint hurması" olarak da bilinen demirhindi, bakteri ve virüslerle savaşan antioksidan bakımından zengin bir meyvedir. Sağlığın daha iyi olabilmesi için yıllardır tüketilen demirhindi, bakteri ve mikroplarla savaşmak konusunda gelişkin durumda. İşte demirhindinin faydaları.

Giriş Tarihi: Güncelleme Tarihi:
Takvim Logo

DEMİRHİNDİ NEDİR?

Demirhindi, Afrika kökenli bir bitkidir. Ancak eski dönemlerden bu yana tüm tropikal ülkelerde yetişiyor. Mısır ve Hindistan ülkelerinde yetiştirilen demirhindinin boyu 15-20 metreye kadar ulaşabiliyor. Demir hindi meyvesi bu ağaçların çiçek kısmında, salkım şeklinde bulunur.

Halk arasında daha çok Hint hurması olarak isimlendirilir. Ağacının ortalama yaşam süresi 150 yıl olan demirhindi meyvesi, sağlığa verdiği katkılarla bilinir.

Takvim Logo

DEMİRHİNDİ FAYDALARI NELERDİR?

Demirhindi, geçmiş toplulukların alternatif tedavide tercih ettikleri meyveler arasında yer alıyor. Magnezyum, kalsiyum, potasyum açısından zengin olan demirhindi, sindirim sorunlarında tüketilebiliyor.

Antioksidan açısından çok zengin lan demirhindi, vücut içerisinde serbest radikallerin dışarıya atılmasına yardımcı olur. Hücrelerin zarar görmesini önleyerek, bir yandan kansere karşı savaşır.

Demirhindi, magnezyum bakımından zengindir. Bir insanın günlük magnezyum ihtiyacının %28'ini bir kase demirhindi ile karşılamak mümkündür. Midenin asit salgısının etkisini azaltıcı olduğundan, ülser için faydalı olduğu söylenebilir.

Takvim Logo

Kötü kolesterol düşürücü etkisi vardır. Kalp sağlığı için çok faydalı besin olan demirhindi, kan basıncını düşürerek, yüksek tansiyona engel olur. Kalp sağlığına olumlu anlamda katkı sağlar.

Demirhindi, sindirim sistemi için faydalı besinler gurubunda yer alır. Özellikle kabızlık sorunlarında kullanılarak, rahatlama sağlanabilir.

Cilt lekelerinin tedavisinde kullanılan demirhindi, renk açıcı özelliğiyle güzellik için kullanılabiliyor. Özellikle Hintliler, demirhindiyi güzellik için kullanıyorlar.

Bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcıdır. Mevsim geçişlerinde tüketildiğinde, vücudun hastalıklara karşı daha dirençli olmasına destek olur.

Takvim Logo

DEMİRHİNDİ NEYE İYİ GELİR?

Demirhindi, vücudun bağışıklık sistemini güçlendirme, baş ağrılarında, cilt tazeleme için tercih edilebilen meyvedir. Birçok hastalığa iyi geldiği biliniyor.

GÖZ HASTALIKLARINA KARŞI İYİ GELİR

Demirhindi, özellikle göz rahatsızlıklarında faydalı olabiliyor. Göz kuruluğu ve görme bozuklukları için demirhindi kullanılarak, iyileştirme sağlanması mümkün olabilir.

Takvim Logo

EKLEM AĞRILARINI GİDERİCİDİR

Demirhindi kullanımı, eklem ağrılarının minimum düzeye inmesine fayda sağlar. Kronik eklem ağrılarının tedavilerinde demirhindi sıklıkla tercih edilebilen bitkiler gurubunda yer alır.

AĞIZ YARALARINA İYİ GELİR

Kaynatılarak suyu çıkarılır ve gargara şeklinde kullanılırsa, ağız içerisindeki yaraların iyileştirilmesinde tüketilebilir. Ağız içerisindeki mikropları ve boğazda bulunan enfeksiyonların giderilmesine oldukça etkilidir. Bu şekilde kullanılırsa, solunum yollarını açıcı görev görebilir.

Takvim Logo

DEMİRHİNDİ AZ BİLİNEN FAYDALARI

Demirhindi özellikle Asya ve Afrika ülkelerinde sıklıkla tüketilen meyvelerden birisidir. Ülkemizde henüz tam bilinmeyen demirhindinin, çok sayıda faydası biliniyor. Az bilinen faydaları arasında, vücut için önemli olanları bulunuyor.

Solunum yoluyla bulaşan hastalıklara karşı savaşma kabiliyeti olan maddeler içerir. Solunum yolunun sürekli açık kalmasını destekler.

Bağırsakların rahatlamasını sağlayan demirhindi, sindirimin kolay gerçekleşmesi için fayda sağlar.

Baş ağrısı, kasık ağrıları ve kronik yorgunluk durumlarında demirhindi tüketilerek, ağrının dinmesi sağlanabilir.

Takvim Logo

DEMİR HİNDİ YAN ETKİLERİ

Demirhindi, aşırı olarak tüketilirse, bazı yan etkileri olabilir. Yapılan araştırmalarda, normal tüketim durumlarında demirhindinin çok önemli sayılabilecek yan etkilerinin olmadığını ortaya çıkarmıştır. Ancak aşırı tüketim halinde, yan etkilerin ciddiyeti artabilir.

Demirhindi bitkisi aşırı olarak tüketildiğinde, karaciğer, akciğer ve böbreklerde ciddi tahribatlara neden olabilir. Cilt için kullanılırsa, tahrişler, kaşıntılar meydana çıkabilir. Uzmanlar, bilinçsiz olarak tüketimi durumunda, demirhindinin ölüme kadar yol açabileceğini belirtmişlerdir.

İnsan sağlığı için faydaları oldukça fazla olan demirhindinin aşırı tüketimi beraberinde birçok riski getirir. Hamile ve emziren kadınların tüketmeleri tavsiye edilmez. Kronik rahatsızlığı bulunanlar ve devamlı ilaç tüketenler, demirhindi tüketmeden önce doktora başvurmalıdırlar. Çocuklar demirhindi bitkisini kullanmamalıdırlar. Bilinçsiz tüketilmesi, ishale neden olabilir.

Takvim Logo

DEMİRHİNDİ NASIL KULLANILIR?

Demirhindinin tüketilebilmesi için olgunlaşmış olması gereklidir. Baharat şeklinde kullanımı özellikle Meksika ve Hint mutfağında yaygındır. Şerbet yapımlarında, barbekü sosları hazırlanmasında ve reçellerde demirhindi kullanılabilir.

Tat verici özellikleri sayesinde, her mutfakta kullanılabilir. Ülkemizde daha çok şerbet yapımında kullanıldığından, nasıl hazırlanabileceği hakkında bilgiye yer verilebilir.

200 gram kadar demirhindi, 2 litre suyun içerisinde 12 saat (gece) bekletilir. Bekleme süresi bittikten sonra içerisine, 1-2 çubuk tarçın ve 3 adet karanfil atılır. 90 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür ve oda sıcaklığına gelmesi için beklenir. Buzdolabına koyulup soğutulur ve servis edilir.

Takvim Logo

KARACİĞERİ EN ÇOK TEMİZLEYEN...

Karaciğeri bitkisel ve doğal yollarla temizleyebilir, yıpranmış olan karaciğerinizi ilk günkü gibi genç haline getirebilirsiniz. Ancak karaciğeri en çok temizleyen ve karaciğeri hızlı bir şekilde gençleştiren en önemli bitki demirhindi bitkisidir.

DEMİRHİNDİ BİTKİSİYLE...

Bu bitki aynı zamanda sinir sistemini korur ve safra kesesi ile ilgili problemleri çözmeye yardım eder. Yağlanmış ve içi zehir dolmuş karaciğeri demirhindi bitkisiyle kısa sürede eski sağlığına kavuşturabilirsiniz.

Takvim Logo

DEMİRHİNDİ ÇAYI

Demirhindi çayını hazırlamak için olarak 1 litre suyu kaynatın. su kaynamadan önce 20 gr demirhindi meyvesini suya ekleyin. İyice kaynadıktan sonra soğumaya bırakın. Çay soğuduktan sonra sabah ve akşam olmak üzere günde iki defa aç veya tok karnına tüketmeniz gerekir.

Takvim Logo

KARACİĞERİ GENÇLEŞTİREN ÇAY NASIL İÇİLMELİ ?

Bu çayı sabah ve akşam olmak üzere içerisine 1 çay kaşığı bal ekleyerek tatlandırıp içebilirsiniz. Ancak uzmanlar içerisine kesinlikle şeker koymamanızı tavsiye ediyor.

Takvim Logo

KOLAJEN NEDİR?

Kolajen vücudumuz için gerekli olan en önemli yapısal proteinlerden biri. Vücutta doğal olarak bulunuyor ancak 25 yaşından sonra azalmaya başlıyor.

Kolajen, kısaca insan vücudundaki canlılığı ve esnekliği sağlayan önemli bir proteindir.

Takvim Logo

İnsan vücudu, glisin ve prolin adlı iki aminoasidi bir araya getirerek kolajen proteininin öncüsü olan prokolajeni sentezler. Bu sentezin gerçekleştirilmesinde C vitamini de görev yapar. Dolayısıyla yeterli kolajen üretimi için C vitamininin en önemli kaynakları olan taze meyve ve sebzeler yeterli miktarda tüketilmelidir.

Takvim Logo

KOLAJENİN FAYDALARI NELERDİR?

Cilt sağlığını geliştirir, derinin elastikiyetini arttırır, cilt kusurlarının önlenmesini ve iyileştirilmesini destekler. Kırışıklık oluşumunu azaltarak yaşlanmayı geciktirir.

Kıkırdak bütünlüğünün korunmasına yardımcı olur.

Eklem ağrılarının hafifletilmesine yardımcı olur, eklem iltihaplanmalarını önler.

Takvim Logo

Kas kütlesinin korunması ve arttırılması üzerinde etkilidir.

Saç ve tırnak sağlığını geliştirir.

Yaşlanmanın cilt ve iskelet sistemi üzerindeki etkilerini hafifletir.

Takvim Logo

Yaraların iyileşmesini hızlandırır.

Kemiklerde yüksek oranda kolajen bulunduğundan kemiklerin güçlendirilmesi ve kemik kaybının (osteopeni) önlenmesine katkıda bulunur.

Takvim Logo

İnsan vücudunda en çok bulunan protein çeşidi olan kolajenin ana görevi; vücudun kemik, kıkırdak ve kas dokularına yapısal destek vermek.

KOLAJENİN CİLDİMİZE ETKİLERİ

Kollajenin en önemli faydası: daha sıkı, kırışıklıkları azalmış ve genç bir cilt. Cilt yapısını bir arada tutan kollejen üretimi hızlandığında erken yaşlanma belirtilerinin ortadan kalkması ve sarkan cilt yapısının toparlanması asla bir mucize değil.

Takvim Logo

Kolajenin dokuları iyileştirme özelliği sadece cildin üst tabakalarında işe yaramıyor. İç dokularda da etksisini gösteren kollajenle damar esnekliğinin artması ve yapısının iyileşmesiyle daha kaliteli bir dolaşım sistemi ortaya çıkıyor ve kardiyovasküler sisteminiz daha sağlıklı bir forma kavuşuyor.

Takvim Logo

Kolajen demek esneklik demek, buna eklemlerinizin de daha esnek olması dahil. Eklem mobilitesinden şikayetçi olanlar ve eklem rahatsızlıklarına sahip olanlar kollajenin esneklik sağlayıcı özelliğinin faydasını görebilir.

Kelliğe bir çözüm olsa da yaşlanma belirtilerinden incelen saçlar ve saç foliküllerine karşı kollajen güçlü bir müttefik olabilir. Saç köklerini ve foliküllerini uyarıp kalınlaştıran kollajen daha gür ve güçlü uzayan saçlar için başvurabileceğiniz bir destek.

Takvim Logo

Yaş aldıkça iyileşmesi yavaşlayan yaraların bir sebebi de vücutta azalan kollajen üretimi. Vücuda yapılan ek kollajen takviyesi ve kollajen üretimini aktive edici takviyeler cildin yeniden yapılanmasını ve yaraların daha hızlı iyileşmesini sağlıyor.

Kollajenin içinde bulunan bir aminoasit olan glisin mide asidi üretimini destekliyor, dolayısıyla yiyeceklerin daha iyi sindirilmesi sağlanıyor.

Cilt yapısını içten dışa destekleyen ve sıkılaştıran kollajen cilt altında şekilsizce yerleşen yağ dokusunun toparlanmasına yardımcı olabiliyor, sıkılaşan ciltte selülit görünümü azalıyor.

Takvim Logo

KOLAJEN DOĞAL YOLDAN NASIL ALINIR? İŞTE KOLAJEN İÇEREN BESİNLER
Doğal yolla kolajen alımı için en önemli besin kaynağı hayvansal besinlerdir. Özellikle kemiği ile beraber pişen etler ve sakatatlar kolajenden zengindir.

Takvim Logo

Kolajenin en çok bulunduğu gıdalar arasında kemik suyu ilk sırada yer alıyor. Kırmızı et ve tavuğun haşlandığı suyu da kolajen alımı için uygun bir kaynaktır.

Takvim Logo

KEMİK SUYU

Kemik suyu içerdiği glisin, prolin ve arjinin gibi önemli amino asit içeriğiyle mükemmel bir kolajen kaynağı. Beslenme rutininize zaman zaman kemik suyu eklemeniz, vücudunuzda azalan kolajeni yerine koymak için ideal. Ancak rutinde kemik suyu tüketimi kan kolesterol düzeylerini arttırabileceği için kalp-damar hastalığı veya kolesterol yüksekliğiyle ilişkili herhangi bir hastalığınız varsa kemik suyu tüketiminden kaçınmanız çok önemli.

Takvim Logo

YUMURTA BEYAZI

Yumurtanın beyazı, glisin ve prolin de dahil olmak üzere kolajeni oluşturan diğer amino asitleri de içerdiği için en iyi kolajen kaynaklarından biri olarak nitelendiriliyor. Ancak sadece yumurta beyazı yerine tüm yumurtayı tüketmek kolajen desteğinin yanı sıra sağlıklı yağ ve yüksek kalitede protein de sağlıyor.

Takvim Logo

JELATİN

Jelatin, kolajenden türetilmiş bir protein türü. Bu yüzden kolajen üretimini arttıran besinlerden biri olarak kabul ediliyor. Jelatini pişirme sırasında kullanılabilir ve yemeğinizin besin değerini arttırmak için çorba, güveç veya et suyuna karıştırabilirsiniz.

Takvim Logo

KOYU YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER

Kolajen üretiminde bir diğer önemli faktör de, kolajenle birlikte C vitamini tüketiminin yeterli olması. Dolayısıyla ıspanak, semizotu, tere, roka ve maydanoz gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler beslenme listenizde düzenli olarak mutlaka yer almalı.

Takvim Logo

TURUNÇGİLLER

Portakal, mandalina ve limon gibi turunçgiller de C vitamininden zengin oldukları için kolajen üretimini destekliyorlar. Çünkü kolajen sentezlenirken tıpkı diğer birçok protein gibi yardımcı besin ögelerine ihtiyaç duyuyor ve C vitamini de kolajen üretiminde başrolü üstlenen bir besin ögesi.

Takvim Logo

KIRMIZI VE MOR MEYVELER

Çilek, ahududu, böğürtlen, karadut ve yaban mersini gibi kırmızı ve mor meyveler C vitamini deposu olup kolajen üretimini destekliyorlar. Özellikle çilek içerdiği bir antioksidan çeşidi olan ellajik asit sayesinde kolajenin yıkımına karşı da koruyucu etki gösteriyor.

Takvim Logo

SARIMSAK

C vitamini dışında kolajen üretimini destekleyen besin ögelerinden biri de, sülfür. Sarımsak içerdiği bol miktarda sülfür sayesinde kollajen üretimini destekleyen besinler arasında yer alıyor. Yapılan son çalışmalar, sülfürden fakir bir diyetle beslenen hayvanların daha az kolajen ürettiğini göstermiş.

Takvim Logo

SU YOSUNU

Kolajen proteini başlıca glisin ve prolin aminoasitlerinden oluşuyor. Dolayısıyla beslenmede glisin ve prolini zenginleştirmek kolajen üretimini de arttırıyor. Spirulina glisinden zengin bir su yosunu çeşidi ve kurutulmuş halde satılıyor. Spirulinayı meyve sularına veya tatlılara ekleyebilirsiniz.

Takvim Logo

MORİNA BALIĞI

Diğer birçok beyaz balık gibi morina balığı da glisin ve prolin gibi amino asitlerden oldukça zengin olması sayesinde kolajen üretimini artırıyor. Ayrıca selenyum, B6 vitamini ve fosfor gibi besin ögelerinden de zengin bir besin.

Takvim Logo

DİKKAT! FAZLASI ZARAR VEREBİLİR

Kolajenden zengin beslenme ve/veya kolajen içeren besin destek ürünlerinin uygun dozajlarda (günde 2.5-5 gram) kullanımının herhangi bir yan etkisinin olmaması, kolajenin zararlı olmadığı anlamına gelmiyor.Sson yıllarda popülerleşen kolajenin fazla tüketiminin aynı zamanda kan kolesterol düzeylerini de artırıp kalp hastalıklarının önlenmesinde veya tedavisinde olumsuz etki yaratıyor. Bu nedenle kolajen 'azı karar, fazlası zarar' bilinciyle sadece yeterli ve dengeli beslenmenin içinde düşünülmeli.